Napovednica

 • Čas:
  od 14. 11. 2019
  do 29. 11. 2019
  Lokacija:
  DobraVaga, Adamič-Lundrovo nabrežje 5, Ljubljana

  UMETNICA NA MESEC | Klara Kracina: 5 podgan

  Klara Kracina: 5 podgan
  14. 11. 2019 - 29. 11. 2019

  Mlada ustvarjalka Klara Kracina se na svoji drugi samostojni razstavi predstavlja s serijo del, v kateri združuje erotiko in grotesko. Pri tem črpa iz knjig in revij, ki ženskam narekujejo, kako se morajo obnašati in izgledati, da bi ugajale drugim. Izrezke iz te literature umetnica vključuje v svoja dela, jih kolažira in jim podeljuje nove kontekste ter jih tako prikazuje na kritičen in humoren način.

  Klara Kracina obiskuje dodiplomski študij slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Področja njenega zanimanja in ustvarjanja so grafika, slikarstvo, video, kolaž in risba – tehnike, ki jih v svojih delih pogosto združuje. Razstavljala je na več skupinskih razstavah, med drugim v Tresorju, s kolektivom Blagor v Švicariji ter s kolektivom Podmladek v Mini teatru in Škucu. Sodelovala je na festivalih Lezbična četrt in Svetlobna gverila, predstavila pa se je tudi s samostojno razstavo v Tresorju.

  Vstop prost.

  Organizacija: Kino Šiška.

 • 15. 11. 2019
  Lokacija:
  MG+MUSM Mrežni muzej

  Festival Mesto žensk: Pogled nazaj za pogled naprej

  Spletna arhivska razstava

  Spletna razstava Pogled nazaj za pogled naprej izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Mesta žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Dela po izboru kuratork nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost. Izbor mapira raziskovanje dua osborn&møller in ponuja nadaljnji kontekst za njegovo sodelovanje z umetnico Alicjo Rogalsko, ki se bo s samostojno razstavo Oblike pritiska predstavila v Galeriji Škuc (2.–18. 10. 2019).

  Razstavo si lahko ogledate na: http://bit.ly/PogledNazajPogledNaprej


  Razstavo kurirata: osborn&møller.

 • 15. 11. 2019
  Lokacija:
  pr@cityofwomen.org

  WoW nagrade

  Iščemo junakinje, borke za enakost!
  Odprte so nominacije za WoW nagrade.

  Zgodovina je napisana iz pozicije moči, zato v sodobnosti ohranja obstoječe družbene odnose izkoriščanja. To, da v njej ni žensk, ali pa da so vanjo vključene povečini le tiste, ki so bile pripravljene ohranjati družbeni status quo, ni naključje, ampak osnovna metoda ohranjanja obstoječega stanja neenakosti.

  V Mestu žensk zato iščemo junakinje, borke za enakost in pravice žensk, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet. Jo poznate? Predlagajte jo za WoW nagrade, ki jih bomo v štirih partnerskih državah (Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji in na Irskem) podeljevali vsak marec.

  Predlagate lahko samo še živeče ženske (pod terminom ženske razumemo ženske, trans in interspolne osebe), ki so ali še vedno pomembno doprinašajo k boju za enakost med spoli in socialno pravičnost pri nas, a so v javnem življenju nevidne, spregledane ali utišane. Morda so aktivistke, čistilke, kmetice, zdravnice, predavateljice, znanstvenice, socialne delavke, pravnice, učiteljice, umetnice ali kaj tretjega. Če spreminjajo našo družbo na bolje, je njihovo mesto med petimi nominirankami za letošnje WoW nagrade.
  Prijave zbiramo do 12. januarja.

  Prijave in morebitna vprašanja nam lahko pošljete na pr@cityofwomen.org ali po navadni pošti na Mesto žensk, Metelkova ulica 6, 1000 Ljubljana. Predlagatelji_ce so lahko posamezniki_ce, nevladne organizacije, javni zavodi, zbornice, sindikati ali neformalne aktivistične skupine. Posamezen predlagatelj lahko predlaga tudi več kandidatk.

  V prijavah nam pošljite:
  - ime in priimek ter kontakt predlagatelja_ice
  - ime, priimek ter letnico rojstva nominiranke
  - področje delovanja nominiranke
  - kratek življenjepis nominiranke (približno 1.500 znakov s presledki)
  - kratko utemeljitev predloga (približno 1.500 znakov s presledki)
  Prijave bo ocenjevala komisija, ki jo bo imenovalo Mesto žensk. Komisija ima pravico predlagati svoje kandidatke.
  Pet nagrajenk bo razglašenih na slovesnosti v začetku marca 2020.

  Praznujte dosežke junaških žensk z nami. Napišimo zgodovino na novo!

  Projekt Women on Women, znotraj katerega poteka podeljevanje WoW nagrad, sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa.

