Napovednica

 • Čas:
  08. 06. 2019
  od 08:00 do 11:00
  Lokacija:
  ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

  26. festival Živa književnost

  Letos bo 26. literarno-glasbeni festival Živa književnost zvrtinčil besede in zvoke med 7. in 14. junijem 2019 na svojem prepoznavnem odru pred ŠKUCem, na Starem trgu 21.

  Festivalski program: https://www.skuc.org/26-festival-ziva-knjizevnost/

  Program otroškega spremljevalnega programa O´živela knjiga: https://www.skuc.org/ozivela-knjiga-3/

  Prvi večer bodo zrak prevetrili švicarski in slovenski pesniki_ce iz pesniške delavnice. Na slednji bodo Carlo Spiller, Muanis Sinanović, Nataša Velikonja, Nina Dragičević, Ralph Tharayil in Venus Electra Ryter sodelovali_e pri medsebojnem prevajanju pesmi v jezike, v katerih pišejo. Raznovrstne literarne prepihe bodo priklicali tudi gostje iz tujine, pesnik Kārlis Vērdiņš iz Latvije in prozaista Mathieu Lindon iz Francije ter Anna Mattsson iz Švedske. Prav tako bodo po ulici zaveli sveži vetrovi z mladimi domačimi avtorji_icami. Predstavili_e se bodo Maja Miloševič, Luna Jurančič Šribar, Nežka Struc in Denis Škofič.

  S književnimi ustvarjalci_kami se bodo vsak večer družili tudi glasbeniki_ce. Melodije, ritmi in šumi bodo zazveneli s spomladanskimi zračnimi tokovi. Prisluhnili bomo Katji Šulc & Robertu Jukiču, Domnu Sloviniču, Ani Vipotnik & Igorju Leonardiju, Zvezdani Novaković, Tadeju Vesenjaku, Jānisu Ozoliņšu, Rok Zalokar triju ter »pazi oštar pas« & Francescu Toninelliju.

  Prostor Galerije Škuc bo prezračila razstava Mavrični spekter, na kateri bodo na ogled ilustracije Alenke Spacal, Maje Kastelic in Andreja Brumna Čopa.

  Vsako popoldne bo otroke in mladostnike_ce osvežil piš spremljevalnega programa O´živela knjiga. Zanje smo pripravili gledališke in lutkovne predstave, pripovedovanje pravljic, igrano pravljico in javno poslušanje radijske igre ter številne ustvarjalne delavnice, in sicer stripa, kreativnega pisanja, animacije, eksperimentalnega plakata, ilustracije ter likovno, plesno gibalno in fotografsko delavnico. To pa še ni vse, pustite se presenetiti našim vetrnicam, ki bodo burile domišljijo ob spoznavanju s knjigami in prav tako skozi ročne spretnosti podpihovale ustvarjalnost mladih.

  Vabljeni_e!

 • Čas:
  08. 06. 2019
  od 11:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mala Galerija BS, Slovenska cesta 35, Ljubljana

  Glasno-žitje: Feministična umetnost na ALUO UL, 2. del

  Glasno-žitje
  Feministična umetnost na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, 2.del

  Polona Drobnič
  Tilyen Mucik
  Urška Preis
  Nina Baznik
  Qëndresë Deda

  5.6. – 30.6.2019

  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in KUD Mreža pripravljata skupinski razstavi feministične umetnosti, ki nastaja in je nastajala med študijem na instituciji in ob njem. Prva razstava naslovom Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri je bila na ogled v Galeriji Alkatraz, druga pa je del stote obletnice Univerze v Ljubljani in je postavljena v novoustanovljeni univerzitetni Mali galeriji BSi na Slovenski cesti 35.

  Skovanka glasno-žitje nastopa kot nasprotje besedi tihožitje, ki je bil eden redkih žanrov, s katerimi so se lahko ukvarjale umetnice vse do konca 19. stoletja. V umetniških šolah jim ni bilo dovoljeno upodabljanje golih modelk_lov, saj je bilo to razumljeno kot neprimerno in nespodobno zanje. Pojem nespodobnosti je bil seveda zgolj stekleni strop, ki je preprečeval, da bi ženske začele posegati po bolj donosni »visoki« zgodovinski umetnosti. Pogoj zanjo je bilo znanje upodabljanja golih teles, aktov.

  Glasno-žitje je razstava, ki namesto šopkov (za osmi marec) jasno in glasno predlaga ponoven premislek o položaju žensk, LGBTIQ populacije in ostalih ranljivih skupin. Obenem pa razstava in z njo avtorice v času, ko vedno bolj opazni tradicionalistični diskurzi postajajo sovražno in (cis)seksistično nastrojeni, zahteva tudi podporo širše javnosti oz. kot pravi bell hooks: Feminizem je za vse.

  Razstavi odkrivata da na in ob UL ALUO nastajajo zanimiva dela, ki gotovo prispevajo tudi h kritiki (sistemskega) seksizma, ki se nedvomno še vedno pojavlja celo na visokošolskih institucijah.


  Glasbeni performans študentke in študenta UL AG ob otvoritvi razstave v sklopu programa FriFormAV: Gašper Livk - kontrabas in Neža Zupanc - flavta.

