Napovednica

 • Čas:
  21. 06. 2019
  od 10:00 do 17:00
  Lokacija:
  Študentski kampus, Pivovarniška ulica 6, Ljubljana

  Festival parada ponosa: Mavrica v žepu: strokovno usposabljanje za uporabo priročnika

  Pred kratkim je izšla Mavrica v žepu, priročnik za afirmativno naslavljanje LGBT-tematik z uporabo umetniških sredstev. Priročnik vsebuje bogat teoretični uvod, ki mu sledi 8 slikovitih iger, ki tematizirajo različne vidike LGBT-tematik, od osnovnih pojmov do diskriminacije in nasilja. Namenjen je mladinskim delavkam_cem in učiteljicam_jem za uporabo v mladinskih centrih in šolah.

  Na treningu bodo avtorice_ji priročnik temeljito predstavile_i, preizkusiti pa bo moč tudi delavnice. Trening bodo vodile_i: Katja Sešek, magistrica_er socialnega dela; Laura Pihlar, profesor_ica specialne in rehabilitacijske pedagogike in Filip Vurnik, diplomirani profesor likovne pedagogike.

  Na usposabljanje se je treba prijaviti. Prijavnica je na voljo tu:
  https://forms.gle/VQ7TuKzfSctpQeaX8

  Dogodek bo potekal v okviru strateškega partnerstva programa Erasmus+ Perform 2 Reform.

  Vabljene_i!

 • Čas:
  21. 06. 2019
  od 11:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mala Galerija BS, Slovenska cesta 35, Ljubljana

  Glasno-žitje: Feministična umetnost na ALUO UL, 2. del

  Glasno-žitje
  Feministična umetnost na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, 2.del

  Polona Drobnič
  Tilyen Mucik
  Urška Preis
  Nina Baznik
  Qëndresë Deda

  5.6. – 30.6.2019

  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in KUD Mreža pripravljata skupinski razstavi feministične umetnosti, ki nastaja in je nastajala med študijem na instituciji in ob njem. Prva razstava naslovom Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri je bila na ogled v Galeriji Alkatraz, druga pa je del stote obletnice Univerze v Ljubljani in je postavljena v novoustanovljeni univerzitetni Mali galeriji BSi na Slovenski cesti 35.

  Skovanka glasno-žitje nastopa kot nasprotje besedi tihožitje, ki je bil eden redkih žanrov, s katerimi so se lahko ukvarjale umetnice vse do konca 19. stoletja. V umetniških šolah jim ni bilo dovoljeno upodabljanje golih modelk_lov, saj je bilo to razumljeno kot neprimerno in nespodobno zanje. Pojem nespodobnosti je bil seveda zgolj stekleni strop, ki je preprečeval, da bi ženske začele posegati po bolj donosni »visoki« zgodovinski umetnosti. Pogoj zanjo je bilo znanje upodabljanja golih teles, aktov.

  Glasno-žitje je razstava, ki namesto šopkov (za osmi marec) jasno in glasno predlaga ponoven premislek o položaju žensk, LGBTIQ populacije in ostalih ranljivih skupin. Obenem pa razstava in z njo avtorice v času, ko vedno bolj opazni tradicionalistični diskurzi postajajo sovražno in (cis)seksistično nastrojeni, zahteva tudi podporo širše javnosti oz. kot pravi bell hooks: Feminizem je za vse.

  Razstavi odkrivata da na in ob UL ALUO nastajajo zanimiva dela, ki gotovo prispevajo tudi h kritiki (sistemskega) seksizma, ki se nedvomno še vedno pojavlja celo na visokošolskih institucijah.


  Glasbeni performans študentke in študenta UL AG ob otvoritvi razstave v sklopu programa FriFormAV: Gašper Livk - kontrabas in Neža Zupanc - flavta.

  Produkcija: KUD Mreža, Akademija za likovno umetnosti in oblikovanje UL, Akademija za glasbo UL
  Več na: http://galerijalkatraz.org/?p=15795, http://www.aluo.uni-lj.si/novica/feministicna-umetnost-na-aluo-2-del/, https://www.bsi.si/o-nas/mala-galerija-banke-slovenije

 • Čas:
  21. 06. 2019
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Festival parada ponosa: WOOF

  WOOF je literarni nastop (ang. spoken word), ki raziskuje presek spola, rase, imigracije in duševnega zdravja,

  Chiyo je princ_esa provokacije. Temni_a princ_esa in potepuška_i mešanka_ec londonske kabarejske scene. Afrolatinsko trans telo, ki skuša stvari razfukati: Chiyo uničuje angleško drag sceno in napada samo srce kabareja s profesionalno izvedenimi in prikupnimi, a čutnimi nastopi. Redno nastopa sam_a samcat_a, včasih pa združi moči s platformami, kot je The cocoa butter club. Je varovanka_ec kvir burleske, ljubljenka_ec najboljših angleških kvir klubov in organizator_ka noro seksi erotičnega večera »WOOF – Redefining sexy«.

  Moderacija: Jessica Lima Martinez, Društvo Parada ponosa

 • Čas:
  21. 06. 2019
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

  Agnès Varda – potepuhinja feminističnega filma

  Fotografinja, režiserka, vizualna umetnica in instagramerka. Otroško radovedna humanistka, vesela feministka in jezna aktivstka. Ljubiteljica mačk, serije Punce in krompirja v obliki srca.
  Nedavno preminuli cineastki Agnès Varda, pionirki francoskega novega vala in eni osrednjih figur svetovnega filma se bomo v Slovenski kinoteki junija poklonili s projekcijo njene največje mojstrovine Brez strehe in zakona (1985) ter s projekcijo filma Sreča (1965).

  Sreča/Le bonheur
  Agnès Varda, Francija, 1965, 35mm, 1.66, barvni, 79', svp
  François (Jean-Claude Drout), dobrodušen in preprost mlad tesar, je srečno poročen s Thérèse (Claire Drout). Njuno ljubezensko idilo nadgrajujeta majhna otroka. Nekega lepega dne se François nehote zaljubi v drugo žensko, Emilie (Marie-France Boyer), pri čemer še vedno ljubi svojo ženo. Njegova sreča ob spoznanju, da je njegova ljubezen tako neizmerna, da zadošča za dve ženski, je tolikšna, da svoja občutja iskreno deli z ženo. Zazdi se, da se tudi ona naleze moževe sreče in se vda v nenavadno situacijo. Mojstrovina legendarne "babice francoskega novega vala" Agnès Varda; posebna nagrade žirije v Berlinu 1965.

  Program na: https://www.facebook.com/events/427770311149792/

AEC v1.0.4