Napovednica

 • Čas:
  10. 07. 2019
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  O reproduktivnih pravicah žensk

  PREDSTAVITEV RAZISKAVE: O REPRODUKTIVNIH PRAVICAH

  V koledarskem letu 2018 je bila v okviru projekta UDESIN izvedena znanstvena raziskava, naslovljena O reproduktivnih pravicah žensk. Potekala je tri mesece, pri njeni izvedbi pa je sodelovalo pet raziskovalcev oziroma raziskovalk, koordinatorka projekta je bila Nika Kovač. Raziskovalno delo je temeljilo na poglobljenih intervjujih s sogovornicami in njihovimi partnerkami_ji, ki prihajajo iz povsem različnih družbenih, starostnih skupin, družinskih in poklicnih okolji.
  V sredo, 10. julija, bodo v Pritličju ob 18. uri tri raziskovalke predstavile izsledke raziskave, ki opozarjajo na različne pritiske iz okolja na žensko, ko je v vlogi matere, pacientke, partnerke ali delavke. Na dogodku bo na voljo tudi brezplačna publikacija Ogledalo, v kateri so zbrane ugotovitve raziskave, uvodni del je za to priložnost napisala Eva D. Bahovec.

  Na dogodku sodelujejo:
  Nika Kovač, sociologinja in antropologinja, direktorica Inštituta 8. marec
  Maja Korun Hočevar, Jasna Dolamič Gričar in Antonija Todić, raziskovalke
  Dino Bauk, odvetnik, pisatelj, vodja Projekta UDESIN
  Moderira: Maja Dakskobler.

  Dopoldan, ob 11.00 bo v Pritličju potekala tudi tiskovna konferenca za medijsko predstavitev raziskave.

  Raziskavo so pripravili:
  Jasna Dolamič Gričar, Maja Korun Hočevar, Lona Lalić, Matjaž Razdrih in Antonija Todić
  Publikacijo sta uredila:
  Nika Kovač in Andrej Hočevar

  ˝Zaradi vsega tega so posamezni pogovori z ženskami in njihovimi partnerji, ki so postavljeni v ospredje v pričujoči publikaciji, morda še pomembnejši od statističnih povprečij. Ne kažejo položaja žensk na sploh - kot enovite in nasilno homogenizirane celote -, ampak razpirajo cel diapazon, od skrajnih ekonomskih stisk do samozaposlenih v kulturi, od omejenih možnosti za očetovski dopust do pritiskov delodajalcev, naj ženske zanosijo, da bi se tako razbremenili stroškov plač v kriznih obdobjih.˝

  - Eva D. Bahovec, v uvodnem delu o raziskavi O reproduktivnih pravicah

AEC v1.0.4