 • Čas:
  15. 11. 2019
  od 10:00 do 11:30
  Lokacija:
  Mestna galerija Ljubljana, Mestni trg 5, Ljubljana

  Deprofesionalizacija in avtomatizacija: socialno delo v Sloveniji

  Pred slabim mesecem je poročevalec Združenih narodov za vprašanja ekstremne revščine Philip Alston izpostavil, da so individualni primeri goljufanja sistema državne socialne pomoči izgovor za povečevanje nadzora prebivalstva z novimi tehnologijami .
  Do tovrstnih sprememb prihaja tudi v Sloveniji, o čemer bo na #grounded2019 govorila etičarka socialnega dela dr. Ana Marija Sobočan.
  Več na: https://www.grounded.si/…/deprofesionalizacija-in-avtomati…/

 • Čas:
  15. 11. 2019
  od 13:00 do 15:00
  Lokacija:
  Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana

  ALUO uho: Katherine Hepworth

  Odpiramo 6. sezono dogodkov #ALUOuho! Tudi v študijskem letu 2019/20 nas bo gostila Galerija Jakopič, vljudno vabljena vsa ušesa in ostale vaše ključne sestavine! :)

  Začnemo v petek, 15. novembra 2019, ob 13.00, ko bo naša prva gostja oblikovalka vizualnih komunikacij, raziskovalka etične vizualizacije in profesorica vizualnega novinarstva dr. Katherine Hepworth.

  ETIČNA VIZUALIZACIJA: STRATEGIJA ZA TEMNE ČASE
  V svojem predavanju* bo dr. Hepworthova vizualizacijo podatkov umestila v trenutno globalno ozračje politične razklanosti in naraščajočega nezaupanja v strokovno znanje. S tem ko se humanitarna in podnebna kriza povečujeta ter soočata z vse večjo polarizacijo in širjenjem dezinformacij, potreba po verodostojnih in zaupanja vrednih informacijah narašča. Ta potreba uvaja potek dela z etično vizualizacijo (Ethical Visualization Workflow), kot sredstvo, s katerim lahko informacijski oblikovalci prispevajo k boju proti nestrpnosti in nezaupanju v strokovnost.

  Dr. Katherine Hepworth je izredna profesorica vizualnega novinarstva, vodja raziskovalnega projekta Vizualizacija znanosti (Visualizing Science Project) in ena od vodij Centra za podatke in oblikovanje (Center for Data and Design) na Reynoldsovi šoli novinarstva, University of Nevada, Reno, ZDA. Kot javno angažirana strokovnjakinja raziskuje in oblikuje etične in učinkovite vizualizacije v številnih interdisciplinarnih kontekstih. Njen teoretični pristop je podkovan tudi z znanjem s področja politične teorije. Kot profesionalno oblikovalko vizualnih komunikacij jo motivira cilj, da bi njene raziskave bile prenosljive v gospodarstvo ter lažje dostopne tudi širši laični javnosti. https://kathep.com

  *Predavanje bo izvedeno v angleškem jeziku.

 • Čas:
  15. 11. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Mestna galerija

  TransFormacije IV – Mesec transspolnosti

  Z velikim veseljem napovedujemo TransFormacije IV – Mesec osveščanja o transspolnosti oz. Transgender Awareness Month, ki ga organiziramo že četrto leto zapovrstjo.

  Namen meseca je povečanje vidnosti transspolnih oseb in tematik, naslavljanje pravic in potreb transspolnih oseb ter krepitev skupnosti transspolnih oseb, obeležujejo pa ga mnoge države širom sveta.

  PROGRAM:

  Resisting Gender, Resisting Algorithms – Festival Grounded 2019
  Petek, 15. november, med 19:00 in 21:00, Mestna galerija

  Razprave o umetni inteligenci so polne primerov sistemov, ki so spolno pristranski, kar prinaša nepravične in diskriminatorne rezultate.

  Predavanje se bo osredotočilo na načine, na katere ospoljena umetna inteligenca targetira transspolne in nebinarne osebe. Osvetljeni bodo načini, ki ne le proizvajajo individualne nepravičnosti, ampak – še pomembneje – delujejo kot način upravljanja s spolnimi manjšinami, kaznovanja nenormativnega spolnega izraza in krepitve rigidnih spolnih norm. Izhajajoč iz izkušenj in prevpraševanja medicinskih sistemov, obraznega prepoznavanja in drugih oblik umetne inteligence bo prispevek zagovarjal – in predlagal – aktivne oblike odpora proti tovrstnemu algoritmičnemu puritanizmu.

  Več: https://www.grounded.si/program2019/resisting-gender-resisting-algorithms/

  Video pogovor bo v angleškem jeziku.

