Napovednica

 • 16. 06. 2019
  Lokacija:
  RAVNIKAR GALLERY SPACE, Prešernova cesta 10a, Ljubljana

  Festival Parada ponosa: R — SOUFIANE ABABRI

  RAVNIKAR GALLERY SPACE s ponosom predstavlja novo serijo risb avtorja Soufiana Ababrija. Risbe so nastale med umetnikovim enomesečnim bivanjem v Ljubljani po umetnikovi ustaljeni metodi imenovani bed work – umetnik ustvarja v postelji z voščenkami na papir, da bi tako zanikal nasilje, brez uporabe orodij hegemonih oblik umetniškega ustvarjanja. Odprtje razstave bo hkrati uradno odprtje Ljubljana Pride 2019.

  Soufiane Ababri navdih črpa iz mnogih virov – življenjske izkušnje, film, zgodovina umetnosti, pornografija, aktivizem, šport. V seriji nastali v Ljubljani je s prepletom številnih vplivov želel prevprašati predstave, ki jih imamo o moškosti v post-socialističnem prostoru. Suprematistične forme, ki so v času ruske revolucije govorile o nekem novem svetu onkraj telesa in seksualnosti, so si v preteklih desetletjih prisvojili nekatere odločno moške skupine, kot je recimo Neue Slowenische Kunst. Te oblike lebdijo nad homoerotičnimi prizori, zakrivajo jih, kot dejanje nasilja v zgodovini oblik. Lebdenje in let se znajdeta tudi na tapeti, ki služi kot podlaga risbam. Na njej sta v odtenkih rožnate in modre – barve, ki jih pripisujemo fantkom in punčkam – še enkrat soočena lepota in moč. Fotografije Rudolfa Nurejeva, ruskega baletnika, ki je v napetem obračunu na pariškem letališču prebegnil v Francijo, prekrivajo podobo sovjetskega politika Leva Trockega. Skok v sedanjost je umetnikova lastna figura, ki stopa v Ravnikar Gallery Space, kot bi želela sporočiti, da je v post-socialističnem prostoru Ljubljana okolje, kjer se geji in druge manjšine lahko počutijo bolj varne, kar je omogočila tudi zapuščina in aktivno delovanje Parade ponosa.

  RAVNIKAR GALLERY SPACE v sodelovanju z Ljubljana Pride.
  Jure Kirbiš, kurator

 • Čas:
  16. 06. 2019
  od 11:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mala Galerija BS, Slovenska cesta 35, Ljubljana

  Glasno-žitje: Feministična umetnost na ALUO UL, 2. del

  Glasno-žitje
  Feministična umetnost na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje UL, 2.del

  Polona Drobnič
  Tilyen Mucik
  Urška Preis
  Nina Baznik
  Qëndresë Deda

  5.6. – 30.6.2019

  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in KUD Mreža pripravljata skupinski razstavi feministične umetnosti, ki nastaja in je nastajala med študijem na instituciji in ob njem. Prva razstava naslovom Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri je bila na ogled v Galeriji Alkatraz, druga pa je del stote obletnice Univerze v Ljubljani in je postavljena v novoustanovljeni univerzitetni Mali galeriji BSi na Slovenski cesti 35.

  Skovanka glasno-žitje nastopa kot nasprotje besedi tihožitje, ki je bil eden redkih žanrov, s katerimi so se lahko ukvarjale umetnice vse do konca 19. stoletja. V umetniških šolah jim ni bilo dovoljeno upodabljanje golih modelk_lov, saj je bilo to razumljeno kot neprimerno in nespodobno zanje. Pojem nespodobnosti je bil seveda zgolj stekleni strop, ki je preprečeval, da bi ženske začele posegati po bolj donosni »visoki« zgodovinski umetnosti. Pogoj zanjo je bilo znanje upodabljanja golih teles, aktov.

  Glasno-žitje je razstava, ki namesto šopkov (za osmi marec) jasno in glasno predlaga ponoven premislek o položaju žensk, LGBTIQ populacije in ostalih ranljivih skupin. Obenem pa razstava in z njo avtorice v času, ko vedno bolj opazni tradicionalistični diskurzi postajajo sovražno in (cis)seksistično nastrojeni, zahteva tudi podporo širše javnosti oz. kot pravi bell hooks: Feminizem je za vse.

  Razstavi odkrivata da na in ob UL ALUO nastajajo zanimiva dela, ki gotovo prispevajo tudi h kritiki (sistemskega) seksizma, ki se nedvomno še vedno pojavlja celo na visokošolskih institucijah.


  Glasbeni performans študentke in študenta UL AG ob otvoritvi razstave v sklopu programa FriFormAV: Gašper Livk - kontrabas in Neža Zupanc - flavta.

