Napovednica

 • Čas:
  04. 02. 2020
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  DramaKavarna, Erjavčeva 1, 1000 Ljubljana

  Južnoslovanski večer z Dano Budisavljević

  S hrvaško režiserko in producentko Dano Budisavljević, avtorico odmevnega igrano-dokumentarnega celovečerca Dnevnik Diane Budisavljević, bomo na februarskem večeru spregovorili o ideji, ustvarjalnem procesu in recepciji filma ter o odnosu med pričevanjem preteklosti in umetnostjo. Dnevnik Diane Budisavljević ne spodbuja k delitvi, prav nasprotno, poziva k humanosti, govori o najboljših ljudeh v najhujših časih. Kot je opisala režiserka, film pripoveduje zgodbo o neznani Diani, o njenih neznanih sodelavcih in neznanih rešenih otrocih, o celi vrsti zmagovalcev, o zmagoslavju življenja nad smrtjo, dobrega nad zlim.

  Vabljeni v torek, 4. februarja, ob 17.00 v Drama Kavarno. Pogovor bosta vodila Maja Kovač in Sašo Puljarević. Brezplačne vstopnice za pogovor dobite pri blagajni Drame. Število vstopnic je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate.

 • Čas:
  04. 02. 2020
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, 1000 Ljubljana

  Iščem svoj aktivizem

  V februarju bodo dogodki Parada povezuje posvečeni iskanju in odkrivanju najboljšega aktivizma za vsako_ega od nas. 100 ljudi, 100 čudi, 100 aktivizmov. Ne glede na to, ali greš raje na ulico in protestiraš, raje izvajaš poučne delavnice z mladimi ali raje svojo zgodbo deliš skozi umetnost – če imaš željo po tem, da spreminjaš svet in zahtevaš spremembe za boljši jutri, zagotovo obstaja vrsta aktivizma, ki bo dala glas tvojim idejam.

  Za kaj se želiš boriti? Kaj je tvoja strast? Kaj je tisto, kar te najbolj razjezi?

  V čem si dobra_er? Kakšen tip človeka si? Kakšne so tvoje zmožnosti?

  Kje lahko poiščeš podobno misleče osebe? Kateri kolektivi, organizacije, društva, gibanja so prava zate?

  Prostori društva Parada ponosa se bodo spremenili v interaktivni muzej, ki ti bo pomagal najti odgovore na ta vprašanja. PRIDEš?

  S 'Parada povezuje' si prizadevamo povezati lokalne LGBTIQ+ mlade, aktivistke_e in vse, ki jih zanima politična plat parad ponosa in boji za človekove pravice LGBTIQ+ oseb v Sloveniji in po svetu.

  Zavedamo se, da je to, da se pojavimo kot LGBTIQ+ osebe na ulici, samo po sebi politično dejanje. In vemo, da to ni enostavno - zato želimo ustvarjati varen(varnejši) prostor za vse LGBTIQ+ osebe in prostor opolnomočenja.

 • Čas:
  04. 02. 2020
  od 19:30 do 22:30
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, 1000 Ljubljana

  Fem. seminar: Feminizem, nacionalizem in družbena reprodukcija

  Na predavanju bomo predstavile študijo Sare R. Farris z naslovom V imenu pravic žensk, ki obravnava posebni položaj migrantskih delavk v Evropi. Kljub naraščajoči islamofobiji in vzponu nacionalističnih politik so tudi najbolj ostri nasprotniki priseljevanja migrantkam nenavadno naklonjeni – vidijo jih kot žrtve patriarhalnih kultur, ki jih je treba rešiti in emancipirati. S prepletom integracijskih politik in gospodarskih ukrepov jih spodbujajo k izobraževanju in delu, ki jim bosta – tako kot evropskim ženskam v dvajsetem stoletju – omogočila ekonomsko neodvisnost, osvoboditev iz okovov zasebne sfere in pobeg od nasilja v družini. Toda to nepričakovano sočutje, ki ga izražajo tako desničarji kot feministke, ni zgolj dobronamerna gesta. Danes je velik del žensk zaposlenih, obenem pa je zaradi razkroja socialnih držav pritisk na družine vse večji, zato v večini zahodnoevropskih držav kronično primanjkuje delavk, ki bi opravljale skrbstvena in gospodinjska dela. Mnoge samooklicane feministke, ki ubogim migrantkam ponujajo emancipacijo skozi delo, kakršno so menda dosegle same, jim v resnici naprtijo naloge, ki so se jih desetletja poskušale znebiti. Analiza političnoekonomskih temeljev ideologije reševanja priseljenk, ki jo avtorica poimenuje z izrazom femonacionalizem, tako razkrije rasistične podmene in protislovja sodobnega feminizma ter ponudi odlična izhodišča za razpravo o delu, družbeni reprodukciji in intersekcionalnosti. Knjiga v slovenskem prevodu izide februarja letos pri Založba Sophia.

  Antonija Todić je magistrica sociologije kulture in prevajalka, ki je prevedla knjigo V imenu pravic žensk in zanjo napisala spremno besedo, sicer pa prevaja besedila s področij družboslovja in umetnosti. Od leta 2016 je sourednica feministične radijske oddaje Sektor Ž na Radiu Študent, je tudi nekdanja sodelavka Slovenske kinoteke in od lanskega leta članica programske skupine FEKK Ljubljana Short Film Festival.

  :: Predavanje je del Feminističnega seminara, ki ga organizirata Katja Čičigoj in Klara Otorepec v sodelovanju s KUD-om Anarhiv in Mestno knjižnico Ljubljana. Seminar je sestavljen iz bralnega krožka in mesečnih predavanj. Predavanja so na sporedu vsak prvi torek v mesecu. ::

AEC v1.0.4