Napovednica

 • 15. 04. 2019
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

  Urša Premik: SUPER HILDA

  Super Hilda je projekt v nastajanju, v katerem fotografinja Urša Premik dopolnjuje in nadgrajuje kontinuirano portretiranje svoje babice Hilde. Portreti Hilde nastajajo od leta 2013 in v tem času so fotografske seanse postale običajni del njunega druženja. Začetne v dokumentarni maniri posnete utrinke iz babičinega vsakdana so sčasoma začeli dopolnjevati inscenirani in dramaturško preciznejši posnetki, ki so s posnemanjem modnih zgodb v zadnji ediciji dobili obliko povsem režiranih prizorov. Fotografinja subjekt svoje fascinacije namenoma postavlja v izbrana okolja in situacije, ki izzovejo različne babičine odzive. Skozi kolaž spontanih in režiranih podob predstavlja babico iz povsem osebne perspektive, ob tem pa je gledalec priča Hildinim številnim transformacijam. Rezultat je subtilen in s hudomušnostjo prežet portret, ki se izogne stereotipnemu pogledu na starostnike, in preizprašuje dominanten pogled na modo, lepotne ideale in fantazme o večni mladosti.

 • 15. 04. 2019
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Sindikat odklonskih entitet: Marijs Boulogne: Swelf

  Prostorska instalacija.

  Pripravite se na razodetje resnične boginje, v spomin nasmešku kipa Marije, ko so mimo njo nesli Roso iz Lime. Swelf je velikanska pletena skulptura, sestavljena iz tisočih intimnih ženskih oblik in pregibov iz debelega rožnatega blaga. Poglobljena raziskava neverjetno raznolikih oblik vulve je pripeljala do igrišča za odrasle, prostora, v katerem se lahko gugaš gol_a, drsiš naokoli, plezaš, kjer si lahko spet srečen_a kot majhen otrok. Gibka skulptura je poimenovana z neologizmom swelf, ki izvira iz angleškega izraza »Take care of your s(w)elf.«

  Skulptura se lahko preobrazi v številne oblike in vsakič znova preseneti, odvisno od načina, kako je obešena. Skulptura je bila ustvarjena kot mobilna in dinamična ženska vsemogočna prezenca. Sanjarim o velikih skulpturah, ki so del igrišča za odrasle, nekakšen cirkus znotraj velikanskega, kvačkanega ženskega telesa, na stičiščih njenih živcev. Ta velikanski klitoris z vulvo je bil prvič razstavljen v marcu 2012 na The Grand Opening na Norveškem (z Joris Vercammen, Lauro Verlinden in Bembom Daviesom) in v juniju 2012 kot instalacija na 38. Nordijskem kongresu porodništva in ginekologije v Bergnu na Norveškem. Pozneje sta gibko skulpturo animirala madžarsko-romunska lutkarja Iza in Mircea Moss v sodobnoglasbenem gledališkem projektu Kdo si želi biti svet? v deSingel v Antwerpnu, kjer je bila v interakciji z v živo izvajano kompozicijo mladega skladatelja Jorisa Vercammna. V zadnjih letih je skulpturo, ki je bila prvotno poimenovana Izvor vseh stvari (T.O.o.T. – The Origin of Things) začela razstavljati pod novim imenom Swelf. Leta 2016 je v sodelovanju med Marijs Boulogne in Sophio Rodríguez nastal improvizirani plesni performans Moja narava s to skulpturo.

  V ciklu Swelf vabi ljudi z različnim ozadjem, da odkrijejo kompleksnost lastnih teles in spolnih organov ter se na igriv način odprejo glede vprašanj spola in seksualnosti. Vabimo vas tudi k ogledu drugih del iz cikla, ki so razstavljena v galeriji Alkatraz.

