Napovednica

 • Čas:
  25. 02. 2020
  od 10:15 do 12:30
  Lokacija:
  Fakulteta za socialno delo, Topniška ulica 31, 1000 Ljubljana

  Žensko sodišče

  Dolgoletne izkušnje sodelovanja z ženskami iz različnih območij nekdanje Jugoslavije so pokazale, da pravni sistem ne omogoča vselej pravičnosti za žrtve vojnih zločinov. Zato smo se različne ženske skupine odločile, da razvijemo alternativne mehanizme pravičnosti, med katerimi so najbolj znana ženska sodišča.
  Žensko sodišče kot alternativni mehanizem pravičnosti je prostor za pričevanja žensk o vojnih grozotah in nepravičnosti tako v vojni kot v obdobju miru, vključno z izbrisom iz registra stalnih prebivalcev. Ob tem so ključni odnosi med nami: povezanost, medsebojno zaupanje, negovanje občutka pripadnosti, sprejetosti, slišanosti in medsebojnega spoštovanja.
  Na ženskem sodišču v Sarajevu leta 2015 je pričalo 36 žensk. Oblike nasilja, o katerih smo spregovorile, so osebne izkušnje etničnega nasilja, vojne proti civilnemu prebivalstvu, preganjanja tistih, ki so označene_i za drugačne, pa tudi teme vojnega dezerterstva, poguma, strategij preživetja. Pričevanja pokažejo na prepletenost spolnega, ekonomskega, etničnega, vojaškega, kulturnega nasilja nad ženskami. Obenem pa so pričevanja vir moči za medsebojno podporo, so izraz poguma za spominjanje in zahteva po odgovornosti.
  Program predstavitve:
  10.15 – 10.20: Spominjanje onstran nacionalnih zgodovin: obletnica izbrisa iz registra stalnega prebivalstva Jelka Zorn
  10.20 – 10.45: Žensko sodišče: feministični model pravičnosti - Kaj je Žensko sodišče? Kaj je feministični pristop k pravičnosti? Proces organiziranja Ženskega sodišča - Članice Organizacijskega odbora ŽS: Staša Zajović, Nela Pamuković, Marijana Senjak
  10.45 – 11.45: Žensko sodišče – feministični model pravičnosti (52 minut) – projekcija dokumentarnega filma, režija Filip Markovinović, produkcija Žene u crnom. Film govori o Ženskem sodišču, ki je potekalo v Sarajevu (7.-10. maj 2015).
  11.45 – 12.15: Predstavitev prič in njihovih izkušenj Ženskega sodišča v Sarajevu – Osebne izkušnje v procesu in kaj pomeni biti priča na Ženskem sodišču. Pomen udeleženosti v nadaljevanju procesa tega sodišča.
  Sodelujejo priče Ženskega sodišča:
  - Mirjana Učakar, Ptuj, Slovenija
  - Milica Miladinović, Zagreb, Hrvaška
  - Suvada Selimović, Đulići, Bosna in Hercegovina
  - Marica Šeatović, Novska, Hrvaška
  12.15 – 12.30: Diskusija s publiko (pomen pričevanja, nadaljevanje procesa itd.) Moderira: Staša Zajović

 • Čas:
  25. 02. 2020
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

  Izobraževalna aktivnost: Brcni disforijo v mednožje

  Kako se podati v boj s disforijo? Kaj lahko storiš, kje lahko najdeš pripomočke, kaj je "packing" in kaj je "binding"? Vse to in še več bomo razkrile_i na izobraževalni aktivnosti: Brcni disforijo v mednožje.
  Pozor: Metode, ki bodo predstavljene so najpogosteje primerne za trans-maskuline osebe.

  Delavnico vodita prostovoljca Edi in Liam.

 • Čas:
  25. 02. 2020
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana,

  No Box For Me. An Intersex Story

  Ogledale_i si bomo film z naslovom No Box For Me. An Intersex Story, ki je nastal pod avtorstvom Floriane Devigne. Poldokumentarni film govori o M in Deborah, ki sta se, tako kot 1,7 odstotka ljudi na svetu, rodili kot interspolni osebi in se tako razlikujeta od binarne predstave o le moškem in ženskem spolu. M in Deborah sta bili, kot mnoge druge interspolne osebe, v otroštvu prisiljeni v nenujne medicinske posege, da bi jima, preden sta sploh dobro razumeli, kaj se z njima dogaja, normalizirali njuno telo. Več o filmu si lahko prebereta na: http://www.andanafilms.com/catalogueFiche.php?idFiche=1247.
  Film je v francoščini z angleškimi podnapisi. Po filmu pa bomo odprle_i prostor za vprašanja in debato.

  Dogodek organizira koalicija organizacij, in sicer Amnesty International Slovenije, Društvo DIH, Društvo Kvartir, Društvo Legebitra, Društvo Parada ponosa, Društvo ŠKUC in Zavod TransAkcija.

 • Čas:
  25. 02. 2020
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, Ljubljana

  Priprave na 8. marec 1. del

  V februarju (in začetku marca) bodo dogodki Parada povezuje posvečeni iskanju in odkrivanju najboljšega aktivizma za vsako_ega od nas. 100 ljudi, 100 čudi, 100 aktivizmov. Ne glede na to, ali greš raje na ulico in protestiraš, raje izvajaš poučne delavnice z mladimi ali raje svojo zgodbo deliš skozi umetnost – če imaš željo po tem, da spreminjaš svet in zahtevaš spremembe za boljši jutri, zagotovo obstaja vrsta aktivizma, ki bo dala glas tvojim idejam.

  Ta torek bomo obnovile_i svoje pridobljeno znanje s prejšnjih dogodkov Parada povezuje in ga prenesle_i v prakso! Naš cilj je, da 8. marca, na dan žensk, izvedemo aktivistično akcijo. Na dogodku 18. 2. smo začele_i razmišljati, kaj je naše sporočilo. Tokrat nadaljujemo z bolj konkretnimi načrti. Pogovarjale_i se bomo, kaj točno lahko in želimo narediti, kakšne so naše zakonske in druge omejitve in s kom se želimo povezati. Pridruži se nam, če se želiš aktivirati v družbi drugih aktivistk_ov.

 • Čas:
  25. 02. 2020
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Hostel Celica, Metelkova, Ljubljana

  Srečanje Pesnic s knjigo: ROKO RAZJE Vesne Liponik

  Srečanje Pesnic s knjigo
  ROKO RAZJE Vesne Liponik, ki bo v
  torek, 25. 2. ob 19h v Hostlu Celica.

  gozd gori
  si ta gozd imenoval
  moj ‒
  misliš da zato gori

  Vesna Liponik je podiplomska študentka slovenistike in primerjalne književnosti. Poezijo je revijalno objavljala v Idiotu, Literaturi, Poesisu idr. in tudi večkrat odmevno nastopala na festivalih oz. literarnih večerih. Poleg poezije piše tudi kritike, eseje in fotografira. ROKO RAZJE je njena prva pesniška zbirka.

AEC v1.0.4