Napovednica

 • Čas:
  od 06. 06. 2019
  do 07. 06. 2019
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Women and Post-War Transitions – Violence

  Vabimo vas, da se v okviru ERC Advanced Grant projekta EIRENE, ki ga vodi prof. dr. Marta Verginella, udeležite delavnice z naslovom "Women and Post-War Transitions: Violence" [Ženske in povojne tranzicije: Nasilje]. Na delavnici bodo sodelovali mednarodno priznani raziskovalke in raziskovalci ter sodelavke in sodelavci projekta, ki bodo obravnavali povojna obdobja po letih 1918, 1945 in v devetdesetih letih v Evropi.

  O tematiki:Konec vojne ne prinaša takojšnje vzpostavitve mirnodobne družbe. Ob koncu prve in druge svetovne vojne se val maščevanja ni usmeril samo proti poraženemu vojaštvu, temveč tudi proti civilnemu prebivalstvu, še posebej ženskam. V negotovosti miru so bile žrtve povojnega nasilja pripadnice premaganih narodov, pogosto tudi manjšin, t. i. horizontalne kolaborantke, dejanske, večkrat pa tudi le domnevne sodelavke poraženih vojnih sovražnikov. Primeri povojnega nasilja nad ženskami so bili pogosti zlasti tam, kjer je bila vojaška disciplina razrahljana, kjer je bila vzpostavitev civilne oblasti počasna, kot na primer na obmejnih področjih, katerih geopolitična pripadnost je bila negotova, in v multietničnih sredinah, kjer se je vzpostavljala nova etnična oziroma nacionalna hierarhija. S komparativno obravnavo povojnega nasilja nad ženskami v času in prostoru se izrišejo vidiki kontinuitete in diskontinuitete, pokažejo se tudi specifičnosti nasilnih praks, katerih žrtve so bile ženske po izbruhu vojnih spopadov na območju nekdanje Jugoslavije po letu 1990. Zgodovinjenje nasilja nad ženskami zahteva, da poleg primerov fizičnega spolnega nasilja upoštevamo tudi subtilnejše, psihične oblike njegovega izvajanja, ki v posameznicah in skupnosti puščajo velike travme. Kompleksnost tematike posameznih povojnih obdobij, ki jo je zgodovinopisje vse do devetdesetih obravnavalo kot postransko, terja interdisciplinarni in komparativni pristop. Študije, ki so bile opravljene v različnih delih Evrope (Italija, Nemčija, Bosna in Hercegovina, Kosovo), pripomorejo k boljšemu uvidu in razumevanju tematik povojnega nasilja nad ženskami in povojnih travm na območju severno-vzhodnega Jadrana, predvsem na Primorskem (Julijski krajini), Notranjskem in Koroškem. Dogodek in predstavitve bodo v angleškem jeziku.

  Program: http://project-eirene.eu/women-and-post-war-transitions-violence/

 • Čas:
  07. 06. 2019
  od 08:00 do 11:00
  Lokacija:
  ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

  26. festival Živa književnost

  Letos bo 26. literarno-glasbeni festival Živa književnost zvrtinčil besede in zvoke med 7. in 14. junijem 2019 na svojem prepoznavnem odru pred ŠKUCem, na Starem trgu 21.

  Festivalski program: https://www.skuc.org/26-festival-ziva-knjizevnost/

  Program otroškega spremljevalnega programa O´živela knjiga: https://www.skuc.org/ozivela-knjiga-3/

  Prvi večer bodo zrak prevetrili švicarski in slovenski pesniki_ce iz pesniške delavnice. Na slednji bodo Carlo Spiller, Muanis Sinanović, Nataša Velikonja, Nina Dragičević, Ralph Tharayil in Venus Electra Ryter sodelovali_e pri medsebojnem prevajanju pesmi v jezike, v katerih pišejo. Raznovrstne literarne prepihe bodo priklicali tudi gostje iz tujine, pesnik Kārlis Vērdiņš iz Latvije in prozaista Mathieu Lindon iz Francije ter Anna Mattsson iz Švedske. Prav tako bodo po ulici zaveli sveži vetrovi z mladimi domačimi avtorji_icami. Predstavili_e se bodo Maja Miloševič, Luna Jurančič Šribar, Nežka Struc in Denis Škofič.