 • Čas:
  15. 04. 2019
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Metelkova mesto

  Sindikat odklonskih entitet: Marijs Boulogne: Skvačkaj svoj_o swelf

  Ime mi je Marijs. Rada kvačkam in pletem, ker lahko s to tehniko recikliraš material, hkrati pa uživaš v igračkanju z barvitimi štrenami med pogovorom s prijatelji_cami in poslušanjem glasbe, to je tudi prastara oblika 3D-tiskanja.

  Izdelamo lahko: male lulike, jajčnike ali male lulčke.

  Vizualiziramo si lahko spol po lastni izbiri, v dejanski velikosti in si ustvarimo razumevanje o svojem telesu, tako da ga kopiramo. Seveda so naše genitalije samo vrh ledene gore, našega celotnega živčnega sistema, ki je v osnovi naš organ za zabavo in sprostitev.

  Delale_i bomo z volno, bombažnimi nitmi in trakovi, lahko recikliramo tudi blago, razrežemo stara oblačila ali uporabimo ostale odpadke, ki jih nenehno proizvajamo, kot so npr. mrežice za pomivanje posode. Vsak_a bo izdelal_a čudovit, anatomsko pravilen objekt, ki ga bo po razstavi lahko odnesel_a domov. Pridete lahko brez materiala ali pa prinesete stvari, ki jim želite dati nov namen.

  PRAKTIČNE INFORMACIJE:
  Kdaj:
  – nedelja, 14. 4., od 14.00 do 18.00 ure pod vodstvom Marijs Boulogne
  – nadaljevanje delavnice: 15.–18. 4. med 17.00 in 22.00 uro, v času razstave v Galeriji Alkatraz
  – javna predstavitev rezultatov delavnice in zaključek razstave: četrtek, 18. 4.

  Ker v nedeljski 4-urni delavnici večina udeleženk_cev ne bo uspela dokončati svojega kvačkanega ali pletenega izdelka, bodo lahko vsi zainteresirani nadaljevali z delom tudi ostale dni festivala. Ad-hoc krožek bo potekal med ponedeljkom in četrtkom, od 17.00 do 22.00 ure v galeriji Alkatraz. Za pomoč udeleženkam_cem delavnice in dodatne konzultacije pri ustvarjalnem delu bo Marijs Boulogne na voljo v galeriji vsak dan predvidoma med 17.00 in 18.00 uro oz. po dogovoru.
  Vsa dokončana dela udeleženk_cev delavnice bomo vključili v razstavo v Galeriji Alkatraz.

 • Čas:
  15. 04. 2019
  od 14:00 do 18:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Sindikat odklonskih entitet: Sophia Rodríguez: Brez filtra

  4-dnevna performativna delavnica z javno predstavitvijo

  Sophia Rodríguez vas vabi k skupnemu razvoju novega performativnega dela. Poigrajmo se z našimi klišeji in notranjim ognjem, zgradimo in dekonstruirajmo zaporedje izmišljenih in resničnih fenomenov v odnosu s samim sabo. Z vajami za telo, glas, um in jezik se bomo pripravili na razkrivanje naših občutkov in misli, to bo masa bruta, glina, iz katere bomo razvili estetsko performativno stališče.
  Vsak dan bomo s pomočjo našega glasu, telesa in akcij sestavili točko in jo pokazali. Posvetili se bomo tako fantazijam kot frustracijam, v akciji, v poetični akcijah, ki bodo razkrile naše smeti/polnost/poraz/spopad/ogenj/smrt/ekspresijo. Poigrali se bomo s površnimi in globokimi stvarmi, s subjektivnimi in objektivnimi, z namišljenim in resničnim, predali se bomo vplivu poezije in metafor, s katerimi se bomo srečali med procesom.
  PRAKTIČNE INFORMACIJE:
  Kdaj in kje:
  Delavnica: pon.–čet., 15.–18. 4., od 14.00–18.00 v SMEEL
  Točen urnik zaključnega dne bomo dogovorili v tednu delavnice.
  Javna predstavitev: čet., 18. 4., ob 20.00 v SMEEL

  Prijava
  Na delavnico vabimo performerje z odrskimi izkušnjami (igralce, plesalce, gibalce, performerje, akrobate, klovne), ki jim je blizu žanr sodobne odrske burleske in kabareja. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh štirih dneh delavnice. Udeležba na zaključnem nastopu je zaželena, vendar ni pogoj za udeležbo na delavnici. Vse zainteresirane prosimo, da nam ob prijavi pošljejo kratek opis odrskih izkušenj in kratko motivacijo, zakaj bi se želeli delavnice udeležiti.

