Napovednica

 • Čas:
  20. 01. 2020
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Knjigarna Konzorcij, Slovenska 57, Ljubljana

  Sama si si kriva

  SAMA SI SI KRIVA

  V okviru kampanje #jaztudi v Inštitutu že dobro leto in pol zbiramo izpovedi o spolnem nasilju in nadlegovanju, zatiranju, poniževanju in zastraševanju v Sloveniji. Pričevanja žrtev še vedno prejemamo, kažejo pa, kako je pri nas spolno nasilje in nadlegovanje prisotno, a pogosto nevidno in tudi prikrivano.

  Knjiga Sama si si kriva (Mladinska knjiga, 2019) odpira vrata v osebno psihično doživljanje, soočanje in premagovanje travmatične izkušnje spolnega nasilja. Tri posameznice, Alenka, Simona Nina in Monica, so živele v svetu, polnem zlorab, nasilja in trenutkov, ki mejijo na blaznost. Njihove življenjske zgodbe, ki jih je zapisala Gordana Stojiljković, se berejo kakor grozljivka, v kateri napetost ne popusti – le da so resnične. Takšni primeri niso osamljeni, a žrtve spolnega nasilja jih največkrat doživljajo kot take, saj je spolno nasilje zavito v molk.

  Kako prisotno je spolno nadlegovanje in nasilje pri nas?
  Kakšne ukrepe je potrebno sprejeti na državni ravni?
  Kdo je krivec in kako ga obravnava družba?
  Kako pomembna je osebna izpoved za razumevanje spolnega nadlegovanja in nasilja?
  Kako si lahko od travmatične izkušnje spolnega nasilja opomoreš?

  Na dogodku cikla Knjiga in spol, ki je plod sodelovanja Mladinska knjiga in Inštituta 8. marec, se nam bodo osebno pridružile osebe, katerih izpovedi beremo v knjigi, sociloginja Darja Zaviršek ter antropologinja Nika Kovač.

  Več o gostjah dogodka:
  - Darja Zaviršek, sociologinja, profesorica in raziskovalka na področju socialne antropologije, socialnega dela in feminizma.
  - Alenka, Simona Nina Vrabič in Monica De La Calli, ki so pisateljici zaupale svoje zgodbe
  - Nika Kovač, sociologinja, antropologinja, direktorica Inštitut 8. marec
  Dogodek moderira Kristina Krajnc

AEC v1.0.4