  Produkcija: KUD Mreža, Akademija za likovno umetnosti in oblikovanje UL, Akademija za glasbo UL
  Več na: http://galerijalkatraz.org/?p=15795, http://www.aluo.uni-lj.si/novica/feministicna-umetnost-na-aluo-2-del/, https://www.bsi.si/o-nas/mala-galerija-banke-slovenije

 • Čas:
  16. 06. 2019
  od 13:00 do 17:00
  Lokacija:
  Metelkova

  Festival Parada ponosa: Izdelovanje transparentov II

  Vsako leto se za paradni protestni pohod primerno opremimo. Izdelovale_i bomo transparente, napise, materiale za sceno na paradnih kamionih in odru … Če se želite preizkusiti v izdelovanju šablon, naučiti kaj o tehnikah sprejanja ali pa si preprosto vzeti čas, da oblikujete svoj transparent za Parado – potem je delavnica kot nalašč za vas. Na voljo vam bodo materiali, zaščitna oprema ter podpora izkušene ekipe.

 • Čas:
  16. 06. 2019
  od 14:00 do 16:00
  Lokacija:
  Ljubljana

  Srečanje Mavričnih družin

  Z velikim navdušenjem vas vabimo na prvo srečanje Mavričnih družin pri nas!

  Srečanje je namenjeno mavričnim družinam, vsem LGBT staršem z otroci in vsem LGBT staršem, ki boste to še postali.

  Sproščeno druženje se bo odvijalo v odprtem okolju, kjer se bodo lahko zabavale_i tudi vaše_i najmlajše_i. Družili_e se bomo na prijetni lokaciji v središču Ljubljane, ki je še posebej primerna za otroke, tudi za najmlajše dojenčke. Lokacija je vremensko neobčutljiva, saj omogoča varno druženje in igro na prostem ter v notranjosti, zato brez skrbi.

  Poleg neformalnega druženja bi želeli_e spregovorili tudi o temah kot so LGBT starševsto, o željah in potrebah mavričnih družin, o odnosu družbe in pravnih okvirjih ter o konkretnih načrtih za naprej. Pridružili_e se nam bodo tudi člani_ce iz hrvaških Duginih Obitelji in mreže NELFA ter podelile_i izkušnje mavričnih družin v sosedstvu.

  Udeležba na dogodku je brezplačna, poskrbljeno bo tudi za pijačo in prigrizke. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo prisotnost potrdite do ponedeljka, 10. junija na email naslov lana.gobec@legebitra.si.

  Ob prijavi oz. nekaj dni pred samim dogodkom vam bomo sporočil_e tudi točno lokacijo (Ljubljana).
  ____________________________________________
  Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancirata: Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO.

 • Čas:
  16. 06. 2019
  od 19:30 do 20:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Metelkova

  Festival Parada ponosa: Kvir odtenki debelosti

  Ljudje, ki ne ustrezajo pričakovanim lepotnim idealom, obveljajo za umazane, grde, lene in prostaške. Debele kvir osebe, ki živijo svoja življenja, nosijo oblačila, ki jih ne bi smele, hodijo na plažo, so gole in ponosne na svoja debela telesa, v naši družbi zbujajo strah in neodobravanje. S svojim nastopom želimo osvoboditi debelost iz krempljev grdote in razširiti naše razumevanje telesnega zdravja in lepote. Z nastopom želimo tudi spodbuditi druge debele kvir posameznice_ke, naj sprejmejo in cenijo svoja telesa, vse ostale pa pozvati k sprejemanju raznolikosti človeških teles. Ne bomo pustile_i, da številka na tehtnici določa našo vrednost. Smo DEBELE_I in smo KVIR!

  Nastopajo:

  Avraam Vrohidis (GR), debel kvir aktivist, dolgoročen ESC prostovoljec pri Društvu Parada ponosa, ustanovitelj kolektiva »Fat Unicorns« v Atenah.

  Irene Palmou (GR), debela kvir aktivistka, študentka psihologije, kratkoročna ESC prostovoljka pri Društvu Parada ponosa, članica kolektiva »Fat Unicorns«.

  Linn J. Koletnik (SLO), Trans & LGBTIQ+ aktivist, direktor TransAkcije, debela, nebinarna, kvir oseba, ki verjame v zavzemanje prostora.

 • Čas:
  16. 06. 2019
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Kinodvorana | #EkstremnoSlovensko - pogovori z ustvarjalkami

  Kinodvorana:
  #EkstremnoSlovensko – pogovori s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami
  Predstavitev publikacije in pogovor z avtorji

  Ekipa nekdanjega Kina Udarnik, ki je svoja vrata ponovno zaprl konec leta 2015, je takoj, ko je bila izgnana z Grajskega trga 1, kot odgovor na to, da je drugo največje mesto v Sloveniji ponovno ostalo brez mestnega kina, koncipirala in nadgradila projekt Mobilni Udarnik. Prve projekcije Mobilnega Udarnika so bile izvedene na mariborskem vinskem griču Piramida, kjer se je med drugim odvrtel tudi film Urše Menart Kaj pa Mojca? Ta je s svojo zgodbo o ustvarjalkah in ženskih likih v zgodovini slovenskega filma pomenil eno od inspiracij za oblikovanje serije pogovorov s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, ki smo jo poimenovali #EkstremnoSlovensko. Prva gostja pogovorov je bila takratna dobitnica nagrade Prešernovega sklada Katarina Stegnar, ki smo jo gostili na dan žena 8. marca, 2016.

