Napovednica

 • Čas:
  04. 06. 2019
  od 14:30 do 16:30
  Lokacija:
  Steklena sejna dvorana Mestne Občine Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica

  Terenska pisarna Zagovornika načela enakosti

  Ste doma na Goriškem ali severnem Primorskem in se soočate z diskriminacijo ali vas zanima karkoli v zvezi z diskriminacijo? Prijavite se na pogovor s svetovalcem v terenski pisarni Zagovornika načela enakosti, ki bo delovala v Stekleni sejni dvorani Mestne Občine Nova Gorica v torek, 4. junija, od 14.30 do 16.30, tako da pokličete 080 8180 ali pišete na gp@zagovornik-rs.si. Svetovalec se bo z vami pogovoril in vam svetoval ter vam pomagal izpolniti obrazec prijave o diskriminaciji, če se boste za to odločili.

  Ob 17. uri pa bo zagovornik načela enakosti Miha Lobnik na javni tribuni v veliki hali na Mestni Občini Nova Gorica predstavil delovanje organa in odgovarjal na vaša vprašanja o diskriminaciji. Zagovornik načela enakosti je nov neodvisen državni organ. Podoben organ za varstvo pred diskriminacijo imajo vse države Evropske Unije. V Sloveniji ga imamo dve leti in je lani obravnaval več kot 200 primerov domnevne diskriminacije, največ s področja zaposlovanja, invalidnosti in narodnosti. Pokličite ali nam pišite in si rezervirajte termin za pogovor.

 • Čas:
  04. 06. 2019
  od 17:00 do 18:00
  Lokacija:
  Mestna občina Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica

  Diskriminacija od A do Ž

  Kako vemo, da se nam je zgodila diskriminacija?
  Kakšna je vloga države pri preprečevanju diskriminacije?
  Zakaj potrebujemo Zagovornika načela enakosti?
  Kako in kdaj mi lahko Zagovornik načela enakosti pomaga?

  Predlagatelj je bil vse življenje strasten športnik, z velikim veseljem je opravljal tudi delo športnega sodnika. Po upokojitvi se je posvečal športu in sojenju na tekmovanjih. Delo je opravljal vestno in z velikim veseljem. Toda ko je dopolnil 70 let, zaradi starosti (omejitev v statutu) ni smel več soditi na tekmah. Si lahko predstavljate, da ne smete več opravljati svojega najljubšega hobija - zaradi letnice rojstva? Predlagatelj se je odločil, da na to ne bo pristal. Oddal je prijavo za obravnavo diskriminacije Zagovorniku načela enakosti, ki je ugotovil, da je odločitev športnega društva diskriminatorna na podlagi starosti. Predlagatelj je tako dobil prvo potrditev, da je tudi sam žrtev diskriminacije.

  Zagovornik načela enakosti je nov neodvisen državni organ. Podoben organ za varstvo pred diskriminacijo imajo vse države EU. V Sloveniji ga imamo dve leti in je lani obravnaval več kot 200 primerov domnevne diskriminacije, največ s področja zaposlovanja, invalidnosti in narodnosti.
  Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik bo pogovoru z občankami in občani pojasnil, kaj je diskriminacija, kako potekajo postopki ugotavljanja diskriminacije in na podlagi katerih osebnih okoliščin (značilnosti) ter na katerih področjih lahko Zagovornik načela enakosti ugotavlja diskriminacijo. Pokomentiral bo tudi nekatere primere, ki jih je Zagovornik načela enakosti obravnaval.

  Veselimo se srečanja z vami!

 • Čas:
  04. 06. 2019
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Izbrisana zgodovina in prepovedana prihodnost ženskega dela

  »Vsak feminizem je praksa genealogije, ampak hkrati tudi skrunitve – toliko tehničnega znanja je bilo zakopanega, njegove praktikantke pa eliminirane, da mora post-kiberfeminizem sodelovati v izkopavanju, kodiranju in dekodiranju podatkovnih trupel, zakopanih v mokrih zemeljskih tleh in vozliščih podvodnih komunikacijskih kablov«. Bogna M. Konior

  Meredith Hay se v knjigi Daughters of Alchemy loti zakopane zgodovine delovanja žensk na področju znanosti v času renesančne Italije. Popisati delo žensk, kot so bile Caterina Sforza, Moderata Fonte, Lucrezia Marinella in Margherita Sarrocchi, ki so veliko prispevale k razvoju medicine, alkimije in astronomije, je bila zanjo, zaradi nedostopnosti in pomanjkanja gradiva, izjemno težka naloga. Danes popisovanje in sistematizacija dela žensk ni več tako zahtevna naloga (čeprav bo, zaradi propadanja ustaljenih načinov urejanja informacij, ki zdaj kapljajo čez robove člankov, knjig in preko meja starih disciplin, čedalje zahtevnejša), vendar se samo delo žensk srečuje s podobnimi težavami, kot se je v 16. in 17. stoletju. Delo žensk, ne glede na to, ali gre za znanstveno, teoretsko, feministično, seksualno, gospodinjsko ali kakšno drugo delo, namreč še vedno ostaja spregledano oziroma ignorirano. Kot piše Hay: »Niso ženske tiste, ki manjkajo na sliki, temveč smo mi tisti, ki moramo prilagoditi objektiv, da jih zaznamo. Gre za širjenje našega fokusa«. Tem spoznanjem navkljub še nismo prišli do točke, kjer bi upoštevali delo, ki so ga ženske opravile na področju feministične teorije, ko so oblikovale določene definicije in koncepte, ključne za razumevanje tako življenja žensk kot tudi delovanja družbe nasploh.
  Ker je zgodovina pokazala, da ne glede na ves trud žensko delo (v vseh oblikah) nenehno ostaja na marginah, razumljeno kot dopolnilno delo moških, ali popolnoma ignorirano, se bom potrudila korenine del teh avtoric zasaditi v prostor slovenskega teoretskega kanona.
  #bognakonior #meredithray #sophielewis #junomac #mollysmith #julesjoannegleeson #donnaharaway #helenhester #maggienelson #alexispaulinegumbs #sadieplant #shulamithfirestone

  Predavanje je del cikla "Feminizem danes", ki ga organizirajo Katja Čičigoj, Klara Otorepec in Jasmina Založnik v sodelovanju s KUD-om Anarhiv in Mestno knjižnico Ljubljana.

  Anamarija Šiša je mlada raziskovalka na Katedri za medijske in komunikacijske študije na Fakulteti za družbene vede, sodelavka Radia Študent in migrantka.

AEC v1.0.4