Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • 06. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
 • Čas:
  06. 03. 2019
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Artish mladinska ustvarjalnica

  Vabljene_i na srečanje Artish mladinske ustvarjalnice - različice Mladinske čvekalnice, kjer bomo namesto z besedami spregovorile_i z različnimi izdelki, ki jih bomo ustvarile same_i.

  Ste vedele_i?
  Med risanjem se v možganih aktivirajo deli, ki nadzorujejo vid in natančno motoriko, s čimer se razbremeni delovanje amigdale, ki je odgovorna za uravnavanje čustev in stresa.

  Ustvarjalnico bova skupaj z vami ustvarjala Filip Vurnik, dipl. prof. likovne pedagogike in Mateja Vilfan, uni.dipl. socialna delavka.

 • Čas:
  06. 03. 2019
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Cirkusarna NaokROG, AT Rog, Trubarjeva 72 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Potopljena koncertna predstava Pod vodo – Maja Dekleva Lapajne, Alenka Marinič (SI)

  Koprodukcija/soorganizacija: Kolektiv Narobov, Cirkusarna NaokROG
  Število obiskovalcev_k je omejeno, rezervacije sprejemamo preko: rdece.zore@gmail.com
  V slovenskem jeziku
  Priporočen prispevek: [5 eur]

 • Čas:
  06. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  06. 03. 2019
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Seksizmi v LGBT+ skupnosti

  Drage_i moje_i, lepe_i naše_i. Tema ni nova in o njej je bilo napisanega in rečenega že mnogo, a zaradi tega ni ni nič manj aktualna. Seksizmi so, žal, vpeti v LGBT+ skupnost vse odkar se je ta oblikovala - od zbijanja šal med geji na račun žensk, pljuvanja po butch lezbijkah, do prezrtosti biseksualnih oseb. V zadnjih letih pa se se jim pridružili še novi vidiki, kot so norčevanje iz spolnih in seksualnih identitet, mantra, da so transspolne osebe ukradle parado ponosa in še mnogo več.

  Vse o tej temi, ki jo je v svoji magistrski nalogi obdelal_a Martin Gramc. Z njim, Suzano Tratnik, lezbično aktivistko in pisateljico, Simono Muršec, predsednico Društva Parada ponosa, in vami bomo o temi govorile_i na dolgo in široko v sredo 6. 3. v Pritličju. Pridite. Zanimivo bo!

  Dogodek v sklopu TransProstorov skupaj z Martinom Gramcem organizira Zavod TransAkcija. Tokrat ga v nekoliko drugačni obliki postavljamo v Pritličje, kjer si želimo širše debate med vsemi obiskovalkami_ci.

 • Čas:
  06. 03. 2019
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  Socialni center Rog, AT Rog, Trubarjeva 72 1000 Ljubljana

  Razglasitev nagrade bodeča neža + Fem TV, FPZ Z'borke

  Koprodukcija/soorganizacija: Spol.si/ Vita Activa, Fem TV, Z’borke
  V slovenskem jeziku
  Priporočen prispevek: [2 - 5 eur]

 • 07. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
AEC v1.0.4