Napovednica

 • Čas:
  od 23. 01. 2020
  do 24. 01. 2020
  Lokacija:
  Univerza v Trstu

  Ženske in povojne tranzicije: Delo

  Spoštovane in spoštovani,

  ERC Advanced Grant projekt EIRENE, ki ga vodi prof. dr. Marta Verginella, vabi na simpozij z naslovom Ženske in povojne tranzicije: Delo.

  Dvodnevni simpozij, na kateri bodo sodelovali mednarodno priznani raziskovalke in raziskovalci ter sodelavke in sodelavci projekta, se bo odvijal v četrtek, 23. januarja, in v petek, 24. januarja 2020, na Univerzi v Trstu.

  Delovni jezik bo angleščina.

  Program simpozija najdete na spletni povezavi:
  https://project-eirene.eu/woman-and-post-war-transitions-work

  Vljudno vabljeni!

 • Čas:
  23. 01. 2020
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Aleja zaslužnih Ločank in Ločanov, Škofja Loka

  Odkritje doprsnega kipa dr. Marije Bračko

  V četrtek ob 17h bodo v Aleji zaslužnih Ločank in Ločanov (sic!) odkrili doprsni kip dr. Marije Bračko (1914-2004), zdravnice in začetnice organiziranega zdravstva v Škofji Loki. Marija Bračko je bila prva ženska iz Selške doline, ki je doštudirala medicino in se zaposlila kot zdravnica. Leta 1992 je postala častna občanka občine Škofja Loka, zaslužna pa je med drugim tudi za gradnjo njihovega prvega zdravstvenega doma. To bo prva ženska v Aleji, ki se imenuje, kot se zagre: Ločank in Ločanov.
  No, uro kasneje, ob 18h, sledi Pr' Pepet, na našemu bralstvu dobro znani destinaciji, pogovor o dr. Bračko in njej podobnih ženskah, ki so s svojim delom spreminjale svet okrog sebe. Osrediščili ga bomo okrog naše sveže izdaje - Neustrašnih. Pogovor z Anjo Golob, urednico VigeVageKnjig, bo povezovala Monika Tavčar, vsa reč pa poteka v organizaciji Zavoda Tri iz Škofje Loke. Vabljene & vabljeni!

 • Čas:
  23. 01. 2020
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

  Kvartirjev kvir knjižni klub: Hiša Marije Pomočnice

  Vabljen⁞e na Kvartirjev kvir knjižni klub, kjer vsak četrti četrtek v mesecu debatiramo o knjigah z LGBT+ tematikami in knjigah LGBT+ avtor⁞ic.

  Januarja bomo na knjižnem klubu bral⁞e roman Ivana Cankarja Hiša Marije Pomočnice. Novo leto bomo začel⁞e s pogledom na to, kako je homoseksualnost predstavljena v klasični slovenski knjigi iz leta 1904.

  Tokrat ni težko priti do knjige, saj je dostopna v večini knjižnic.

  Dogodek lahko poteka v slovenščini ali angleščini.

AEC v1.0.4