Napovednica

 • 16. 04. 2019
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

  Urša Premik: SUPER HILDA

  Super Hilda je projekt v nastajanju, v katerem fotografinja Urša Premik dopolnjuje in nadgrajuje kontinuirano portretiranje svoje babice Hilde. Portreti Hilde nastajajo od leta 2013 in v tem času so fotografske seanse postale običajni del njunega druženja. Začetne v dokumentarni maniri posnete utrinke iz babičinega vsakdana so sčasoma začeli dopolnjevati inscenirani in dramaturško preciznejši posnetki, ki so s posnemanjem modnih zgodb v zadnji ediciji dobili obliko povsem režiranih prizorov. Fotografinja subjekt svoje fascinacije namenoma postavlja v izbrana okolja in situacije, ki izzovejo različne babičine odzive. Skozi kolaž spontanih in režiranih podob predstavlja babico iz povsem osebne perspektive, ob tem pa je gledalec priča Hildinim številnim transformacijam. Rezultat je subtilen in s hudomušnostjo prežet portret, ki se izogne stereotipnemu pogledu na starostnike, in preizprašuje dominanten pogled na modo, lepotne ideale in fantazme o večni mladosti.

 • 16. 04. 2019
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Sindikat odklonskih entitet: Marijs Boulogne: Swelf

  Prostorska instalacija.

  Pripravite se na razodetje resnične boginje, v spomin nasmešku kipa Marije, ko so mimo njo nesli Roso iz Lime. Swelf je velikanska pletena skulptura, sestavljena iz tisočih intimnih ženskih oblik in pregibov iz debelega rožnatega blaga. Poglobljena raziskava neverjetno raznolikih oblik vulve je pripeljala do igrišča za odrasle, prostora, v katerem se lahko gugaš gol_a, drsiš naokoli, plezaš, kjer si lahko spet srečen_a kot majhen otrok. Gibka skulptura je poimenovana z neologizmom swelf, ki izvira iz angleškega izraza »Take care of your s(w)elf.«

  Skulptura se lahko preobrazi v številne oblike in vsakič znova preseneti, odvisno od načina, kako je obešena. Skulptura je bila ustvarjena kot mobilna in dinamična ženska vsemogočna prezenca. Sanjarim o velikih skulpturah, ki so del igrišča za odrasle, nekakšen cirkus znotraj velikanskega, kvačkanega ženskega telesa, na stičiščih njenih živcev. Ta velikanski klitoris z vulvo je bil prvič razstavljen v marcu 2012 na The Grand Opening na Norveškem (z Joris Vercammen, Lauro Verlinden in Bembom Daviesom) in v juniju 2012 kot instalacija na 38. Nordijskem kongresu porodništva in ginekologije v Bergnu na Norveškem. Pozneje sta gibko skulpturo animirala madžarsko-romunska lutkarja Iza in Mircea Moss v sodobnoglasbenem gledališkem projektu Kdo si želi biti svet? v deSingel v Antwerpnu, kjer je bila v interakciji z v živo izvajano kompozicijo mladega skladatelja Jorisa Vercammna. V zadnjih letih je skulpturo, ki je bila prvotno poimenovana Izvor vseh stvari (T.O.o.T. – The Origin of Things) začela razstavljati pod novim imenom Swelf. Leta 2016 je v sodelovanju med Marijs Boulogne in Sophio Rodríguez nastal improvizirani plesni performans Moja narava s to skulpturo.

  V ciklu Swelf vabi ljudi z različnim ozadjem, da odkrijejo kompleksnost lastnih teles in spolnih organov ter se na igriv način odprejo glede vprašanj spola in seksualnosti. Vabimo vas tudi k ogledu drugih del iz cikla, ki so razstavljena v galeriji Alkatraz.

 • Čas:
  16. 04. 2019
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Metelkova mesto

  Sindikat odklonskih entitet: Marijs Boulogne: Skvačkaj svoj_o swelf

  Ime mi je Marijs. Rada kvačkam in pletem, ker lahko s to tehniko recikliraš material, hkrati pa uživaš v igračkanju z barvitimi štrenami med pogovorom s prijatelji_cami in poslušanjem glasbe, to je tudi prastara oblika 3D-tiskanja.

  Izdelamo lahko: male lulike, jajčnike ali male lulčke.

  Vizualiziramo si lahko spol po lastni izbiri, v dejanski velikosti in si ustvarimo razumevanje o svojem telesu, tako da ga kopiramo. Seveda so naše genitalije samo vrh ledene gore, našega celotnega živčnega sistema, ki je v osnovi naš organ za zabavo in sprostitev.