  Produkcija: KUD Mreža, Akademija za likovno umetnosti in oblikovanje UL, Akademija za glasbo UL
  Več na: http://galerijalkatraz.org/?p=15795, http://www.aluo.uni-lj.si/novica/feministicna-umetnost-na-aluo-2-del/, https://www.bsi.si/o-nas/mala-galerija-banke-slovenije

 • Čas:
  08. 06. 2019
  od 11:30 do 17:00
  Lokacija:
  Mandracchio, Passo di Piazza Antonio Fonda Savio, Trieste, Italy

  Official FVG Pride Party

  SAB 08*06*19
  FVG pride e Mandracchio si uniscono per dar vita all'unico party ufficiale che sostiene FVG Pride.
  Nel cuore di Trieste, nella location più esclusiva della città potremo ballare fino all'alba!

  LINEUP:
  * DiscoorsettO
  * Alice Oceanicmood
  * Nina Hudej

  Drag animation & performance
  * KeTy Perdy
  * Lux

  Ad aprire le danze DiscoorsettO (ITA): sotto la sua pelliccia si agitano influenze eterogenee ed etero-friendly con l'unico obbiettivo di sensualizzare la pista.

  Oceanicmood (ITA)
  Alice Oceanicmood è la dj che sta dietro il progetto Cipria, un piccolo paradiso alla settima stagione, in cui si celebra l'immaginario della Disco Diva contemporanea. È la prima donna ad aver partecipato al format 180 gr. Dal dj booth farà risaltare la sua carica energetica da dancefloor addicted!

  Direttamente da Ljubljana (SLO) arriva Nina Hudej, producer, dj e attivista. Attiva nel duo Warrego Valles, esplora la musica elettronica sperimentale e porta avanti un'idea innovativa di clubbing. Con WV promuove eventi di nicchia creando safe spaces criticando misoginia e cis-eteronormatività.

  Info e tavoli +39 331 652 5375

 • Čas:
  08. 06. 2019
  od 14:30 do 19:00
  Lokacija:
  Piazza Unità D\'italia, Trieste, Italy

  FVG Pride - 8.06.2019 - Trieste

  FVG Pride se vrača 8. junija 2019 v Trst.

  Srečanje ob 14:30 na Piazza Libertà (pred glavno železniško postajo)
  Začetek parade ob 15:30
  Cilj in govori ob 18:00 na Piazza Unità d'Italia.
  (nudeno bo tolmačenje v znakovni jezik)

  Za tem FVG Pride Live v Muggia/Milje!
  https://www.facebook.com/events/2106899579603118/

  Za nočne živali in ne ustavljive se po polnoči zabava nadaljuje v lokalu Mandracchio Club do jutranjih ur!
  https://www.facebook.com/events/321109262134491/

  Podpri tudi ti #FVGPride: začni spremembo in podi del revolucije. Daruj na: www.produzionidalbasso.com/project/fvg-pride-2019

  Sledi vsem news na
  www.fvgpride.it

 • Čas:
  08. 06. 2019
  od 19:30 do 23:30
  Lokacija:
  Piazzale Alto Adriatico, Via di Trieste, Muggia

  FVG Pride Live

  FVG Pride Live je pravi music festival, ki obeležuje konec parade. Brezplačni festival, ki promovira in valorizira delo queer umetni*, tako iz nacionalno kot mednarodne scene. To je edinstvena priložnost, da odkrejete nove obraze, novo glasbo in nove poti umetniškega delovanja.
  To je priložnost, da skupaj preživimo večer po paradi, z dobrim pivom in glasbo. FVG Pride Live je ne zanemaraljiv dogodek.

  PREDSTAVLJAJO:
  KeTy Perdy - Sofia Mehiel la Papessa

  LINE UP:
  * ŽEN
  * Tofel Santana
  * SPLENDORE
  * PLANNINGTOROCK

  DRAG SHOW BY:
  * Lady Viktoria
  * Satinesaty
  * Lady Mayalika & Lady Borderline
  * Lux

  ////////////////////////////

  INFO LOCATION
  Storitve:
  > Food & Drinks
  > Brezplačno parkiranje
  ////////////////////////////


  KAKO DO KRAJA DOGODKA:

  > BUS Linija 20 Trieste-Muggia/Trst-Milje
  Več info na spletni strani Trieste Trasporti: https://www.triestetrasporti.it/orari-e-percorsi/linee-e-orari/linea-20

  > Pomorska linija - Trieste Trasporti
  Štart iz pomola Bersaglieri/Molo Bersaglieri ob 19.30
  Več info na spletni strani Trieste Trasporti:
  https://www.triestetrasporti.it/orari-e-percorsi/servizi-marittimi/trieste-muggia/

  > Express Bus FVG Pride
  Štart za Muggia/Milje od 19:00 do 21:30 iz tržaškega nabrežja
  Štart iz Muggia/Milje proti Trstu ob 00:00 do 02:00
  Več info kmalu!

  Zbrani denar večera bo namenjen projektom LGBTQIA+ organizacij Furlanije-Julijske krajine
  Trieste Trasporti Spa
  Linea 20
  MUGGIA - STAZIONE CENTRALE (2 tratte)ANDATA: Muggia - Aquilinia - Via Flavia - Valmaura - Cimiteri - Piazza Foraggi - Viale D'Annunzio - Largo Barriera - Via Carducci - Piazza Oberdan - Stazione CentraleRITORNO: Percorso inverso dell'andataNOTE: Nelle ore serali e nel festivo, deviata a Borgo S.Serg

AEC v1.0.4