Napovednica

 • Čas:
  18. 06. 2019
  od 11:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mala Galerija BS, Slovenska cesta 35, Ljubljana

  Glasno-žitje: Feministična umetnost na ALUO UL, 2. del

  Glasno-žitje
  Feministična umetnost na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, 2.del

  Polona Drobnič
  Tilyen Mucik
  Urška Preis
  Nina Baznik
  Qëndresë Deda

  5.6. – 30.6.2019

  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in KUD Mreža pripravljata skupinski razstavi feministične umetnosti, ki nastaja in je nastajala med študijem na instituciji in ob njem. Prva razstava naslovom Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri je bila na ogled v Galeriji Alkatraz, druga pa je del stote obletnice Univerze v Ljubljani in je postavljena v novoustanovljeni univerzitetni Mali galeriji BSi na Slovenski cesti 35.

  Skovanka glasno-žitje nastopa kot nasprotje besedi tihožitje, ki je bil eden redkih žanrov, s katerimi so se lahko ukvarjale umetnice vse do konca 19. stoletja. V umetniških šolah jim ni bilo dovoljeno upodabljanje golih modelk_lov, saj je bilo to razumljeno kot neprimerno in nespodobno zanje. Pojem nespodobnosti je bil seveda zgolj stekleni strop, ki je preprečeval, da bi ženske začele posegati po bolj donosni »visoki« zgodovinski umetnosti. Pogoj zanjo je bilo znanje upodabljanja golih teles, aktov.

  Glasno-žitje je razstava, ki namesto šopkov (za osmi marec) jasno in glasno predlaga ponoven premislek o položaju žensk, LGBTIQ populacije in ostalih ranljivih skupin. Obenem pa razstava in z njo avtorice v času, ko vedno bolj opazni tradicionalistični diskurzi postajajo sovražno in (cis)seksistično nastrojeni, zahteva tudi podporo širše javnosti oz. kot pravi bell hooks: Feminizem je za vse.

  Razstavi odkrivata da na in ob UL ALUO nastajajo zanimiva dela, ki gotovo prispevajo tudi h kritiki (sistemskega) seksizma, ki se nedvomno še vedno pojavlja celo na visokošolskih institucijah.


  Glasbeni performans študentke in študenta UL AG ob otvoritvi razstave v sklopu programa FriFormAV: Gašper Livk - kontrabas in Neža Zupanc - flavta.

  Produkcija: KUD Mreža, Akademija za likovno umetnosti in oblikovanje UL, Akademija za glasbo UL
  Več na: http://galerijalkatraz.org/?p=15795, http://www.aluo.uni-lj.si/novica/feministicna-umetnost-na-aluo-2-del/, https://www.bsi.si/o-nas/mala-galerija-banke-slovenije

 • Čas:
  18. 06. 2019
  od 11:00 do 15:00
  Lokacija:
  Društvo Parada ponosa, Dunajska cesta 10, Ljubljana

  Festival Parada ponosa: Antirasizem za aktivistke_e

  V Sloveniji se neprestano srečujemo z najrazličnejšimi pojavnimi oblikami rasizma, tako v politiki kot v javnosti in medijih, v vsakodnevnih interakcijah in javnih objavah. In ker živimo v družbi, ki je izrazito belopolta, versko homogena in ki nase gleda kot na družbo, ki se je kolonializem ni dotaknil, se je spopadati z rasizmom v Sloveniji zelo težko. Zažrl se je v vse pore družbenega delovanja in razmišljanja.

  Skupaj z evropsko strokovnjakinjo in osebo, ki se sama spopada z doživljanjem rasizma, bomo pripravile_i delavnico za vse aktivistke_e in predstavnice_ke nevladnih organizacij. Skupaj bomo razmišljale_i in se poglobile_i v strategije antirasistične prakse za nevladne organizacije, ki delujemo v primarno homogenih, belopoltih okoljih.

  Sarah Chander je vodja zagovorništva pri Evropski mreži proti rasizmu (ENAR), edini panevropski mreži grassroots protirasističnih organizacij. Deluje na področju zagovorništva za spremembe v zakonodaji, za politike, gibanja in prakse, ki prispevajo k rasni enakosti. Zavzema se za iskreno in nedvoumno protirasistične in feministične politike, ki temeljijo na odpravi vseh oblik neenakosti v družbi. Njeno delo vključuje zbiranje podatkov o enakosti, zločinih iz sovraštva, sovražnem govoru, raznolikosti pri zaposlovanju, diskriminaciji na podlagi etnične pripadnosti in o intersekcionalnosti. V preteklosti je sodelovala pri pripravi smernic na področju zaposlovanja in izobraževanja za vlado Velike Britanije in pri aktivizmu za odpravo pridržanja migrantk_ov.

 • Čas:
  18. 06. 2019
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Hostel Celica, Metelkova

  Srečanje Pesnice za pesnice s knjigo Šivje, Kristine Kočan

  Vabljene in vabljeni na srečanje Pesnice za pesnice s knjigo Šivje Kristine Kočan, ki bo v torek, 18. junija ob 19h v Hostlu celica na Metelkovi v Ljubljani.

  hoja do dežja ali rdeči kardinal

  danes si menda
  šel peš po ulici
  reševal nekega
  mačka misliš
  da je res rabil
  pomoč jaz sem
  sedela doma
  globoko premišljevala
  o Agnes Martin
  in njenem rdečem ptiču
  ki ga je naslikala
  brez da bi bil na sliki
  osuplo sem strmela
  v reprodukcijo
  sva prinesla
  iz New Yorka
  meje tako zanimalo
  če je bil ta rdeči ptič
  severni kardinal
  ali kak drug
  baje si hodil
  tako daleč
  da te je zmočil
  dež v sobi je
  zdaj na tleh
  velika luža

  Kristina Kočan (1981) je pesnica in prevajalka. Leta 2016 je doktorirala iz sodobne ameriške poezije na Filozofski fakulteti v Mariboru. Leta 2009 je izšel njen prevod izbranih pesmi Audre Lorde Postaje, leta 2006 antologija afriškoameriške poezije Govoreči boben (v so-prevodu). Poleg Šivja je izdala še dve zbirki poezije Kolesa in murve (2014) in Šara (2008 – nominacija za najboljši prvenec leta). Njena poezija je bila prevedena v številne tuje jezike. Živi v Mariboru.

AEC v1.0.4