Napovednica

 • 27. 03. 2020
  Lokacija:
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. Rdeče zore / Razkrivanje tančice tišine

  Đejmi Hadrović, Razkrivanje tančice tišine, 5.3. - 27.3.2020
  Metelkova Mesto, galerija Alkatraz, Ljubljana

  21. edicijo Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore bo s samostojno razstavo otvorila mlada umetnica Đejmi Hadrović, ki v svoji umetniški praksi naslavlja feministične teme znotraj specifičnega, post-jugoslovanskega prostora in časa; referira se namreč tudi na (pol)preteklo zgodovino. Umetnica “ima močno pozicijo v sodobni generaciji slovenskih umetnic_kov, njeno delo se neposredno nanaša na kapitalizem, na odnos dela in kapitala ter na patriarhalne strukture družbe.” Skozi medij videa, fotografijo in performans se pronicljivo in konsistentno loteva vprašanj spola, večplastnosti identitete, migracij in diskriminacije na podlagi veroizpovedi ter etničnega porekla, ter z ostrino podaja kompleksno kritiko družbe.
  Tekst v celoti: http://galerijalkatraz.org/?p=16488

  Đejmi Hadrović (1988), rojena v Trbovljah, je umetnica, katere ustvarjanje temelji na časovnem mediju. Leta 2018 je bila nominirana za nagrado OHO - mlada vizualna umetnica. Prejela je nagrado Förderungspreise der Stadt Wien 2018 in je od leta 2017 doktorska študentka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Poudarek Hadrovićinih umetniških del je na poskusu ekstrapolacije pomembnih kulturnih povezav in ideoloških točk na Balkanu in post-socialistični regiji na splošno. Podrobneje skuša opredeliti feminizem, spolnost in spol v post-jugoslovanskem prostoru. Njeno delo temelji na teoretičnem okviru, ki ga uporablja v sodobni umetniški praksi, kot je video, fotografija, performans in instalacija.

  Več o umetnici na http://dejmihadrovic.si/

 • Čas:
  27. 03. 2020
  od 16:00 do 19:30
  Lokacija:
  Zbornična dvorana Univerze v Ljubljani

  Znanstveni simpozij Fenomen Chanel

  Filozofska fakulteta UL vas v sodelovanju z Naravoslovnotehniška Fakulteta vabi na simpozij FENOMEN CHANEL – OD KORZETA DO MALE ČRNE OBLEKE ALI KAKO JE GABRIELLE CHANEL OSVOBODILA ŽENSKO, ki bo potekal 27. marca 2020 v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani.

  Predavanja:

  Nº 1: Blaž Koritnik: VONJI, MOŽGANI IN ČUSTVA
  Nº 2: Almira Sadar: COCO CHANEL, MALA ČRNA IN TRAJNOST
  Nº 3: Petja Zorec: REVOLUCIONARNA OBLIKOVALKA COCO CHANEL IN NJENE MOŠKE MUZE
  Nº 4: Milena Mileva Blažić: BIBLIJA, GRIMM IN CHANEL 5
  Nº 5: Brane Kovič: COCO CHANEL KOT CELOSTNA UMETNINA

  FENOMEN CHANEL – OD KORZETA DO MALE ČRNE OBLEKE ALI KAKO JE GABRIELLE CHANEL OSVOBODILA ŽENSKO
  Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani bo v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto v letu 2020 z velikim projektom znanstvenega simpozija, izdajo monografije ter modno revijo obeležila historična dogodka v svetu mode. Pred 100 leti je francoska modna hiša CHANEL začela svojo zmagovito pot z lansiranjem ikoničnega parfuma CHANEL 5, ki je postal eden izmed najbolj zaželenih luksuznih objektov 20. in 21. stoletja. Vzporedno z zgodbo ikoničnega parfuma pa je nastala tudi mala črna obleka, kreacija Gabrielle Chanel, ki je revolucionarno posegla v dotedanje modno oblikovanje ter »osvobodila žensko telo«. Projekt tvorijo trije večji sklopi: znanstveni simpozij (27. 3. 2020, Zbornična dvorana Univerze v Ljubljani), izid znanstvene monografije (21. 5. 2020, sejem akademske knjige Liber.ac) ter modni dogodek (25. 9. 2020, atrij Slovenske akademije znanosti in umetnosti). Medtem ko prva dva sklopa osmišljata družbeno in zgodovinsko ozadje FENOMENA CHANEL v vsej njegovi kompleksnosti, bo slednji rezultat večmesečnega ustvarjanja študentk in študentov modnega oblikovanja (NTF) ter modnih oblikovalk in oblikovalcev, ki bodo na novo tematizirali in interpretirali malo črno obleko. FENOMEN CHANEL je intermedijski projekt, ki združuje študentke in študente, mlade ustvarjalce in teoretike Univerze v Ljubljani ter slovenske modne oblikovalce.

 • Čas:
  27. 03. 2020
  od 18:00 do 23:00
  Lokacija:
  Nočna izložba Pešaki, Metelkova Mesto, Ljubljana

  21. Rdeče zore / (Ne)slišani_e

  Nurlama Vidrih, (Ne)slišani_e, 6.3. - 26.4. 2020
  Nočna izložba Pešaki, Metelkova Mesto, Ljubljana

  Nurlama Vidrih bo v Nočni izložbi Pešak predstavila projekt (Ne)slišani_e, ki se (ne)posredno navezuje in prepleta z njeno avtorsko podobo za letošnji Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Obsežen projekt sestavljajo trije deli: razstava, performans in zin. Izhaja iz zgodb petih LGBTIQ+ oseb, ki so se v določenem trenutku v času spoznale in globoko povezale na osebni ravni.

  Povezale so jih podobne izkušnje življenja in čustvovanja; odraščanje v homo, bi-, lezbo-, trans-, inter-, kvir- fobnem svetu, spopadanje z medvrstniškim nasiljem, težave v duševnem zdravju, ki iz tega izvirajo, občutki (ne)pripadanja in brezdomnost. Njihovi pogovori so se vrteli med temami (samo)sprejemanja, (ne)varnosti, varnejših prostorov, razkritja, diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete ter o pomenu medsebojne podpore in solidarnosti znotraj (feministične) LGBTIQ+ skupnosti. Nenazadnje je njihovo srečanje, na katerem so se zaiskrile mnoge umetniške ideje, omogočila prav omenjena skupnost.

  Razstava v Nočni izložbi Pešak bo prvi del celotnega projekta - vizualna upodobitev petih posameznic_kov in njihovih zgodb. Njen sestavni del bodo vizualno uprizorjeni izseki, drobci skupn(ostn)e zgodbe, ki nameravajo opolnomočiti sodelujoče in jih upodobiti tako, kot vidijo sami_e sebe. V tem je tudi bistven poudarek projekta, ki daje glas osebam, odrinjenim na rob družbe. Tudi ta projekt, kot večina drugih feminističnih praks, dokazuje kako pomembno je izpostavljanje različnih osebnih okoliščin v javnosti in kako še vedno krvavo-rdeče potrebujemo vzklikanja feminističnega gesla "osebno je politično".

  Razstava bo na ogled do 26.4.2020
  Več na: http://pesak.org/

  Koprodukcija/soorganizacija: Nočna izložba Pešak in Cirkusarna naokrog

AEC v1.0.4