  Rok prijave:
  Prijave na delavnico s kratkim opisom svojih znanj in motivacijo za delavnico sprejemamo na sabina@emanat.si najkasneje do četrtka, 11. aprila 2019.
  Število prostih mest je omejeno; glede na število prijav si pridržujemo pravico do selekcije.

  Kotizacija: 40 evrov
  Vsi letošnji nastopajoči na Sindikatu se lahko ob pravočasni prijavi udeležijo delavnice brezplačno.

 • Čas:
  15. 04. 2019
  od 17:00 do 22:00
  Lokacija:
  District35, Stegne 35, Ljubljana

  Savna - TransOnly

  Z navdušenjem oznanjamo PONOVNO TransOnly SAVNANJE!
  **
  Dogodek Savna - TransOnly je namenjen savnanju z in za transspolne osebe in osebe katerih spolna identiteta stoji zunaj ob rojstvu pripisane binarnosti . Zakaj? Savnanje naj bi bilo v osnovi namenjeno sproščanju, preživljanju prostega časa in zabavi. Zaradi različnih normativov, prisotnih v naši družbi, pa je lahko savnanje za določena telesa tudi neprijeteno. Da bi savnanju odvzele_i neprijetnost, in vzpostavile_i prostor, kjer lahko uživamo v savnanju brez strahu pred komentarji, pogledi, opazkami in vsem kar "nudi" družba, samo organizirale_i prvo TransOnly savnanje.
  ***
  Savna District35 bo v ponedeljek, 15. 4. 2019 od 17te do 22te ure odprta posebej za dogodek TransOnly.
  ***
  Ker si želimo, da bi se osebe počutile čim bolj udobno in sproščeno bo vstop na dogodek mogoč le s predhodno prijavo na povezavi: https://goo.gl/forms/b6su1qezb8ASSXw22
  - prijave možne do petka 12. 4. 2019

  Pravila in priporočila za savnanje si lahko preberete na povezavi:
  http://district35.si/pravila-savnanja/

  CENA:
  Za prvih 20 obiskovalk_cev bo cena savnanja le 8€, ker razliko do polne cene prispeva Legebitra.
  Redna cena savnanja na ta dan pa je 15€ na osebo (v to ceno je vključena tudi izposoja brisače in natikačev). - to je cena s popustom, saj nam Savna District35 za ta dogodek spusti redno ceno.

  Dogodek poteka v sodelovanju s Savno District35.

  VABLJENE_I!

 • Čas:
  15. 04. 2019
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, Metelkova mesto

  Sindikat odklonskih entitet: Anja Bezlova: Futraj moj ego

  Vabim te na gledališki multipersonaž, performans šestih likov v eni igralki. Spoznaj naborniško angažirano Alfo, skrivnostno Seidi, agresivno mirovnico Majdo iz Mengša, brezposelnega klovna Rose, ta malo Sugarbejbi in slačibejbo Sekspolice. Nekatere od njih so nastopale že v ljubljanskih kabaretih Cirkus na mesec, Rdeči kabaret in Za crkn’t, tehnoburleski Tatovi podob, v kamniškem Katzen kabaretu, pa tudi na videu in Facebook vlogu.

  Anja Bezlova (uradno Anja Završnik) je začela v ljubljanski Šugli, nadaljevala v Firencah na Helikosu. Kljub številnim evropskim gostovanjem z Globus Hystericusom in kolektivom Tretja roka ostaja ujetnica kontradiktornega Kamnika, kjer je ena glavnih promotork reka: razmišljajmo globalno, delajmo lokalno.

