Napovednica

 • Čas:
  04. 03. 2019
  od 11:00 do 12:30
  Lokacija:
  UP PEF - Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta, Cankarjeva ulica 5 Koper

  Usposabljanje: Fantje v skrbstvenih poklicih

  Mirovni inštitut v sodelovanju z Univerzo na Primorskem, Pedagoško fakulteto v okviru mednarodnega projekta vabi na brezplačno usposabljanje "Fantje v skrbstvenih poklicih za karierne svetovalke in svetovalce in ter učiteljice in učitelje za spolno senzibilno poklicno svetovanje" v ponedeljek, 4. marca 2019, ob 11. uri na UP PEF (Cankarjeva 5, Koper).

  Na usposabljanje se je potrebno predhodno prijaviti: https://www.1ka.si/a/196926.

  __________________________________________________________

  Mednarodni projekt Opolnomočenje fantov za izbiro skrbstvenih poklicev, ki ga sofinancira Evropska komisija, naslavlja izjemno nizek delež moških v poklicih, kot so negovalec, vzgojitelj predšolskih otrok, učitelj razrednega pouka, medicinski tehnik, socialni oskrbovalec ipd. Medtem, ko se dekleta že odločajo za poklicne izbire, ki stereotipno veljajo moške, pa se fantje le izjemoma odločajo za poklicna izobraževanja, ki so pojmovana kot tradicionalna ženska.

  Več informacij: https://goo.gl/E8f4ac

 • Čas:
  04. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  04. 03. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Galerija Dessa, Židovska steza 4, SI- 1000 Ljubljana

  V ospredje: pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja 4

  Vabimo vas na odprtje razstave V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja 4, ki bo v ponedeljek, 4. marca 2019, ob 19. uri v galeriji Dessa. Razstava bo na ogled do 11. aprila 2019.


  Arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja 4, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, nadaljuje niz razstav, katerih namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, dejavnih na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, torej v poklicih, ki so/veljajo za tradicionalno moške. Tokrat so poleg predvojnih in prvih povojnih ljubljanskih diplomantk predstavljene tudi tiste, ki so študij zaključile v tujini.

AEC v1.0.4