Napovednica

 • Čas:
  08. 10. 2019
  od 12:00 do 17:00
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta UL, Aškerčeva 2, Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Beauvoir med zgodovino, filozofijo in pisanjem sebstva - III

  Simpozij // v slovenščini //

  12.00–14.00, Predavalnica 434
  Kdo se boji (drugega) spola?
  Okrogla miza

  Razprava bo osredotočena na aktualne konceptualne in politične boje na področjih feminizma in spola ter vsega, kar je s tem povezano: od aktualne zgodovine feminizma do ukinjanja »teorije spola« na univerzah, od nevidnosti drugega spola do gibanj #MeToo, od domnevnih spolnih zlorab v vrtcih do večne homofobije v porajajočih se novih oblikah fašizma in totalitarizma.

  Organizacija in vodenje: Eva D. Bahovec
  Sodelujejo: Ana Jereb, Vesna Leskošek, Metka Mencin Čeplak, Polona Mesec, Darja Rakovič, Dali Regent.

  14.00–16.00, Knjižnica Oddelka za filozofijo, 4. nad.
  Drugi spol in »mi/me«
  Branje

  Simone de Beauvoir je s svojo izjemno knjigo Drugi spol zarezala v dolgo zgodovino mizoginije v filozofiji, zgodovini in psihoanalizi, umetniški kreaciji in vsakdanjem življenju, novejša zgodovina našega regionalnega prostora pa nam ponuja nove načine branja te vélike knjige ter nove poti iskanja umeščenih vednosti in avtobiografij na zemljevidu revolucionarne dediščine kot tudi iskanje novih oblik odpora.

  Organizacija in vodenje: Eva D. Bahovec, Marjetka Ščelkov.
  Sodelujejo: Margareta Ðorđić, Suzana Koncut, Ana Maskalan, Polona Mesec, Marija Ott Franolić, Andrea Svilarić, Marta Verginella.
  16.00–17.00, Knjižnica Oddelka za filozofijo, 4. nad.
  Predstavitev novih feminističnih publikacij
  Predstavljeni bosta knjigi:

  Olympe de Gouges: Pravice ženske
  Žiga Brdnik (avtor), Miha T. Sonda (soavtor): Ekstremno slovensko, pogovori s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami

  Sodelujeta: Eva D. Bahovec, Marta Verginella.
  Vstop prost.

 • Čas:
  08. 10. 2019
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Galerija Škuc, Stari trg, Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Oblike pritiska

  osborn&møller Alicja Rogalska

  Razstava
  Odprtje 2. oktober ob 19.00, razstava odprta do 18. oktobra 2019.

  Razstava Oblike pritiska se zazira v preteklost, sedanjost in prihodnost globalnih delovnih pogojev v kapitalizmu skozi prizmo njegovih učinkov: razčlovečenja ljudi in skupnosti v hiperlokalnih kontekstih. Razstava dokumentira številne performativne procese sodelovanja in soustvarjanja z delavkami_ci, aktivistkami_i in državljankami_i, ob tem pa izpostavlja točke pritiska, ki ga ustvarjajo prekarni delovni pogoji, privatizacija virov in ekonomizacija čustev. Od solz po 25 € do bronastega krompirja in protestnih pesmi – družbene skulpture Alicje Rogalske so igrivo prevratniške, nežne in uporniške.

  Razstava Oblike pritiska nagovarja petindvajsetletno zgodovino Mesta žensk, preizkuša različne načine sobivanja in uprizarja različne politične stvarnosti tukaj in zdaj.

  Vstopnice: 1 €

 • Čas:
  08. 10. 2019
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, 1000 Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Musica Femina

  Elfi Aichinger Tanja Brüggemann Gabriele Proy Judit Varga Iva Zabkar Maria Gstättner Johanna Doderer Melissa Coleman Susanna Gartmayer Viola Falb Julia Lacherstorfer Teresa Rotschopf Astrid Wiesinger in Beate Wiesinger Sara Zlanabitnig Julia Schreitl Agnes Hvizdalek Lisa Hofmaninger Judith Schwarz Ingrid Schmoliner Christine Gnigler Judith Ferstl Verena Zeiner Elisabeth Harnik Mia Zabelka Astrid Rieder Nina Dragičević Kaja Draksler Maja Osojnik Irena Z. Tomažin Tomaž Grom Clarisse Maylunas Irene Suchy

  Glasbena razstava // Izbrani portreti skladateljic iz Avstrije in Slovenije
  Odprtje glasbene razstave 4. oktobra ob 20.00, odprta do 13. oktobra 2019.

  Razstava vsebuje portrete avstrijskih in v Avstriji živečih skladateljic, odlomke iz njihovih kompozicij in preglede njihovih umetniških opusov, ki zajemajo paleto od filmske glasbe do džeza, od sodobne glasbe do eksperimentalnih in elektronskih zvokov. Ljubljanska razstava je drobec večje razstave, zgodovinskega pregleda skladateljic Musica Femina – Iz sence v svetlobo, ki sta ga lani v cesarski palači Schönbrunn na Dunaju kurirali Irene Suchy in Clarisse Maylunas.

  V razstavo so vključeni tudi videointervjuji Tomaža Groma s slovenskimi eksperimentalnimi glasbenicami: Nino Dragičević, Kajo Draksler, Majo Osojnik in Ireno Z. Tomažin.

  Vstop prost.

 • Čas:
  08. 10. 2019
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Španski borci - Center kulture v Mostah, Zaloška 61 (pri tržnici Moste), Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Flora Détraz: Muyte Maker

  FLORA DÉTRAZ: MUYTE MAKER
  Francoski novi val #2
  French New Wave #2

  Predstava, 50' // v francoščini s slovenskim prevodom //

  Muyte Maker slavi neobrzdana in iracionalna telesa s pomočjo raziskovanja srednjeveških podob, trivialnih pesmic in grotesknih slik. Raziskuje srečo kot fizično in eksistencialno trditev; radost kot željo, kot kreativni potencial in kot fizično izkrivljanje oziroma protislovje. Štiri nastopajoče umetnice prepevajo v izobilju, se večglasno smejejo, slepo plešejo in klepetajo v kakofoniji, da bi pokazale kompleksnost svojih teles v celoti.
  Predstavi sledi pogovor z ustvarjalkami.

  Vstopnice: 10 / 7 €

AEC v1.0.4