  Delale_i bomo z volno, bombažnimi nitmi in trakovi, lahko recikliramo tudi blago, razrežemo stara oblačila ali uporabimo ostale odpadke, ki jih nenehno proizvajamo, kot so npr. mrežice za pomivanje posode. Vsak_a bo izdelal_a čudovit, anatomsko pravilen objekt, ki ga bo po razstavi lahko odnesel_a domov. Pridete lahko brez materiala ali pa prinesete stvari, ki jim želite dati nov namen.

  PRAKTIČNE INFORMACIJE:
  Kdaj:
  – nedelja, 14. 4., od 14.00 do 18.00 ure pod vodstvom Marijs Boulogne
  – nadaljevanje delavnice: 15.–18. 4. med 17.00 in 22.00 uro, v času razstave v Galeriji Alkatraz
  – javna predstavitev rezultatov delavnice in zaključek razstave: četrtek, 18. 4.

  Ker v nedeljski 4-urni delavnici večina udeleženk_cev ne bo uspela dokončati svojega kvačkanega ali pletenega izdelka, bodo lahko vsi zainteresirani nadaljevali z delom tudi ostale dni festivala. Ad-hoc krožek bo potekal med ponedeljkom in četrtkom, od 17.00 do 22.00 ure v galeriji Alkatraz. Za pomoč udeleženkam_cem delavnice in dodatne konzultacije pri ustvarjalnem delu bo Marijs Boulogne na voljo v galeriji vsak dan predvidoma med 17.00 in 18.00 uro oz. po dogovoru.
  Vsa dokončana dela udeleženk_cev delavnice bomo vključili v razstavo v Galeriji Alkatraz.

 • Čas:
  16. 04. 2019
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Sindikat odklonskih entitet: Sophia Rodríguez: Brez filtra

  4-dnevna performativna delavnica z javno predstavitvijo

  Sophia Rodríguez vas vabi k skupnemu razvoju novega performativnega dela. Poigrajmo se z našimi klišeji in notranjim ognjem, zgradimo in dekonstruirajmo zaporedje izmišljenih in resničnih fenomenov v odnosu s samim sabo. Z vajami za telo, glas, um in jezik se bomo pripravili na razkrivanje naših občutkov in misli, to bo masa bruta, glina, iz katere bomo razvili estetsko performativno stališče.
  Vsak dan bomo s pomočjo našega glasu, telesa in akcij sestavili točko in jo pokazali. Posvetili se bomo tako fantazijam kot frustracijam, v akciji, v poetični akcijah, ki bodo razkrile naše smeti/polnost/poraz/spopad/ogenj/smrt/ekspresijo. Poigrali se bomo s površnimi in globokimi stvarmi, s subjektivnimi in objektivnimi, z namišljenim in resničnim, predali se bomo vplivu poezije in metafor, s katerimi se bomo srečali med procesom.
  PRAKTIČNE INFORMACIJE:
  Kdaj in kje:
  Delavnica: pon.–čet., 15.–18. 4., od 14.00–18.00 v SMEEL
  Točen urnik zaključnega dne bomo dogovorili v tednu delavnice.
  Javna predstavitev: čet., 18. 4., ob 20.00 v SMEEL

  Prijava
  Na delavnico vabimo performerje z odrskimi izkušnjami (igralce, plesalce, gibalce, performerje, akrobate, klovne), ki jim je blizu žanr sodobne odrske burleske in kabareja. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh štirih dneh delavnice. Udeležba na zaključnem nastopu je zaželena, vendar ni pogoj za udeležbo na delavnici. Vse zainteresirane prosimo, da nam ob prijavi pošljejo kratek opis odrskih izkušenj in kratko motivacijo, zakaj bi se želeli delavnice udeležiti.

  Rok prijave:
  Prijave na delavnico s kratkim opisom svojih znanj in motivacijo za delavnico sprejemamo na sabina@emanat.si najkasneje do četrtka, 11. aprila 2019.
  Število prostih mest je omejeno; glede na število prijav si pridržujemo pravico do selekcije.

  Kotizacija: 40 evrov
  Vsi letošnji nastopajoči na Sindikatu se lahko ob pravočasni prijavi udeležijo delavnice brezplačno.

 • Čas:
  16. 04. 2019
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Pogovor s stokovnjakom: Kako prijaviti nasilje iz sovraštva?

  Ste bili že žrtve zmerjanja in poniževanja? Ustrahovanja, groženj? So vas udarili, pretepli, ker ste LGBT-oseba? Ste doživeli spolno nasilje? So vam grozili? Po messengerju, snap chatu, watsappu? Po mejlu ali osebno?

