Napovednica

 • Čas:
  28. 03. 2020
  od 11:00 do 13:00
  Lokacija:
  Cankarjev Dom, Ljubljana

  Pripovedovalke in njihova vloga v tradicionalni družbi

  Pripovedovalke in njihova vloga v tradicionalni družbi

  Zgodovino folklornih raziskav in dragocene arhive zbranih folklornih besedil so pisali moški. A njihovi najpomembnejši viri so bile ženske – pripovedovalke. S pripovedovanjem so opravljale pomembno vlogo grajenja in krepitve skupnosti, v kateri so živele. Pogosto nepismene avtorice izstopajočih pripovedovalskih interpretacij pravljic in povedk bi v nekem drugem času, v nekem drugem kontekstu morda postale priznane pisateljice. O vlogi drut'syle v judovski tradiciji, o guslarkah, profesionalnih pevkah zgodb na Balkanu in še o čem bosta razpravljali Shonaleigh Cumbers in Svetlana Slapšak. Pogovor bo v angleškem jeziku, simultano prevajanje zagotovljeno.

  Vstopnica: 8 EUR (vključuje tudi kavo in rogljiček)
  Nakup kart na blagajni Cankarjevega doma in na spletu:
  https://vstopnice.cd-cc.si/si/pripovedovalski-festival-2020-pripovedovalke-in-njihova-vloga-v-tradicionalni-druzbi/vstopnice-214312.html

 • Čas:
  28. 03. 2020
  od 18:00 do 23:00
  Lokacija:
  Nočna izložba Pešaki, Metelkova Mesto, Ljubljana

  21. Rdeče zore / (Ne)slišani_e

  Nurlama Vidrih, (Ne)slišani_e, 6.3. - 26.4. 2020
  Nočna izložba Pešaki, Metelkova Mesto, Ljubljana

  Nurlama Vidrih bo v Nočni izložbi Pešak predstavila projekt (Ne)slišani_e, ki se (ne)posredno navezuje in prepleta z njeno avtorsko podobo za letošnji Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Obsežen projekt sestavljajo trije deli: razstava, performans in zin. Izhaja iz zgodb petih LGBTIQ+ oseb, ki so se v določenem trenutku v času spoznale in globoko povezale na osebni ravni.

  Povezale so jih podobne izkušnje življenja in čustvovanja; odraščanje v homo, bi-, lezbo-, trans-, inter-, kvir- fobnem svetu, spopadanje z medvrstniškim nasiljem, težave v duševnem zdravju, ki iz tega izvirajo, občutki (ne)pripadanja in brezdomnost. Njihovi pogovori so se vrteli med temami (samo)sprejemanja, (ne)varnosti, varnejših prostorov, razkritja, diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete ter o pomenu medsebojne podpore in solidarnosti znotraj (feministične) LGBTIQ+ skupnosti. Nenazadnje je njihovo srečanje, na katerem so se zaiskrile mnoge umetniške ideje, omogočila prav omenjena skupnost.

  Razstava v Nočni izložbi Pešak bo prvi del celotnega projekta - vizualna upodobitev petih posameznic_kov in njihovih zgodb. Njen sestavni del bodo vizualno uprizorjeni izseki, drobci skupn(ostn)e zgodbe, ki nameravajo opolnomočiti sodelujoče in jih upodobiti tako, kot vidijo sami_e sebe. V tem je tudi bistven poudarek projekta, ki daje glas osebam, odrinjenim na rob družbe. Tudi ta projekt, kot večina drugih feminističnih praks, dokazuje kako pomembno je izpostavljanje različnih osebnih okoliščin v javnosti in kako še vedno krvavo-rdeče potrebujemo vzklikanja feminističnega gesla "osebno je politično".

  Razstava bo na ogled do 26.4.2020
  Več na: http://pesak.org/

  Koprodukcija/soorganizacija: Nočna izložba Pešak in Cirkusarna naokrog

 • Čas:
  28. 03. 2020
  od 20:00 do 21:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Irena Z. Tomažin: Mes(t)o glasu

  Predstava Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu je nadaljevanje raziskovanja odnosa med telesom, glasom in prostorom. Avtorica se s tremi soustvarjalkami posveti raziskovanju mnogoterih izvorov glasu, njegove mesenosti, materialnosti in duhovnosti, njegovega pomena in mesta v vsakdanjem življenju. Gre za raziskovanje procesov, ki se zgodijo, ko volja kultiviranega mesa popusti in dopusti, da se iz čuječega in občutljivega mes(t)a pojavi glas zgolj v svoji prisotnosti, razrešen dihotomije med subjektom in objektom, med kulturo in naravo, med individualnim in družbenim, med ranljivim bitjem in močjo uprizarjanja.

  Kako dopustiti, da se zgodi glas kot oživljanje in prisluškovanje mnogoteremu zvočnemu prostoru znotraj in zunaj posameznega in skupnega telesa? Telesa, ki posluša in rezonira s slišanim. Glas je včasih otipljiv in neposredno vstopa v telo, bližina tega mesta pa nam je zaradi pozabe in odtujitve naše najbolj mesene notranjosti čudno tuja.

  VSTOPNICE
  10 EUR / 7 EUR (dijaki, študenti, upokojenci) / 4 EUR (dijaki SVŠGUGL)
  rezervacija kart: info@emanat.si

  več ⇢ https://emanat.si/si/produkcija/irena-tomazin-zagori%C4%8Dnik--mesto-glasu/

AEC v1.0.4