Napovednica

 • Čas:
  od 14. 11. 2019
  do 29. 11. 2019
  Lokacija:
  DobraVaga, Adamič-Lundrovo nabrežje 5, Ljubljana

  UMETNICA NA MESEC | Klara Kracina: 5 podgan

  Klara Kracina: 5 podgan
  14. 11. 2019 - 29. 11. 2019

  Mlada ustvarjalka Klara Kracina se na svoji drugi samostojni razstavi predstavlja s serijo del, v kateri združuje erotiko in grotesko. Pri tem črpa iz knjig in revij, ki ženskam narekujejo, kako se morajo obnašati in izgledati, da bi ugajale drugim. Izrezke iz te literature umetnica vključuje v svoja dela, jih kolažira in jim podeljuje nove kontekste ter jih tako prikazuje na kritičen in humoren način.

  Klara Kracina obiskuje dodiplomski študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Področja njenega zanimanja in ustvarjanja so grafika, slikarstvo, video, kolaž in risba – tehnike, ki jih v svojih delih pogosto združuje. Razstavljala je na več skupinskih razstavah, med drugim v Tresorju, s kolektivom Blagor v Švicariji ter s kolektivom Podmladek v Mini teatru in Škucu. Sodelovala je na festivalih Lezbična četrt in Svetlobna gverila, predstavila pa se je tudi s samostojno razstavo v Tresorju.

  Vstop prost.

  Organizacija: Kino Šiška.

 • 20. 11. 2019
  Lokacija:
  MG+MUSM Mrežni muzej

  Festival Mesto žensk: Pogled nazaj za pogled naprej

  Spletna arhivska razstava

  Spletna razstava Pogled nazaj za pogled naprej izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Mesta žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Dela po izboru kuratork nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost. Izbor mapira raziskovanje dua osborn&møller in ponuja nadaljnji kontekst za njegovo sodelovanje z umetnico Alicjo Rogalsko, ki se bo s samostojno razstavo Oblike pritiska predstavila v Galeriji Škuc (2.–18. 10. 2019).

  Razstavo si lahko ogledate na: http://bit.ly/PogledNazajPogledNaprej


  Razstavo kurirata: osborn&møller.

 • 20. 11. 2019
  Lokacija:
  pr@cityofwomen.org

  WoW nagrade

  Iščemo junakinje, borke za enakost!
  Odprte so nominacije za WoW nagrade.

  Zgodovina je napisana iz pozicije moči, zato v sodobnosti ohranja obstoječe družbene odnose izkoriščanja. To, da v njej ni žensk, ali pa da so vanjo vključene povečini le tiste, ki so bile pripravljene ohranjati družbeni status quo, ni naključje, ampak osnovna metoda ohranjanja obstoječega stanja neenakosti.

  V Mestu žensk zato iščemo junakinje, borke za enakost in pravice žensk, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet. Jo poznate? Predlagajte jo za WoW nagrade, ki jih bomo v štirih partnerskih državah (Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji in na Irskem) podeljevali vsak marec.

  Predlagate lahko samo še živeče ženske (pod terminom ženske razumemo ženske, trans in interspolne osebe), ki so ali še vedno pomembno doprinašajo k boju za enakost med spoli in socialno pravičnost pri nas, a so v javnem življenju nevidne, spregledane ali utišane. Morda so aktivistke, čistilke, kmetice, zdravnice, predavateljice, znanstvenice, socialne delavke, pravnice, učiteljice, umetnice ali kaj tretjega. Če spreminjajo našo družbo na bolje, je njihovo mesto med petimi nominirankami za letošnje WoW nagrade.
  Prijave zbiramo do 12. januarja.

  Prijave in morebitna vprašanja nam lahko pošljete na pr@cityofwomen.org ali po navadni pošti na Mesto žensk, Metelkova ulica 6, 1000 Ljubljana. Predlagatelji_ce so lahko posamezniki_ce, nevladne organizacije, javni zavodi, zbornice, sindikati ali neformalne aktivistične skupine. Posamezen predlagatelj lahko predlaga tudi več kandidatk.

  V prijavah nam pošljite:
  - ime in priimek ter kontakt predlagatelja_ice
  - ime, priimek ter letnico rojstva nominiranke
  - področje delovanja nominiranke
  - kratek življenjepis nominiranke (približno 1.500 znakov s presledki)
  - kratko utemeljitev predloga (približno 1.500 znakov s presledki)
  Prijave bo ocenjevala komisija, ki jo bo imenovalo Mesto žensk. Komisija ima pravico predlagati svoje kandidatke.
  Pet nagrajenk bo razglašenih na slovesnosti v začetku marca 2020.

  Praznujte dosežke junaških žensk z nami. Napišimo zgodovino na novo!

  Projekt Women on Women, znotraj katerega poteka podeljevanje WoW nagrad, sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa.