  Kako ukrepati v takih primerih? Kdaj nasilje iz sovraštva prijaviti in kako? Na koga se je najbolje obrniti? Kdo in kako lahko pomaga? Kaj je treba vedeti, ko se po pomoč obrnemo na policijo? Lahko policijo zaobidemo in vložimo kazensko ovadbo neposredno na državno tožilstvo? Potrebujemo ob takih postopkih odvetnico? Kako ukrepati pravilno? Kakšni so postopki? Katere ključne besede in dejanja?

  Na takšna in podobna vparašanja bomo odgovore iskali pri stroki.
  Pridite in vprašajte.

  Lepo povabljene_i.

 • Čas:
  16. 04. 2019
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Sindikat odklonskih entitet: Shazia Mirza: Delo v nastajanju

  Kaj se dogaja? Zakaj se vsi sovražijo med seboj, zakaj se nihče ne pogovarja po telefonu? In zakaj sploh ni več žensk s pravimi obrvmi?

  Zakaj me desničarski časopisi napadajo z vprašanji ob vsakem novem primeru pedofila, ki ima isto barvo polti kot jaz? Ali sploh drži, da lahko izobrazimo ljudi? Ali lahko kogar koli povlečemo naprej proti njegovi volji?

  Vse to sploh ni pomembno, najpomembneje je: da se ljudje bojijo biti sami. Zakaj? Samota je lahko breme, pred katerim poskušaš zbežati. Kako lahko to prekineš? Kako se lahko tega znebiš? Včasih se je ne moreš znebiti. Potem jo nekega dne preprosto sprejmeš. Sprejmeš dejstvo, da si pač bitje, ki se ne mara pogovarjati ali družiti z drugimi ljudmi, kljub temu pa se hočeš vsaj enkrat tedensko, pod svojimi pogoji, pogovarjati z nekom o smrti in brexitu.

  Po velikem uspehu njenih stand-up predstav v zadnjih letih, kot sta Z ljubeznijo iz St. Tropeza, zmešnjava Brexita, burk in analnih čepov z vidika periodnega sistema elementov, in Kardashiani so me prisilili v to, neprizanesljiva raziskava perečih tem življenja, ljubezni in džihadističnih nevest, se Shazia Mirza v svoji novi predstavi znova loteva ključnih tem našega časa.

  Po nastopu sledi še krajši pogovor s Shazio Mirza, ki ga povezuje Dražen Dragojević.

 • Čas:
  16. 04. 2019
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Klub CD, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  The Stone Series @ Cankarjevi torki: Sofía Rei & JC Maillard

  Nagrajena vokalistka, tekstopiska in producentka Sofía Rei (v Cankarjevih torkih se je že predstavila z vokalnim kvartetom Mycale) štejemo za eno najbolj strastnih in inventivnih glasov na trenutni glasbeni sceni v New Yorku. Njena glasba raziskuje povezave med različnimi tradicijami južnoameriške folklore, jazza, flamenka in elektronskih zvokov. Prvotno iz Buenos Airesa, Sofía povezuje različne vplive, polne ritmične kompleksnosti in melodične čistosti. V edinstvenem projektu za glas in basovski saz dolgoletna sodelavca Sofía Rei in JC Maillard ponujata izjemno intimno in samoopazovalno raziskavo priznanega izvornega gradiva. Z besedilom Reijeve in dogovori obeh glasbenikov pesmi raziskujejo različne teme, od ljubezni do samote, do duhov Fride Kahlo in otroštva pod diktaturo v Argentini.

 • Čas:
  16. 04. 2019
  od 21:00 do 22:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, Metelkova mesto

  Sindikat odklonskih entitet: Marijs Boulogne in Simona Semenič: Večna medikacija

  Večna medikacija pripoveduje zgodbo o Rosi, dekletu, ki ne joče. Oplodi jo JezusKristusMašina in kmalu rodi – skozi drobovje – božjega vnuka. Bog se pojavi v obliki govoreče žarnice, nosečnost pa ponazarja lubenica, ki raste pod Rosinim krilom. Ker se otrok razvija v Rosinem drobovju, zaustavi njeno presnovo: lubenico je treba razrezati/splaviti. Z božjo pomočjo Rosa končno (iz noge) rodi majhnega dečka, ki nikoli ne joka. Zgodba se zaključi z Rosinim zaprtjem v umobolnico, detomorom in procesom, na katerem je Rosa obsojena na zdravljenje brez konca.