  Predstava bo izvedena v slovenščini in angleščini.

 • 16. 04. 2019
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

  Urša Premik: SUPER HILDA

  Super Hilda je projekt v nastajanju, v katerem fotografinja Urša Premik dopolnjuje in nadgrajuje kontinuirano portretiranje svoje babice Hilde. Portreti Hilde nastajajo od leta 2013 in v tem času so fotografske seanse postale običajni del njunega druženja. Začetne v dokumentarni maniri posnete utrinke iz babičinega vsakdana so sčasoma začeli dopolnjevati inscenirani in dramaturško preciznejši posnetki, ki so s posnemanjem modnih zgodb v zadnji ediciji dobili obliko povsem režiranih prizorov. Fotografinja subjekt svoje fascinacije namenoma postavlja v izbrana okolja in situacije, ki izzovejo različne babičine odzive. Skozi kolaž spontanih in režiranih podob predstavlja babico iz povsem osebne perspektive, ob tem pa je gledalec priča Hildinim številnim transformacijam. Rezultat je subtilen in s hudomušnostjo prežet portret, ki se izogne stereotipnemu pogledu na starostnike, in preizprašuje dominanten pogled na modo, lepotne ideale in fantazme o večni mladosti.

 • 16. 04. 2019
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana

  Sindikat odklonskih entitet: Marijs Boulogne: Swelf

  Prostorska instalacija.

  Pripravite se na razodetje resnične boginje, v spomin nasmešku kipa Marije, ko so mimo njo nesli Roso iz Lime. Swelf je velikanska pletena skulptura, sestavljena iz tisočih intimnih ženskih oblik in pregibov iz debelega rožnatega blaga. Poglobljena raziskava neverjetno raznolikih oblik vulve je pripeljala do igrišča za odrasle, prostora, v katerem se lahko gugaš gol_a, drsiš naokoli, plezaš, kjer si lahko spet srečen_a kot majhen otrok. Gibka skulptura je poimenovana z neologizmom swelf, ki izvira iz angleškega izraza »Take care of your s(w)elf.«

  Skulptura se lahko preobrazi v številne oblike in vsakič znova preseneti, odvisno od načina, kako je obešena. Skulptura je bila ustvarjena kot mobilna in dinamična ženska vsemogočna prezenca. Sanjarim o velikih skulpturah, ki so del igrišča za odrasle, nekakšen cirkus znotraj velikanskega, kvačkanega ženskega telesa, na stičiščih njenih živcev. Ta velikanski klitoris z vulvo je bil prvič razstavljen v marcu 2012 na The Grand Opening na Norveškem (z Joris Vercammen, Lauro Verlinden in Bembom Daviesom) in v juniju 2012 kot instalacija na 38. Nordijskem kongresu porodništva in ginekologije v Bergnu na Norveškem. Pozneje sta gibko skulpturo animirala madžarsko-romunska lutkarja Iza in Mircea Moss v sodobnoglasbenem gledališkem projektu Kdo si želi biti svet? v deSingel v Antwerpnu, kjer je bila v interakciji z v živo izvajano kompozicijo mladega skladatelja Jorisa Vercammna. V zadnjih letih je skulpturo, ki je bila prvotno poimenovana Izvor vseh stvari (T.O.o.T. – The Origin of Things) začela razstavljati pod novim imenom Swelf. Leta 2016 je v sodelovanju med Marijs Boulogne in Sophio Rodríguez nastal improvizirani plesni performans Moja narava s to skulpturo.

  V ciklu Swelf vabi ljudi z različnim ozadjem, da odkrijejo kompleksnost lastnih teles in spolnih organov ter se na igriv način odprejo glede vprašanj spola in seksualnosti. Vabimo vas tudi k ogledu drugih del iz cikla, ki so razstavljena v galeriji Alkatraz.

AEC v1.0.4