Napovednica

 • Čas:
  30. 09. 2019
  od 08:00 do 19:00
  Lokacija:
  Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, Radomlje

  Flora sreča favno – razstava študentk ilustracije ALUO

  FLORA SREČA FAVNO,
  razstava naravoslovnih ilustracij študentk ilustracije ALUO

  Galerija Janeza Boljke, Arboretum Volčji Potok
  7. 9.–6. 10. 2019

  Avtorice:
  Tjaša Arh, Trina Č. Meršol, Marina Gabor, Nuša Jurjevič, Dora Kaštrun, Metka Kladnik, Lara Kobe Priganica, Eva Margon, Teja Milavec, Živa Oblak, Maša P. Žmitek, Anja Rupar, Sanja Zamuda

  Mentorica: doc. mag. Marija Nabernik

 • Čas:
  30. 09. 2019
  od 10:00 do 11:30
  Lokacija:
  Medicinska fakulteta v Ljubljani, seminar 2

  Osnove interspolnosti za študente_ke medicine

  Vljudno vabljene_i na predavanje o osnovah interspolnosti za študente_ke medicine, ki ga bo vodil Kristian Ranđelović.
  Najprej nam bo predstavil nekaj osnovnih informacij o interspolnosti in z njo povezanimi težavami, s katerimi se interspolne osebe srečujejo v zdravstvu. Ker nam želi podati predvsem informacije, ki nas kot študente_ke najbolj zanimajo, bo kratki predstavitvi sledil čas za vprašanja in odgovore. To je priložnost, da vprašate vse, kar ste kadarkoli želele_i vedeti o interspolnosti.

  Čeprav bo predevanje nekoliko bolj medicinsko obarvano, je odprto za vse, ki si želite izvedeti več o tej temi. Podane informacije bodo zelo osnovne, zato predhodno znanje ni potrebno.
  Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

  Pridružite se nam 30. 9. 2019 na Medicinski fakulteti v Ljubljani v seminarju 2 ob 10:00.

 • Čas:
  30. 09. 2019
  od 14:00 do 16:00
  Lokacija:
  Pravna fakulteta Ljubljana, Poljanski nasip 2, Ljubljana

  Spoštovanje človekovih pravic interspolnih oseb

  Vabimo vas na interaktivno predavanje "Spoštovanje človekovih pravic interspolnih oseb" z izvršnim direktorjem OII Europe dr. Danom Christianom Ghattasom, ki bo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, Poljanski nasip 2, Ljubljana (št. predavalnice sporočimo naknadno).

  Interaktivno predavanje bo potekalo v angleščini.

  Telesna avtonomija – sprejemanje lastnih informiranih odločitev o telesu in o tem, kaj se z njim zgodi – je temeljna človekova pravica, ki je vključena v več instrumentov človekovih pravic po vsem svetu. Na podlagi spolnih značilnosti se pravica do telesne avtonomije pri interspolnih osebah redno in grobo krši, tudi v Sloveniji. Te kršitve so vse bolj dokumentirane in danes so interspolne osebe mednarodno priznane kot žrtve škodljivih medicinskih praks in drugih kršitev človekovih pravic.

  Od leta 2009 do danes so organi Združenih narodov (ZN) države članice že 49-krat pozvali, naj ustavijo kršitve človekovih pravic interspolnih oseb. Države članice Sveta Evrope so od ZN prejele 26 priporočil, od tega 15 samo v zadnjih dveh letih. Poleg tega sta Parlamentarna skupščina Sveta Evrope in Evropski parlament sprejela resoluciji, ki med drugim pozivata k zakonski prepovedi nenujnih kirurških in drugih posegov, katerih namen je “normalizacija” izgleda spolnih značilnosti in ki se izvajajo na interspolnih otrocih brez njihove informirane privolitve.

  Prijave zbiramo do četrtka, 26. 9. 2019, na https://forms.gle/1MGLMfYYvAySgst38

  Za več informacij pišite na info@legebitra.si

AEC v1.0.4