  Večna medikacija je performans, narejen v slogu ‘fairground’ (sejemskega) gledališča. Marijs Boulogne obravnava gledališke trike na otročji, luciden, pa tudi perverzen način. Skatološka moč je skrita za navidezno nedolžnostjo dveh energičnih, radoživih in brezskrbnih deklet. Neprisiljen, samoumeven način, s katerim se lotevata obscenosti in nasilja, vodi zaradi predmeta obravnave - spočetja in rojstva božjega vnuka - v obliko religiozno obarvane pornografije.

  Večna medikacija / Endless Medication je gledališka predstava, ki jo je leta 2003 ustvarila flamska režiserka in performerka Marijs Boulogne. Po uspešni in odmevni predstavitvi na Festivalu Mesto žensk leta 2005 se je Društvo Mesto žensk odločilo za adaptacijo predstave v slovenščino. Premiera je bila izvedena 14. maja 2006 v klubu Channel Zero, AKC Metelkova mesto. Na Sindikatu 2019 bo Večna medikacija po šestletnem premoru doživela svojo 30 ponovitev.

 • 17. 04. 2019
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

  Urša Premik: SUPER HILDA

  Super Hilda je projekt v nastajanju, v katerem fotografinja Urša Premik dopolnjuje in nadgrajuje kontinuirano portretiranje svoje babice Hilde. Portreti Hilde nastajajo od leta 2013 in v tem času so fotografske seanse postale običajni del njunega druženja. Začetne v dokumentarni maniri posnete utrinke iz babičinega vsakdana so sčasoma začeli dopolnjevati inscenirani in dramaturško preciznejši posnetki, ki so s posnemanjem modnih zgodb v zadnji ediciji dobili obliko povsem režiranih prizorov. Fotografinja subjekt svoje fascinacije namenoma postavlja v izbrana okolja in situacije, ki izzovejo različne babičine odzive. Skozi kolaž spontanih in režiranih podob predstavlja babico iz povsem osebne perspektive, ob tem pa je gledalec priča Hildinim številnim transformacijam. Rezultat je subtilen in s hudomušnostjo prežet portret, ki se izogne stereotipnemu pogledu na starostnike, in preizprašuje dominanten pogled na modo, lepotne ideale in fantazme o večni mladosti.

 • 17. 04. 2019
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Sindikat odklonskih entitet: Marijs Boulogne: Swelf

  Prostorska instalacija.

  Pripravite se na razodetje resnične boginje, v spomin nasmešku kipa Marije, ko so mimo njo nesli Roso iz Lime. Swelf je velikanska pletena skulptura, sestavljena iz tisočih intimnih ženskih oblik in pregibov iz debelega rožnatega blaga. Poglobljena raziskava neverjetno raznolikih oblik vulve je pripeljala do igrišča za odrasle, prostora, v katerem se lahko gugaš gol_a, drsiš naokoli, plezaš, kjer si lahko spet srečen_a kot majhen otrok. Gibka skulptura je poimenovana z neologizmom swelf, ki izvira iz angleškega izraza »Take care of your s(w)elf.«

  Skulptura se lahko preobrazi v številne oblike in vsakič znova preseneti, odvisno od načina, kako je obešena. Skulptura je bila ustvarjena kot mobilna in dinamična ženska vsemogočna prezenca. Sanjarim o velikih skulpturah, ki so del igrišča za odrasle, nekakšen cirkus znotraj velikanskega, kvačkanega ženskega telesa, na stičiščih njenih živcev. Ta velikanski klitoris z vulvo je bil prvič razstavljen v marcu 2012 na The Grand Opening na Norveškem (z Joris Vercammen, Lauro Verlinden in Bembom Daviesom) in v juniju 2012 kot instalacija na 38. Nordijskem kongresu porodništva in ginekologije v Bergnu na Norveškem. Pozneje sta gibko skulpturo animirala madžarsko-romunska lutkarja Iza in Mircea Moss v sodobnoglasbenem gledališkem projektu Kdo si želi biti svet? v deSingel v Antwerpnu, kjer je bila v interakciji z v živo izvajano kompozicijo mladega skladatelja Jorisa Vercammna. V zadnjih letih je skulpturo, ki je bila prvotno poimenovana Izvor vseh stvari (T.O.o.T. – The Origin of Things) začela razstavljati pod novim imenom Swelf. Leta 2016 je v sodelovanju med Marijs Boulogne in Sophio Rodríguez nastal improvizirani plesni performans Moja narava s to skulpturo.

  V ciklu Swelf vabi ljudi z različnim ozadjem, da odkrijejo kompleksnost lastnih teles in spolnih organov ter se na igriv način odprejo glede vprašanj spola in seksualnosti. Vabimo vas tudi k ogledu drugih del iz cikla, ki so razstavljena v galeriji Alkatraz.

AEC v1.0.4