 • Čas:
  20. 11. 2019
  od 07:00 do 22:00
  Lokacija:
  Moderna galerija, Windischerjeva 2, 1000 Ljubljana, Slovenia

  Dan spomina na žrtve transfobije - TDOR

  Vsako leto 20. novembra po vsem svetu obeležujemo dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance (#TDOR).
  Na ta dan izrazimo spoštovanje ter se poklonimo vsem transspolnim osebam, ki so v preteklem letu izgubile_i življenje zaradi transfobije in transmizoginije

  Letošnje leto smo se odločile_i, da ob tej priložnosti organiziramo dve ločeni akciji, pri katerih lahko sodeluje kdorkoli. Obe bosta potekali v sredo, 20. novembra.

  PRVI DEL

  Prva akcija bo v obliki javnega poklona ob svečkah in z aktivističnim pridihom, ki naj za zdaj ostane še skrivnost. Dobimo se v sredo, 20. novembra ob 17:00 v podhodu Tivoli pri Moderni galeriji.

  DRUGI DEL

  Druga akcija bo potekala na spletu, in sicer vas vabimo, da na svojih družbenih omrežjih oziroma na družbenih omrežjih svoje organizacije objavite sporočila solidarnosti ob tem dnevu ter na ta način počastite spomin na žrtve transfobije.

  Več informacij sledi.

  Vabljene_i!

  #TransFormacije #TDOR2019 #transspolnost

 • Čas:
  20. 11. 2019
  od 12:00 do 15:00
  Lokacija:
  Narodni dom Maribor, Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor

  Okrogla miza: Ženske med zasvojenostjo in nasiljem

  Vabimo vas na okroglo mizo, ki jo Društvo Projekt Človek pripravlja z Varno hišo Maribor z naslovom Ženske med zasvojenostjo in nasiljem. Kdo mi lahko pomaga iz začaranega kroga?, ki bo v sredo, 20. 11. 2019 ob 12. uri, v Narodnem domu Maribor.

  Tegobe žensk se prepletajo, jih presegajo in pogosto jim le z dobrim timskim delom lahko pomagamo postaviti življenje na bolj zdrave temelje.

  Z namo bojo:
  Dora Pal - Društvo Projekt Človek
  Anka Fingušt - Varna Hiša Maribor Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
  Sabina Zorec z gostjo, uporabnico programa - Varna hiša za uživalke nedovoljenih drog, ki so žrtve nasilja,
  Mateja Lajh - Enota za bolezni odvisnosti, Oddelek za psihiatrijo UKC Maribor.
  Nika Kovač - Zavod Raziskovalni Inštitut 8. marec.
  Okroglo mizo bo vodila in povezovala dr. Vesna Leskošek, dekanja Fakulteta za socialno delo.

  Z okroglo mizo želimo ponovno opozoriti na problem, ga osvetliti ter zgodovinsko primerjati stisko današnje ženske. Ob koncu okrogle mize načrtujemo novinarsko konferenco.

  Lepo vabljeni.

 • Čas:
  20. 11. 2019
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Mladinska knjiga, Slovenska cesta 29, Ljubljana

  Knjiga in spol - Leïla Slimani: Uspavanka

  "Prizorišče zločina so poslikali. Policija je vzela prstne odtise ter izmerila površino kopalnice in otroške sobe. Preproga z motivom princeske je bila prepojena s krvjo. Previjalna miza je ležala na boku. Igrače so odnesli v prozornih vrečah in jih zapečatili."
  Leïla Slimani, Uspavanka

  OPIS
  Rada bi bila popoln par. Želita si kariere in družine, življenja brez odrekanja. Rešitev najdeta v idealni varuški in njune sanje so naenkrat dosegljive. Vedno bolj in vedno več ji zaupata, otroka postajata nanjo vse bolj navezana, družina od nje vse bolj odvisna. A ne zavedajo se njene ranljivosti, brezen pod gladino, samote, ki grozi, da jo bo požrla. Dokler njihovega doma ne pretrese tragedija. Strašna, in obenem neizbežna.
  Roman se loteva dilem sodobnega starševstva, razpetosti med družino in kariero, tematizira pa tudi socialno in duševno stisko, razredne razlike in vprašanje skrbstvenega dela.


  Roman Uspavanka bo izhodišče za pogovor o:
  - skrbstvenem delu,
  - življenju služabniške kaste delavcev in delavk iz tretjega sveta ter z nizkim socialno-ekonomskim statusom,
  - vplivu revščine na povečevanje duševnih stisk,
  - sodobnih oblikah družin.

  Vabljeni!

