Napovednica

 • Čas:
  19. 06. 2019
  od 11:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mala Galerija BS, Slovenska cesta 35, Ljubljana

  Glasno-žitje: Feministična umetnost na ALUO UL, 2. del

  Glasno-žitje
  Feministična umetnost na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, 2.del

  Polona Drobnič
  Tilyen Mucik
  Urška Preis
  Nina Baznik
  Qëndresë Deda

  5.6. – 30.6.2019

  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in KUD Mreža pripravljata skupinski razstavi feministične umetnosti, ki nastaja in je nastajala med študijem na instituciji in ob njem. Prva razstava naslovom Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri je bila na ogled v Galeriji Alkatraz, druga pa je del stote obletnice Univerze v Ljubljani in je postavljena v novoustanovljeni univerzitetni Mali galeriji BSi na Slovenski cesti 35.

  Skovanka glasno-žitje nastopa kot nasprotje besedi tihožitje, ki je bil eden redkih žanrov, s katerimi so se lahko ukvarjale umetnice vse do konca 19. stoletja. V umetniških šolah jim ni bilo dovoljeno upodabljanje golih modelk_lov, saj je bilo to razumljeno kot neprimerno in nespodobno zanje. Pojem nespodobnosti je bil seveda zgolj stekleni strop, ki je preprečeval, da bi ženske začele posegati po bolj donosni »visoki« zgodovinski umetnosti. Pogoj zanjo je bilo znanje upodabljanja golih teles, aktov.

  Glasno-žitje je razstava, ki namesto šopkov (za osmi marec) jasno in glasno predlaga ponoven premislek o položaju žensk, LGBTIQ populacije in ostalih ranljivih skupin. Obenem pa razstava in z njo avtorice v času, ko vedno bolj opazni tradicionalistični diskurzi postajajo sovražno in (cis)seksistično nastrojeni, zahteva tudi podporo širše javnosti oz. kot pravi bell hooks: Feminizem je za vse.

  Razstavi odkrivata da na in ob UL ALUO nastajajo zanimiva dela, ki gotovo prispevajo tudi h kritiki (sistemskega) seksizma, ki se nedvomno še vedno pojavlja celo na visokošolskih institucijah.


  Glasbeni performans študentke in študenta UL AG ob otvoritvi razstave v sklopu programa FriFormAV: Gašper Livk - kontrabas in Neža Zupanc - flavta.

  Produkcija: KUD Mreža, Akademija za likovno umetnosti in oblikovanje UL, Akademija za glasbo UL
  Več na: http://galerijalkatraz.org/?p=15795, http://www.aluo.uni-lj.si/novica/feministicna-umetnost-na-aluo-2-del/, https://www.bsi.si/o-nas/mala-galerija-banke-slovenije

 • Čas:
  19. 06. 2019
  od 18:00 do 23:00
  Lokacija:
  Mesto žensk, Kersnikova 4, Ljubljana

  Benefit druženje za feministično knjižnico

  Benefit druženje za feministično knjižnico

  -->18h - 20h: Dobrodelna feministična tura za femi knjižnico po Ljubljani, zbirna točka: Gornji Trg
  -->18h - 21h: Druženje, AKC Metelkova
  -->21h: Cocaine piss (Hypertension Records) + Krasue, koncert, Klub Gromka, AKC Metelkova mesto

  Mestu žensk že 25 let stojite ob strani številne podpornice_ki, brez katerih si našega delovanja ne predstavljamo. V sredo, 19. junija, vas vabimo na tradicionalno predpoletno druženje, ki bo tokrat hkrati benefit za našo rastočo feministično knjižnico. Sprejemamo vse - knjige, donacije, predvsem pa vašo družbo!

  Druženje bomo začele ob 18h na feministični turi po Ljubljani, ki jo organizira Ljubljana Urban Tours. Vse donacije, ki jih boste na zgodovinskem ogledu Ljubljane skozi feministično perspektivo zbrale_i udeleženke_ci na turi, bodo namenjene delovanju feministične knjižnice Mesta žensk. Tura pod vodstvom politologinje Jasmine Jerant se bo začela na Gornjem trgu 9 v Stari Ljubljani, prijave pa so obvezne, saj je število mest omejeno.

  Od 18h dalje po pred Galerija Alkatraz potekalo tudi druženje ob hrani, ki jo bodo za nas pripravile prijateljice No-Border Craft ter glasbi, za katero bosta poskrbeli DJ Pobalnika in DJ Katcha. Skozi večer srečelova, zabavnih družabnih iger in druženja nas bosta popeljali Joška Žura in Sine.

  Ob 21h se bomo družile še v Klubu Gromka, kjer Rdeče zore / Red Dawns v okviru svojega koncertnega Rdečega cikla v sodelovanju s Festival Parada ponosa 2019 / Ljubljana Pride Festival 2019 pripravljajo koncert dveh femi-kvir bendov Koncert: Cocaine piss (Hypertension Records) in Krasue. Hitra, jezna in uporna mešanica znoja in bleščic vas ne bo pustila hladne.

  Zahvala za sodelovanje in soorganizacijo: Urbana Vrana, Rdeče Zore, Parada ponosa, KUD Mreža - Galerija Alkatraz, No-Border Craft, Klub Gromka, članicam društva Mesto žensk in vsem sodelujočim.

  Femi knjige so orožje, delite jih s skupnostjo!

