Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • Čas:
  03. 03. 2019
  od 10:00 do 14:00
  Lokacija:
  AKC Metelkova mesto (Pešak, 1.nad. desno), Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Delavnica ročnega tiskanja: 20. Rdeče zore: Stiskaj dvajsetko – sitotisk delavnica – Danijela Zajc (SLO)

  Koprodukcija/soorganizacija: Kolektiv META TISK
  Priporočen prispevek: En dan: 15€ / 20€ majica + torba vključeni,
  dva dni: 25€ / 30€ majica + torba vključeni
  V slovenskem in angleškem jeziku
  Prijava na rz.delavnica@gmail.com
  V slovenskem in angleškem jeziku.

 • Čas:
  03. 03. 2019
  od 11:00 do 13:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

  Nedelce na Fabuli: Ronja, razbojniška hči

  Nedelce: Ronja, razbojniška hči, pustna bralna interpretacija

  Priljubljeni mladinski roman Astrid Lindgren pripoveduje o odraščajoči razbojniški deklici Ronji, ki se sredi čudovite in nevarne gozdnate pokrajine spoprijatelji z vrstnikom Birkom iz sovražne razbojniške tolpe. Delček te zgodbe o svobodi, strpnosti in močni ljubezni prinašamo v ravno prav zatemljeno in ob tej priložnosti še posebej udobno podstreho Vodnikove domačije.

  Odlomke interpretirata: Katja Preša in Andrej Murenc.
  Po dogodku sledi Filozofija za otroke pod mentorstvom filozofa Janeza Ciperleta, ki bo izhodišča za tokratni pogovor poiskal v slišanem besedilu.

  Produkcija: Vodnikova domačija.
  Dogodek pripravjamo v sodelovanju s Festivalom Literature sveta Fabula.

 • Čas:
  03. 03. 2019
  od 13:00 do 17:00
  Lokacija:
  Ljubljana Urban Tours, Gornji Trg 9, 1000 Ljubljana

  Feministična tura "za izven"

  Pomlad je pred vrati in Ljubljanska feministična tura je spet z vami.
  Prosimo, razširite to informacijo tudi med tiste posameznice_ke, ki nimajo FB.

  Tudi tokrat se dobimo na Gornjem trgu 9 (pred modno trgovinico Pletenine Draž), in sicer v nedeljo 3. marca ob 13. uri. Tura bo potekala v slovenskem jeziku, trajala bo približno dve uri, tako da zaključimo ob 15. uri pri Mestni hiši. Vreme bo, kot kaže, ugodno, saj je napovedanih 10 stopinj celzija brez dežja. Več o sami turi si lahko preberete spodaj.

  Število mest je omejeno. Za udeležbo morate obvezno izpolniti prijavni obrazec! Najdete ga tukaj: https://www.ljubljanaurbantours.com/sl/brezplacna-feministicna-tura-marec-2019/

  Tura je brezplačna, a vse obiskovalke_ce prosimo za prostovoljne prispevke, ki naj odražajo kakovost vodenja in same ture.

 • Čas:
  03. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

AEC v1.0.4