 • Čas:
  16. 06. 2019
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Metelkova

  Festival Parada ponosa: Debel_a ni grda beseda

  Večina članic_ov LGBTIQ+ skupnosti zelo dobro pozna nikoli zaključen proces razkritja. Ampak ali biti razkrit_a kot LGBTIQ+ ali kot katera druga identiteta iz naše mavrične skupnosti pomeni, da smo opravile_i s svojo kvoto razkritij? Če si hkrati tudi debel_a – ne. Iskanje našega najboljšega kvir debelega življenja na izredno seksualizirani LGBTIQ+ sceni je velik izziv in mnoge stiske debelih kvir oseb so za ne-debelo večino skupnosti nevidne.

  Okrogla miza bo naslovila te izkušnje, predstavila primere normativnosti in škodljivosti dietne kulture ter ponudila razloge, zakaj se nam ni treba zgražati ob besedi »debel_a«. Kadar je ta beseda uporabljena spoštljivo, gre namreč za reclaiming – ki je naša kvir supermoč. Tematika debelosti v ljubljanski LGBTIQ+ skupnosti še nikoli ni bila javno naslovljena, zato vas vabimo, da pridete in izgubite kakšen predsodek (ne pa tudi kakšnega kilograma).

  Moderacija: Linn Julian Koletnik, TransAkcija

 • Čas:
  16. 06. 2019
  od 21:30 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Metelkova

  Festival Parada ponosa: Performance by Fat Femme Furious Julischka Stengele

  “Moja neplačana služba za poln delovni čas je biti brezsramna debela kvir femica/feministka. Denar služim z nastopanjem, govorjenjem, pisanjem, ustvarjanjem podob in instalacij, vodenjem delavnic, govori, organiziranjem in kuriranjem performansov, stresanjem svojega špehca in slačenjem do golega. Moje telo kot moja vsebina, material in razstavljeni predmet je ključno pri vsem mojem delu. Trenutno živim na Dunaju in delam povsod, kjer me pritegne.” Julischka Stengele (AT/DE)

  + GOOGLE KOLEDAR+ ICAL IZVOZ

 • 17. 06. 2019
  Lokacija:
  RAVNIKAR GALLERY SPACE, Prešernova cesta 10a, Ljubljana

  Festival Parada ponosa: R — SOUFIANE ABABRI

  RAVNIKAR GALLERY SPACE s ponosom predstavlja novo serijo risb avtorja Soufiana Ababrija. Risbe so nastale med umetnikovim enomesečnim bivanjem v Ljubljani po umetnikovi ustaljeni metodi imenovani bed work – umetnik ustvarja v postelji z voščenkami na papir, da bi tako zanikal nasilje, brez uporabe orodij hegemonih oblik umetniškega ustvarjanja. Odprtje razstave bo hkrati uradno odprtje Ljubljana Pride 2019.

  Soufiane Ababri navdih črpa iz mnogih virov – življenjske izkušnje, film, zgodovina umetnosti, pornografija, aktivizem, šport. V seriji nastali v Ljubljani je s prepletom številnih vplivov želel prevprašati predstave, ki jih imamo o moškosti v post-socialističnem prostoru. Suprematistične forme, ki so v času ruske revolucije govorile o nekem novem svetu onkraj telesa in seksualnosti, so si v preteklih desetletjih prisvojili nekatere odločno moške skupine, kot je recimo Neue Slowenische Kunst. Te oblike lebdijo nad homoerotičnimi prizori, zakrivajo jih, kot dejanje nasilja v zgodovini oblik. Lebdenje in let se znajdeta tudi na tapeti, ki služi kot podlaga risbam. Na njej sta v odtenkih rožnate in modre – barve, ki jih pripisujemo fantkom in punčkam – še enkrat soočena lepota in moč. Fotografije Rudolfa Nurejeva, ruskega baletnika, ki je v napetem obračunu na pariškem letališču prebegnil v Francijo, prekrivajo podobo sovjetskega politika Leva Trockega. Skok v sedanjost je umetnikova lastna figura, ki stopa v Ravnikar Gallery Space, kot bi želela sporočiti, da je v post-socialističnem prostoru Ljubljana okolje, kjer se geji in druge manjšine lahko počutijo bolj varne, kar je omogočila tudi zapuščina in aktivno delovanje Parade ponosa.

  RAVNIKAR GALLERY SPACE v sodelovanju z Ljubljana Pride.
  Jure Kirbiš, kurator

AEC v1.0.4