  V pogovoru:
  Os Keyes, Data Ecologies Laboratory, University of Washington
  Linn Julian Koletnik, Zavod TransAkcija

 • Čas:
  15. 11. 2019
  od 19:30 do 21:00
  Lokacija:
  Mesta galerija Ljubljana

  Grounded festival: Resisting Gender, Resisting Algorithms / Upiranje spolu, upiranje algoritmom

  Razprave o umetni inteligenci so polne primerov sistemov, ki so spolno pristranski, kar prinaša nepravične in diskriminatorne rezultate.

  Predavanje se bo osredotočilo na načine, na katere ospoljena umetna inteligenca targetira transspolne in nebinarne osebe. Osvetljeni bodo načini, ki ne le proizvajajo individualne nepravičnosti, ampak – še pomembneje – delujejo kot način upravljanja s spolnimi manjšinami, kaznovanja nenormativnega spolnega izraza in krepitve rigidnih spolnih norm. Izhajajoč iz izkušenj in prevpraševanja medicinskih sistemov, obraznega prepoznavanja in drugih oblik umetne inteligence bo prispevek zagovarjal – in predlagal – aktivne oblike odpora proti tovrstnemu algoritmičnemu puritanizmu.

 • 16. 11. 2019
  Lokacija:
  MG+MUSM Mrežni muzej

  Festival Mesto žensk: Pogled nazaj za pogled naprej

  Spletna arhivska razstava

  Spletna razstava Pogled nazaj za pogled naprej izpostavlja dela in umetnice iz arhiva Mesta žensk, ki se osredotočajo na kolektivno delovanje, prekarno delo, strukturno izkoriščanje, solidarnost in poetično protestiranje. Dela po izboru kuratork nagovarjajo edinstveno zgodovino področja nekdanje Jugoslavije in se osredotočajo na družbeno angažirano umetnost. Izbor mapira raziskovanje dua osborn&møller in ponuja nadaljnji kontekst za njegovo sodelovanje z umetnico Alicjo Rogalsko, ki se bo s samostojno razstavo Oblike pritiska predstavila v Galeriji Škuc (2.–18. 10. 2019).

  Razstavo si lahko ogledate na: http://bit.ly/PogledNazajPogledNaprej


  Razstavo kurirata: osborn&møller.

 • 16. 11. 2019
  Lokacija:
  pr@cityofwomen.org

  WoW nagrade

  Iščemo junakinje, borke za enakost!
  Odprte so nominacije za WoW nagrade.

  Zgodovina je napisana iz pozicije moči, zato v sodobnosti ohranja obstoječe družbene odnose izkoriščanja. To, da v njej ni žensk, ali pa da so vanjo vključene povečini le tiste, ki so bile pripravljene ohranjati družbeni status quo, ni naključje, ampak osnovna metoda ohranjanja obstoječega stanja neenakosti.

  V Mestu žensk zato iščemo junakinje, borke za enakost in pravice žensk, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet. Jo poznate? Predlagajte jo za WoW nagrade, ki jih bomo v štirih partnerskih državah (Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji in na Irskem) podeljevali vsak marec.

  Predlagate lahko samo še živeče ženske (pod terminom ženske razumemo ženske, trans in interspolne osebe), ki so ali še vedno pomembno doprinašajo k boju za enakost med spoli in socialno pravičnost pri nas, a so v javnem življenju nevidne, spregledane ali utišane. Morda so aktivistke, čistilke, kmetice, zdravnice, predavateljice, znanstvenice, socialne delavke, pravnice, učiteljice, umetnice ali kaj tretjega. Če spreminjajo našo družbo na bolje, je njihovo mesto med petimi nominirankami za letošnje WoW nagrade.
  Prijave zbiramo do 12. januarja.

  Prijave in morebitna vprašanja nam lahko pošljete na pr@cityofwomen.org ali po navadni pošti na Mesto žensk, Metelkova ulica 6, 1000 Ljubljana. Predlagatelji_ce so lahko posamezniki_ce, nevladne organizacije, javni zavodi, zbornice, sindikati ali neformalne aktivistične skupine. Posamezen predlagatelj lahko predlaga tudi več kandidatk.

  V prijavah nam pošljite:
  - ime in priimek ter kontakt predlagatelja_ice
  - ime, priimek ter letnico rojstva nominiranke
  - področje delovanja nominiranke
  - kratek življenjepis nominiranke (približno 1.500 znakov s presledki)
  - kratko utemeljitev predloga (približno 1.500 znakov s presledki)
  Prijave bo ocenjevala komisija, ki jo bo imenovalo Mesto žensk. Komisija ima pravico predlagati svoje kandidatke.
  Pet nagrajenk bo razglašenih na slovesnosti v začetku marca 2020.

  Praznujte dosežke junaških žensk z nami. Napišimo zgodovino na novo!

  Projekt Women on Women, znotraj katerega poteka podeljevanje WoW nagrad, sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa.

AEC v1.0.4