 • Čas:
  20. 11. 2019
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš #15 | Gentrifikacija

  'Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš' v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, gibanje in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

  V precepu:

  Gentrifikacija

  V iskanju odprtega okolja, sprejemajoče okolice, predvsem pa sprejemljivih najemnin, stroškov bivanja, življenja se queer osebe in skupnosti zatekajo in zgoščajo v urbana središča in okrožja. Njihova prisotnost – še posebno ko pripadajo kreativnemu-storitvenemu-kognitivnemu razredu – na prostore učinkuje transformativno. Oblast in kapital govorita o pospeševanju 'razvoja', stroka in teorija o pospeševanju gentrifikacije, kar je drugo ime za prekarizacijo in siromašenje standarda bivanja, življenja, za privatizacijo javnega in razgradnjo socialnega. Njujorški Williamsburg ali Bushwick, pariški Marais ali Pigalle, londonski Shoreditch ali Dalston, berlinski Prenzlauer Berg ali Neukölln so prizorišča urbanega, urbanističnega procesa, ki je razvoj je razkroj je razvoj je razkroj, so žarišča boja za prostore, ki so jim queer skupnosti in osebe dodana vrednost, dokler si te dodano vrednost lahko privoščijo, so presečišča prostorskih politik spola, razreda, ne pozabimo rase. Ali gentrifikacija uničuje odprtost ali jo spodbuja? Kaj ima z vsem tem 'pravica do mesta' in kako nam lahko pomaga, da bo mesto odprto, raznoliko, a tudi in predvsem pravično?
  (The Guardian, Verso)

  V pogovoru:

  Marjan Hočevar

  Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Marjan Hočevar hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju analitske in prostorske sociologije, sociologije arhitekture, načrtovanja in urejanja prostora, dela z 'nelagodjem v kulturi' in se zaposluje z nerazrešenim sporom o nedoločnosti obnašanja subatomskih delcev in relativno univerzanostjo vsega v vesolju (zadevo spremlja kot dramo).

  Snuje, povezuje:
  Dražen Dragojević

  Ilustracija:
  Žiga Tomori
  Animacija:
  Anja Romih

 • 21. 11. 2019
  Lokacija:
  MG+MUSM Mrežni muzej

  Festival Mesto žensk: Pogled nazaj za pogled naprej

  Spletna arhivska razstava

  Spletna razstava Pogled nazaj za pogled naprej izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Mesta žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Dela po izboru kuratork nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost. Izbor mapira raziskovanje dua osborn&møller in ponuja nadaljnji kontekst za njegovo sodelovanje z umetnico Alicjo Rogalsko, ki se bo s samostojno razstavo Oblike pritiska predstavila v Galeriji Škuc (2.–18. 10. 2019).

  Razstavo si lahko ogledate na: http://bit.ly/PogledNazajPogledNaprej


  Razstavo kurirata: osborn&møller.

 • 21. 11. 2019
  Lokacija:
  pr@cityofwomen.org

  WoW nagrade

  Iščemo junakinje, borke za enakost!
  Odprte so nominacije za WoW nagrade.

  Zgodovina je napisana iz pozicije moči, zato v sodobnosti ohranja obstoječe družbene odnose izkoriščanja. To, da v njej ni žensk, ali pa da so vanjo vključene povečini le tiste, ki so bile pripravljene ohranjati družbeni status quo, ni naključje, ampak osnovna metoda ohranjanja obstoječega stanja neenakosti.

  V Mestu žensk zato iščemo junakinje, borke za enakost in pravice žensk, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet. Jo poznate? Predlagajte jo za WoW nagrade, ki jih bomo v štirih partnerskih državah (Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji in na Irskem) podeljevali vsak marec.

  Predlagate lahko samo še živeče ženske (pod terminom ženske razumemo ženske, trans in interspolne osebe), ki so ali še vedno pomembno doprinašajo k boju za enakost med spoli in socialno pravičnost pri nas, a so v javnem življenju nevidne, spregledane ali utišane. Morda so aktivistke, čistilke, kmetice, zdravnice, predavateljice, znanstvenice, socialne delavke, pravnice, učiteljice, umetnice ali kaj tretjega. Če spreminjajo našo družbo na bolje, je njihovo mesto med petimi nominirankami za letošnje WoW nagrade.
  Prijave zbiramo do 12. januarja.

  Prijave in morebitna vprašanja nam lahko pošljete na pr@cityofwomen.org ali po navadni pošti na Mesto žensk, Metelkova ulica 6, 1000 Ljubljana. Predlagatelji_ce so lahko posamezniki_ce, nevladne organizacije, javni zavodi, zbornice, sindikati ali neformalne aktivistične skupine. Posamezen predlagatelj lahko predlaga tudi več kandidatk.

  V prijavah nam pošljite:
  - ime in priimek ter kontakt predlagatelja_ice
  - ime, priimek ter letnico rojstva nominiranke
  - področje delovanja nominiranke
  - kratek življenjepis nominiranke (približno 1.500 znakov s presledki)
  - kratko utemeljitev predloga (približno 1.500 znakov s presledki)
  Prijave bo ocenjevala komisija, ki jo bo imenovalo Mesto žensk. Komisija ima pravico predlagati svoje kandidatke.
  Pet nagrajenk bo razglašenih na slovesnosti v začetku marca 2020.

  Praznujte dosežke junaških žensk z nami. Napišimo zgodovino na novo!

  Projekt Women on Women, znotraj katerega poteka podeljevanje WoW nagrad, sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa.

AEC v1.0.4