Napovednica

 • Čas:
  03. 02. 2020
  od 10:00 do 11:00
  Lokacija:
  Pritličje Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Inštitut 8. marec x Delozlom tiskovna konferenca

  Pričevanja, ki jih v Inšitutu 8. marec prejemamo v okviru kampanje #jaztudi so pokazala, da nasilje izvajajo osebe s pozicije moči. Dobrih 15 % vseh pričevanj opisuje spolno nadlegovanje in nasilje, ki se je zgodilo na delovnem mestu. Zato se tokrat povezujemo s projektom delozlom, ki na Instagramu objavlja izseke pogovorov, ki pričajo o odnosih med delodajalci in delavci. Na tiskovni konferenci bomo prebrali nekaj pričevanj iz akcije #jaztudi in delozloma ter s postavljanjem teh zgodb v širši nemalokrat izkoriščevalski kontekst skušali pokazati na ključne probleme, ki terjajo sistemske spremembe.

 • Čas:
  03. 02. 2020
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Norhavs na vrhu hriba

  »Najbrž zdaj popustljivo in naklonjeno razmišljate, da ta mlada ženska (petindvajset jih štejem) že ni mogla narediti nič tako groznega. Nikogar ni ubila in skrila njegovega trupla, da bi zdaj morala pisati cel roman. O, verjemite, tale mlada ženska je naredila prav vse to.«

  Ariana Firsen od domnevne materine smrti živi s svojo zlobno teto Kristo. Pravzaprav se je bila zdaj, ko pavzira, prisiljena vrniti iz Ljubljane v te zahojene Privežice. Tu ni početi česa pametnejšega, kot da hodi z drugimi lokalci popivat v gostilno Pri sončni kapljici in obiskuje svojo babico Roziko v norhavsu na vrhu hriba. Veseli se lahko zgolj tega, da je bila ob bližajočem se krajevnem prazniku znova izbrana – kakšna čast! –, da obredno vrti »gajžule«, napravo iz 17. stoletja, s katero so menda spravljali norce k pameti. Toda v resnici se pod to površino dogaja marsikaj ... Ariano skrbi, da bodo policisti slej ko prej našli truplo ali pa da se bo kdo nenadoma spomnil, kaj se je dogajalo na prazničnem žuru lansko pomlad. Bo ubežala policiji in prisilnemu jopiču? Bo pred tem uspela izvedeti, kam je v resnici izginila njena mama? In ne nazadnje: ali bo iz Privežic zbežala povsem in čisto sama?

  Roman Suzane Tratnik se bere kot napeta kriminalka, vendar naj vas to ne zavede: to je neke vrste kriminalka. Toda obenem je tudi zgodba o samoti, samoiskanju, uporu in ljubezni.

  Suzana Tratnik (1963) je pisateljica, prevajalka, publicistka in lezbična aktivistka. Za svoja prozna dela je prejela številne nagrade, leta 2007 tudi nagrado Prešernovega sklada za literaturo.

  Vabljeni na pogovor o romanu in da se skupaj z nami poveselite z avtorico!

AEC v1.0.4