Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • 07. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
 • Čas:
  07. 03. 2019
  od 10:00 do 11:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Glasno branje za starejše z Lado Zei

  Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

  Dan pred osmim marcem, ko slavimo dan žena, bomo glasno brali iz dveh knjig pesnice, pisateljice in psihoterapevtke dr. Clarisse Pinkole Estes: Ženske, ki tečejo z volkovi in Ples starih mater.
  Za spodbudo in samozavest.
  “V vsaki ženski je narava skrila divje bitje polno silne moči in dobrih instinktov, strastne ustvarjalnosti in brezčasnega znanja,” je zapisala dr. Clarissa Pinkola Estes v knjigi z naslovom Ples starih mater.

  Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu.
  Pridružite se nam, potrebujete le očala!

  Pripravlja skupina društva upokojenih pedagoških delavk - DUPDS. Vodi Lada Zei.

 • Čas:
  07. 03. 2019
  od 11:00 do 15:30
  Lokacija:
  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16, Ljubljana

  Tradicionalni posvet Komisije za enake možnosti na področju znanosti

  Komisija za enake možnosti na področju znanosti vas vljudno vabi na tradicionalni posvet komisije ob obeležju Dneva žena, ki bo 7. marca 2019, v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16, v Ljubljani. Posvet se bo pričel ob 11. uri.


  Letošnji posvet bo osredotočen na to, kako doseči, da enkratni ukrepi za povečanje enakopravnosti na akademskih inštitucijah postanejo tudi dolgoročne spremembe. V prvem delu posveta bo predstavitev strategij za enakost spolov, ki so jih oblikovali na Kemijskem inštitutu, Filozofski fakulteti UL, Nacionalnem inštitutu za biologijo in Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti s poudarkom na indikatorjih, ki merijo njihovo uresničevanje. Strategije so bile oblikovane v okviru sodelovanja v EU projektih.  Drugi del posveta bo usmerjen na pripravo zakonodaje in oblikovanje ukrepov na področju enakih možnosti, na katerega bo komisija povabila predstavnika ministrstva ter predstavnika Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS. Na 2. del posveta je komisija povabila tudi g. Theodorea Papazoglou, vodjo oddelka Podpora Znanstvenemu svetu "European Research Council Executive Agency".

  Več na: http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/10645/?fbclid=IwAR3Hp7lGe4QojShMVWIzM71KvgzcsGonntDuOUaUob7ruM6ev3aaiKS7Dr8

 • Čas:
  07. 03. 2019
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Afkors, AT Rog, Trubarjeva 72 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Pogovor s predstavitvijo publikacije: Sestrstvo* brez meja: Lezbični in kvirovski aktivizem v postjugoslovanskem prostoru

  V zadnjih letih so v mednarodnem akademskem prostoru izšle publikacije, v katerih je skupina avtoric_jev popisala nekaj kompleksnih izkušenj lezbičnega in kvirovskega aktivizma v pojugoslovanskem prostoru.

  Po prvi predstavitvi na festivalu Befem v Beogradu v decebru 2018 bodo tako urednik in dve avtorici tako predstavile_i zadnjo knjigo z naslovom Sestrstvo in enotnost: lezbični aktivizem v pojugoslovanskem prostoru.

  Ta knjiga poskuša umestiti festival Rdeče zore v kontekst lokalnega in mednarodnega lezbičnega ter kvirovskega feminističnega aktivizma, obenem pa naslovi še nekatere druge avtonomne feministične lezbične in kvirovske inciative, kot je bila feministično-lezbična skupina Kasandra, in še delujoče Lezbično-feministično univerzo ter Anarhistično-kvirovsko-feministični prostor (Afkors) v Rogu.

  V predstavitvi in pogovoru nas bo zanimalo, kakšna so presečišča med izkušnjami lezbičnega in kvirovskega aktivizma v pojugoslovanskem prostoru, kako graditi sestrstvo* preko meja, kako zagotoviti kontinuiteto (če le-ta sploh obstaja), katera so morebitna presečišča med akademskim publiciranjem in prakso samoorganiziranih gibanj ter kako so/ustvarjati regionalne kvirovsko-feministične arhive spomina.

  Vabljene_i!

  Sodelovale_i bodo Maja Pan, Bojan Bilić in Teja Oblak. Dogodek bo v slovenščini in angleščini. Soorganizirajo ga Rdeče zore, LFU in Afkors.
  Fotka: Lezbični in kvir feministični blok, protest za 8. marec 2018, Kongresni trg, Ljubljana.

 • Čas:
  07. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  07. 03. 2019
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, 1000 Ljubljana

  Kavarniški večer: CROON

  Ljubiteljice_ji Kavarniških večerov,

  Tokrat bomo uživali_e v koncertu skupine CROON.

  CROON so štiričlanske zasedbe, ki kljub raziskovanju in mešanju različnih žanrov, jih lahko umestimo med rock bande z družbeno kritično vsebino (feministično, lezbično) in unikatnim izrazom.

  Zasedba:
  Tina Mirošič - vokal, kitara
  Maja Pahor - bas
  Petra Hrovatin - klavir, sint
  Marko Petriček - bobni

  Pa še malo za prisluhnit:

  Croon - Happy Stuff:
  https://soundcloud.com/user-970755505

 • Čas:
  07. 03. 2019
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Svetlanas, Hak Attak, Material Girls

  ➤➤ SVETLANAS je odličen DIY ruski hardcore / thrashcore punk band, ki je 2009 nastal v Moskvi. Njihova glasba je glasna, divja, hitra in besna, nastopi pa super-intenzivni.
  ➤➤ HAK ATTAK je trenutno eden od najbolj aktivnih domačih bendov in že stalnica na sceni. DIY speedrijski crust`n`roll aka Motorhitr HC punk, brzina kot se šika. Novembra so izdali drugo plato Brainsore.
  ➤➤ MATERIAL GIRLS pridejo ven samo ponoči. Sekstet iz Atlante se prepušča glamu in gothu, medtem pa hodi po robu no wava. To ravnotežje je dovolj, da prikliče duhove legendarnega kluba CBGB in Andyja Warhola.

  Koncert poteka v sklopu festivala Rdeče zore.
  http://rdecezore.org/

 • 08. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
AEC v1.0.4