Napovednica

 • Čas:
  04. 10. 2019
  od 22:30 do 00:00
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, 1000 Ljubljana

  Festival Mesto žensk: #HerStory

  Nina Hlebec Urška Preis aka RUŽA

  Žur Mesta žensk

  Koncertu Contagious sledi žur Mesta žensk.

  Glasbo vrtita sodelavki Radia Študent, Nina Hlebec in RUŽA.

  Vstop prost.

 • Čas:
  05. 10. 2019
  od 08:00 do 19:00
  Lokacija:
  Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, Radomlje

  Flora sreča favno – razstava študentk ilustracije ALUO

  FLORA SREČA FAVNO,
  razstava naravoslovnih ilustracij študentk ilustracije ALUO

  Galerija Janeza Boljke, Arboretum Volčji Potok
  7. 9.–6. 10. 2019

  Avtorice:
  Tjaša Arh, Trina Č. Meršol, Marina Gabor, Nuša Jurjevič, Dora Kaštrun, Metka Kladnik, Lara Kobe Priganica, Eva Margon, Teja Milavec, Živa Oblak, Maša P. Žmitek, Anja Rupar, Sanja Zamuda

  Mentorica: doc. mag. Marija Nabernik

 • Čas:
  05. 10. 2019
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Kinodvor, Kolodvorska ulica 13, 1000 Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Binti

  Frederike Migom

  Igrani film, 2019, 90', 8+, slovenska premiera
  // v flamščini in francoščini s slovenskimi podnapisi //

  Dvanajstletna Binti sanja, da bo postala slavna vlogerka. Z očetom sta iz Konga brez dokumentov prebežala v Belgijo. Binti želi živeti povsem normalno življenje, čeprav se z očetom pogosto skrivata pred policijo. Enajstletni Elias v drevesni hišici vodi Klub za rešitev okapijev, izumirajočih gozdnih žiraf iz Konga. Binti se njegovemu klubu pridruži in začne se vlogerska družbeno angažirana akcija.

  Premiera v prisotnosti režiserke, Frederike Migom, in glavne igralke, Bebel Tshiani Baloji.  »Navdušena sem nad pogumnimi značaji, v tem primeru nad otrokoma, ki se borita za tisto, kar vesta, da jima pripada. Ki imata glas, ki mu velja prisluhniti. /…/ Binti je film, v katerem se otroka naučita, da potrebujeta drug drugega, da bi izpolnila svoje sanje. Kljub resni temi je to zabaven in dostopen film, poln barv, humorja, prijateljstva in ljubezni. Verjame v uspeh večkulturne družbe in izpolnjevanje sanj. Socialna drama dobi pozitiven preobrat s primesjo energije in humorja romantične komedije.«

  - Frederike Migom

  Vstopnice: 4,50

 • Čas:
  05. 10. 2019
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Galerija Škuc, Stari trg, Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Oblike pritiska

  osborn&møller Alicja Rogalska

  Razstava
  Odprtje 2. oktober ob 19.00, razstava odprta do 18. oktobra 2019.

  Razstava Oblike pritiska se zazira v preteklost, sedanjost in prihodnost globalnih delovnih pogojev v kapitalizmu skozi prizmo njegovih učinkov: razčlovečenja ljudi in skupnosti v hiperlokalnih kontekstih. Razstava dokumentira številne performativne procese sodelovanja in soustvarjanja z delavkami_ci, aktivistkami_i in državljankami_i, ob tem pa izpostavlja točke pritiska, ki ga ustvarjajo prekarni delovni pogoji, privatizacija virov in ekonomizacija čustev. Od solz po 25 € do bronastega krompirja in protestnih pesmi – družbene skulpture Alicje Rogalske so igrivo prevratniške, nežne in uporniške.

  Razstava Oblike pritiska nagovarja petindvajsetletno zgodovino Mesta žensk, preizkuša različne načine sobivanja in uprizarja različne politične stvarnosti tukaj in zdaj.

