Napovednica

 • Čas:
  18. 02. 2020
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Rdeči cikel x Nina Kremžar

  Rdečke se tokrat osredotočamo na uršljanko leta 2018 Nino Kremžar! Nina – ki pobira nagrade najrazličnejših tekmovanj (AirBeletrina, Rdeča nit) je mlada, nadobudna pesnica, ki ima Rdečkam veliko za povedati o ženski perspektivi v poeziji! Lepo vabljeni na pesniški večer Rdečega cikla, kjer se bomo pogovarjale o Ninini zbirki Dostop na odprto morje. Dogodek bosta moderirali Marija Jeremić in Asja Baltić.

 • Čas:
  18. 02. 2020
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, Ljubljana

  Ulična akcija

  V februarju bodo dogodki Parada povezuje posvečeni iskanju in odkrivanju najboljšega aktivizma za vsako_ega od nas. 100 ljudi, 100 čudi, 100 aktivizmov. Ne glede na to, ali greš raje na ulico in protestiraš, raje izvajaš poučne delavnice z mladimi ali raje svojo zgodbo deliš skozi umetnost – če imaš željo po tem, da spreminjaš svet in zahtevaš spremembe za boljši jutri, zagotovo obstaja vrsta aktivizma, ki bo dala glas tvojim idejam.

  10. oktobra 2007 sta morali Orto bar zapustiti dve ženski, ker sta se poljubljali. Teden kasneje sta skupaj z sekcijo Škuc LL ter drugimi skupinami in posameznicami_ki z Metelkove in iz Roga izvedli protestno akcijo pred Orto barom. Spisale so manifest, se poimenovale Vstaja lezbosov, ponoči obesile transparente po centru Ljubljane, preimenovale mariborske ulice in spotoma o vsem tem posnele še film z naslovom Homorisk. Pridružite se nam v torek na ogledu omenjenega filma ter pogovoru s Petro Hrovatin, eno izmed žensk, ki je bila tisti dan diskriminirana v Orto Baru. Z nami bo delila, kako se je Vstaja lezbosov razvijala – od ideje do prakse. Ko nas bo Petra navdihnila, bomo v drugem delu dogodka začele_i razvijati idejo o svoji ulični akciji.

 • Čas:
  18. 02. 2020
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, 1000 Ljubljana

  Zakaj te to zanima? Etika raziskovanja LGBTI skupnosti

  Zakaj nas nekaj zanima je ključno vprašanje v raziskovalnem procesu. Kadar raziskujemo družbene manjšine, kamor sodi tudi LGBTIQ+ skupnost, poleg odgovornosti do sodelujočih v raziskavi, nosimo tudi odgovornost do populacije, ki jo raziskujemo.

  Pred in med izvajanjem raziskave je pomembno, da se vprašamo zakaj točno želimo pridobiti določene odgovore oz. podatke. Želimo potešiti svojo ali kolektivno radovednost? Bodo naša vprašanja potrjevala ali ovračala stereotipe in norme? Bodo spoštovala skupnostno zgodovino? Ali bodo pridobljeni podatki v korist ne samo ali pa ne primarno avtorici_ju raziskave, ampak predvsem LGBTIQ+ skupnosti? Se bodo člani_ce skupnosti zaradi te raziskave počutile_i nagovorjene_i, videne_i, slišane_i, opolnomočene_i? Kako predstavljati rezultate onkraj raziskovalnih poročil v pdf formatih in na način, ki bo dostopen in vabljiv člani_cam LGBTIQ+ skupnosti? Ter - kako lahko v sicer zelo fragmentirani skupnosti ohranjamo etično raziskovalno pozicijo in z raziskovanjem stremimo h kolektivni dobrobiti?

  O raziskovanju bomo z gosti_jami govorile_i in razmišljale ne (samo) kot o metodi znanstvenega dela, temveč predvsem kot sredstva za doprinos vidnosti in beleženju družbenega položaja, raznolikosti in zgodovine LGBTIQ+ oseb, izkušenj in skupnosti. Aktivistično raziskovanje torej.

  Prideš, a ne? :)

 • Čas:
  18. 02. 2020
  od 19:30 do 21:00
  Lokacija:
  Škratova Čitalnica - KUD Anarhiv, Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

  Feministični seminar: bralni krožek Sestr. ponosnega delfina: Angela Davis: Women, Race and Class (5. in 6. poglavje)

  Bralni krožek Sestrovščine ponosnega delfina je namenjen obravnavi sodobnih ali klasičnih feminističnih del, ki si jih udeželenke in udeležence vnaprej določijo za branje. V letošnji sezoni bo bralni krožek namenjen obravnavi dveh klasičnih del - Angela Davis: Women, Race and Class in Toni Morrison: Ljubljena.

  28.01.2020
  Toni Morrison: Ljubljena

  18.02.2020
  Angela Davis: Women, Race and Class (5. in 6. poglavje)

  17.03.2020,
  Angela Davis: Women, Race and Class (7. in 8. poglavje)

  31.03.2020
  Angela Davis: Women, Race and Class (9. in 10. poglavje)

  21.04.2020
  Angela Davis: Women, Race and Class (11. in 12. poglavje)

  19.05.2020
  Angela Davis: Women, Race and Class (13. poglavje)

  02.06.2020, piknik mizica ob potočku, desno od MGLC
  Zaključek seminarja in družabno srečanje

  :: Bralni krožek je del Feminističnega seminara, ki ga organizirata Katja Čičigoj in Klara Otorepec v sodelovanju s Škratova Čitalnica - KUD Anarhiv in Mestno knjižnico Ljubljana. Seminar je sestavljen iz bralnega krožka in mesečnih predavanj. Bralni krožek je na sporedu (skoraj) vsak drugi torek v mesecu. ::

AEC v1.0.4