 • Čas:
  19. 06. 2019
  od 18:00 do 21:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Festival Parada ponosa: Stigma življenja s hivom // Stigma of Living with HIV

  *N=N predstavitev kampanje*

  Člani_ce Društva ŠKUC Magnus bodo predstavili_e kampanjo N=N. Dogodek je namenjen vsem, ki se želijo seznaniti z večplastno stigmatizacijo oseb, ki živijo s hivom in si to želijo slišati od posameznikov_ic, ki so se znašli_e v tej situaciji.

  V Sloveniji osebe, ki živijo z virusom hiv, pogosto tega še vedno ne izpostavijo v javnosti, saj jih skrbi, da bodo postale tarča diskriminacije.

  Stigma, ki jo doživljajo LGBTIQ+ osebe, ki živijo s hivom, ogroža tudi druge marginalizirane skupine; med drugimi tudi seksualne delavke_ce, migrante_ke ter intravenozne uporabnice_ke drog.
  Kadar posameznice_ki skušajo poiskati pomoč znotraj javnega zdravstvenega sistema, so pogosto soočene_i z diskriminacijo s strani zdravstvenega osebja, ki ni izobraženo in/ali seznanjeno z ustrezno obravnavo teh oseb. Kampanja želi nasloviti informacijski vakuum (znotraj LGBTIQ+ skupnosti), obenem pa opolnomočiti posameznice_ke z informacijami o varnejši spolnosti, še posebej med mlajšimi pripadnicami_ki LGBTIQ+ populacije.

  Glavni namen kampanje je ozaveščanje ciljnega občinstva o zadnjih znanstvenih informacijah in raziskavah s tega področja.

  Produkcija: Kulturni center Q
  -------------------------------

  *Življenje s hivom v Sloveniji*

  Stigma in diskriminacija sta dve izmed glavnih ovir na poti do učinkovitega odziva na epidemijo hiva. Osebe s hivom se pogosto spopadajo tudi z diskriminacijo, ki izhaja iz drugih osebnih okoliščin, kot so spolna usmerjenost, spol, rasa in revščina, zaradi česar so izkušnje toliko hujše.

  Osebe, ki živijo s hivom, se s stigmo in diskriminacijo srečujejo v različnih situacijah, vendar je najbolj problematična tista, ki jo doživijo v zdravstvenih ustanovah. Zaradi zdravstvenega stanja lahko diskriminacija s strani zdravstvenega osebja povzroči resnejše posledice pri ljudeh, ki živijo s hivom.

  O stanju pri nas in o aktivnostih na tem področju bosta spregovorila Mitja Ćosić in Sebastjan Sitar iz društva Legebitra.

  Produkcija: Legebitra

 • Čas:
  19. 06. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Kulturno Izobraževalno Društvo Pina, Gortanov trg 15, Koper

  Razstava in pogovor s Sapano Gandharb

  Kulturno Izobraževalno Društvo Pina vabi na ogled razstave keramičnih del in pogovor z umetnico Sapano Gandharb.

  Ogledali si boste lahko umetnine v sklopu razstave, poimenovane Ptica smrti na mojem dvorišču, ki jo je avtorica posvetila preminulemu krušnemu očetu Igorju Krmpotiću.

  Pesnik in publicist Andrej Medved je o razstavi napisal naslednje: "Sapanine 'skuplture' so novuum v vse/svetnem smislu, do/ločene, do/končne in končane v svoji igri in popolnosti in sporočilu."

  Na dogodku bomo skozi razstavo in pogovor z avtorico odkrili več o njenem življenju in njenih umetninah.

  Sapana Gandharb je večkrat nagrajena umetnica Nepalskega rodu. Njena najbolj opazna dela, s katerimi se umetniško predstavlja, so mrtvaške ptice. To so ptice, ki so pomemben del obreda nebeškega pogreba, omogočajo reinkarnacijo oziroma ponovno rojstvo in opozarjajo na minljivost človeka. Ustvarja tudi okrasne in uporabne predmete. Razstavlja doma in v tujini.

  Njena dela si lahko ogledete na povezavi: http://bit.ly/sapaninadela

  Zaradi omejenosti prostih mest prosimo za predhodno prijavo na spletnem obrazcu. Prijavite se lahko vse do torka, 18. junija 2019, na povezavi: http://bit.ly/razstava1

  Ob svetovnem dnevu beguncev hkrati organiziramo tudi 6. večer migrantskega filma, v sklopu katerega si bomo tokrat ogledali 5. izvrstnih kratkih filmov. Več info: http://bit.ly/migrantskifilm6

 • Čas:
  19. 06. 2019
  od 20:30 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Gromka, Masarykova cesta 24 Ljubljana

  Festival Parada ponosa: Cocaine piss (Hypertension Records)

  Tako glasba kot samo ime Cocaine piss lahko asociirata na grdo, provokativno in obsceno, toda pozitivno sporočilo glasbe belgijskega kvarteta zareže globoko kot vreščeč vokal njihove pevke. Njihove pesmi so hitre, jezne in drveče; redkokdaj so daljše od dveh minut. Člani_ce benda se identificirajo z oznako kvir, zavzemajo se za enakost spolov, nasprotujejo mačizmu in elitizmu na pankovski sceni in v družbi nasploh. Njihov oboževalec, Steve Albini, je v njihovi majici zmagal na World Series of Poker 2018 (majica za srečo, kdo ve). V njegovem studiu v Chicagu so posnele_i dva albuma, The Dancer(2016) in Passionate and Tragic(april 2019). Pripravite se na kakofonijo Dead Kennedys, Bikini Kill in Melt Banana, ki igrajo hkrati, oziroma povedano drugačepripravite se na visokooktansko mešanico nojza in panka, polnega bleščic in znoja.

AEC v1.0.4