  Vstopnice: 1 €

 • Čas:
  05. 10. 2019
  od 19:00 do 20:15
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Masarykova 24, 1000 Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Živele! Performativni aperitiv k videoumetnosti

  Ana Čigon

  Performans
  // v angleščini //

  Nov performans Ane Čigon Živele! Performativni aperitiv k videoumetnosti, posvečen videoumetnosti, ki so jo med letoma 1995 in 2019 ustvarile slovenske videastke. Z eklektičnim spajanjem pisnih, govornih in performativnih citatov umetnica oblikuje performativno zgodbo, ki gledalke_ce spodbudi k poglobljenemu ogledu razstavljenih del. Performans je v tem smislu oblikovan kot eksperimentalni zgodovinski pregled, ki se sicer razlikuje od klasičnih kritičnih tekstov, a vendarle oživlja videoarhiv, ga aktualizira in s tem spodbuja k ponovnemu premisleku o pomenu in mestu umetniških del slovenskih videastk v umetnostnozgodovinskem kanonu.

  Performans odpira razstavo Živele! 25 let filma in videa.

  Vstop prost.

 • Čas:
  05. 10. 2019
  od 19:30 do 21:30
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Masarykova 24, 1000 Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Živele! Vodstvo

  Ana Grobler

  VESNA BUKOVEC ANA ČIGON ZEMIRA ALAJBEGOVIĆ PEČOVNIK NIKA AUTOR JASMINA CIBIC ANDREJA DŽAKUŠIČ MARINA GRŽINIĆ & AINA ŠMID ĐEJMI HADROVIĆ SANELA JAHIĆ NEŽA KNEZ POLONCA LOVŠIN APRILIJA LUŽAR NIKA OBLAK, PRIMOŽ NOVAK ANA PEČAR, OLIVER RESSLER NATAŠA PROSENC STEARNS MARIJA MOJCA PUNGERČAR PILA RUSJAN DUBA SAMBOLEC ZVONKA T SIMČIČ NATAŠA SKUŠEK METKA ZUPANIČ VALERIE WOLF GANG

  Vodstvo po skupinski razstavi Živele! 25 let filma in videa
  // v angleščini //
  Ob praznovanju 25. obletnice festivala Mesto žensk se s ponosom oziramo na petindvajset let ustvarjanja videastk v slovenskem prostoru. Zaradi prostorskih in produkcijskih omejitev sva se odločili za simbolno izbiro petindvajsetih avtoric, čeprav jih je seveda veliko več. Izbrana dela so primeri različnih razstavnih oblik, ki jih medij videa omogoča. Večina del je predstavljena v galerijskem prostoru v obliki enokanalnih, večkanalnih ali instalacijskih postavitev na različnih nosilcih. Nekatera dela bodo predvajana v kinodvorani kot del maratona slovenskih filmskih in videoustvarjalk v Kinoteki 3. oktobra med poldnevom in polnočjo. S predvajanjem njihovih filmov v rednem programu se bo slovenskim režiserkam poklonila tudi RTV Slovenija.
  Pripravili sva subjektiven nabor del iz obširne videoprodukcije številnih avtoric. Izhajali sva iz video arhiva Postaja DIVA pri SCCA-Ljubljana in preteklih edicij festivala Mesto žensk. Izpostavili sva dela, ki dramijo in kličejo k razpravi, razmisleku in akciji.

  Živele!