  S književnimi ustvarjalci_kami se bodo vsak večer družili tudi glasbeniki_ce. Melodije, ritmi in šumi bodo zazveneli s spomladanskimi zračnimi tokovi. Prisluhnili bomo Katji Šulc & Robertu Jukiču, Domnu Sloviniču, Ani Vipotnik & Igorju Leonardiju, Zvezdani Novaković, Tadeju Vesenjaku, Jānisu Ozoliņšu, Rok Zalokar triju ter »pazi oštar pas« & Francescu Toninelliju.

  Prostor Galerije Škuc bo prezračila razstava Mavrični spekter, na kateri bodo na ogled ilustracije Alenke Spacal, Maje Kastelic in Andreja Brumna Čopa.

  Vsako popoldne bo otroke in mladostnike_ce osvežil piš spremljevalnega programa O´živela knjiga. Zanje smo pripravili gledališke in lutkovne predstave, pripovedovanje pravljic, igrano pravljico in javno poslušanje radijske igre ter številne ustvarjalne delavnice, in sicer stripa, kreativnega pisanja, animacije, eksperimentalnega plakata, ilustracije ter likovno, plesno gibalno in fotografsko delavnico. To pa še ni vse, pustite se presenetiti našim vetrnicam, ki bodo burile domišljijo ob spoznavanju s knjigami in prav tako skozi ročne spretnosti podpihovale ustvarjalnost mladih.

  Vabljeni_e!

 • Čas:
  07. 06. 2019
  od 11:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mala Galerija BS, Slovenska cesta 35, Ljubljana

  Glasno-žitje: Feministična umetnost na ALUO UL, 2. del

  Glasno-žitje
  Feministična umetnost na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, 2.del

  Polona Drobnič
  Tilyen Mucik
  Urška Preis
  Nina Baznik
  Qëndresë Deda

  5.6. – 30.6.2019

  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in KUD Mreža pripravljata skupinski razstavi feministične umetnosti, ki nastaja in je nastajala med študijem na instituciji in ob njem. Prva razstava naslovom Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri je bila na ogled v Galeriji Alkatraz, druga pa je del stote obletnice Univerze v Ljubljani in je postavljena v novoustanovljeni univerzitetni Mali galeriji BSi na Slovenski cesti 35.

  Skovanka glasno-žitje nastopa kot nasprotje besedi tihožitje, ki je bil eden redkih žanrov, s katerimi so se lahko ukvarjale umetnice vse do konca 19. stoletja. V umetniških šolah jim ni bilo dovoljeno upodabljanje golih modelk_lov, saj je bilo to razumljeno kot neprimerno in nespodobno zanje. Pojem nespodobnosti je bil seveda zgolj stekleni strop, ki je preprečeval, da bi ženske začele posegati po bolj donosni »visoki« zgodovinski umetnosti. Pogoj zanjo je bilo znanje upodabljanja golih teles, aktov.

  Glasno-žitje je razstava, ki namesto šopkov (za osmi marec) jasno in glasno predlaga ponoven premislek o položaju žensk, LGBTIQ populacije in ostalih ranljivih skupin. Obenem pa razstava in z njo avtorice v času, ko vedno bolj opazni tradicionalistični diskurzi postajajo sovražno in (cis)seksistično nastrojeni, zahteva tudi podporo širše javnosti oz. kot pravi bell hooks: Feminizem je za vse.

  Razstavi odkrivata da na in ob UL ALUO nastajajo zanimiva dela, ki gotovo prispevajo tudi h kritiki (sistemskega) seksizma, ki se nedvomno še vedno pojavlja celo na visokošolskih institucijah.


  Glasbeni performans študentke in študenta UL AG ob otvoritvi razstave v sklopu programa FriFormAV: Gašper Livk - kontrabas in Neža Zupanc - flavta.

  Produkcija: KUD Mreža, Akademija za likovno umetnosti in oblikovanje UL, Akademija za glasbo UL
  Več na: http://galerijalkatraz.org/?p=15795, http://www.aluo.uni-lj.si/novica/feministicna-umetnost-na-aluo-2-del/, https://www.bsi.si/o-nas/mala-galerija-banke-slovenije

 • Čas:
  07. 06. 2019
  od 18:30 do 19:30
  Lokacija:
  Rog, pred socialnim centrom

  Kombinat na barikadah - javna vaja SC Rog

  Vabimo vas na našo javno vajo v Rogu.
  Dobimo se ob 18.30 uri na dvoriscu pred SCjem.

AEC v1.0.4