  Vesna Bukovec in Ana Čigon

 • Čas:
  05. 10. 2019
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, 1000 Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Musica Femina

  Elfi Aichinger Tanja Brüggemann Gabriele Proy Judit Varga Iva Zabkar Maria Gstättner Johanna Doderer Melissa Coleman Susanna Gartmayer Viola Falb Julia Lacherstorfer Teresa Rotschopf Astrid Wiesinger in Beate Wiesinger Sara Zlanabitnig Julia Schreitl Agnes Hvizdalek Lisa Hofmaninger Judith Schwarz Ingrid Schmoliner Christine Gnigler Judith Ferstl Verena Zeiner Elisabeth Harnik Mia Zabelka Astrid Rieder Nina Dragičević Kaja Draksler Maja Osojnik Irena Z. Tomažin Tomaž Grom Clarisse Maylunas Irene Suchy

  Glasbena razstava // Izbrani portreti skladateljic iz Avstrije in Slovenije
  Odprtje glasbene razstave 4. oktobra ob 20.00, odprta do 13. oktobra 2019.

  Razstava vsebuje portrete avstrijskih in v Avstriji živečih skladateljic, odlomke iz njihovih kompozicij in preglede njihovih umetniških opusov, ki zajemajo paleto od filmske glasbe do džeza, od sodobne glasbe do eksperimentalnih in elektronskih zvokov. Ljubljanska razstava je drobec večje razstave, zgodovinskega pregleda skladateljic Musica Femina – Iz sence v svetlobo, ki sta ga lani v cesarski palači Schönbrunn na Dunaju kurirali Irene Suchy in Clarisse Maylunas.

  V razstavo so vključeni tudi videointervjuji Tomaža Groma s slovenskimi eksperimentalnimi glasbenicami: Nino Dragičević, Kajo Draksler, Majo Osojnik in Ireno Z. Tomažin.

  Vstop prost.

 • Čas:
  05. 10. 2019
  od 20:30 do 22:00
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, Ljubljana

  Festival Mesto žensk: Ekstenzije užitka

  Nina Dragičević

  xx FOKUS NINA DRAGIČEVIĆ

  Premiera zvočne instalacije, 90'

  »Popolnoma transparentna zvočnost = sama definicija glasbe.«
  –R. Barthes, How to live together

  xx

  Nina Dragičević se z novo zvočno instalacijo Ekstenzije užitka (2019) poglobi v zmožnosti zvočnosti ne le kot načina za izražanje užitka, pač pa kot aktivnega agenta užitka. Dve telesi v stiku skozi njuno slušno izraznost, percepcijo in mediacijo zvoka. Njuni zvočni ontologiji nato zapustita zasebno, vstopita v javno in vpleteta vas, poslušalke. Komponistka iz svoje izrecne radikalno feministične perspektive vpraša: Ali je užitek resnično romantičen, senzualen, potekajoč občutek, kot je razumljen v konvencionalnem pojmovanju? Ali pa je bolj točka raztelešenja in destrukcije v najbolj konstruktivnem smislu kot tudi nosilec neubesedljivih posledic, ki izidejo natanko iz njegove zvočnosti? Ali ni v tem oziru ključno vedeti, da je komponistka užitka ženska, morda dve ženski?

  Ta kompozicija postavi v ospredje zvočnost erotičnega. Proces je cirkularen in se tako upira tradicionalnim androcentričnim naracijam. Ekstenzije užitka predlagajo užitek in njegovo razširitev ad infinitum, oboje pa zahteva opustitev absolutne individualnosti in predlaga poslušanje skozi Drugo in v njej. Še več, ta način opozarja na pomembnost poslušalčevega zavedanja o svoji poziciji v patriarhalni zvočni hierarhiji. Užitek predstavi sferi umetnosti, da bi odprla možnost poglobljene in razširjene interpretacije partikularnih zvokov znanega, a nesociabilnega. Užitek ni nikakršen občutek ali dogodek, pač pa je politično stališče; je zvočna vsenavzočnost početja, ki ni delo, anti-delo je. Natanko tisto, kar si nekrofilska, mizogina, homofobna družbena struktura prizadeva utišati in transformirati v docilnost in produktivnost.

  Število obiskovalk_cev je omejeno, obvezne rezervacije na: pr@cityofwomen.org

  Vstopnice: 10 / 7 €
  V okviru programa Musica Femina
  #HerSound // štiri zvočni dogodki: 15 €

AEC v1.0.4