Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • 23. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
 • Čas:
  23. 03. 2019
  od 11:00 do 13:30
  Lokacija:
  META TISK (Masarykova 24, 1000 Ljubljana)

  Stiskaj svoj femi-kvir simbol - delavnica šablonskega sitotiska

  Lepo vabljene_i na Reciklart delavnico šablonskega sitotiska za mlade::

  STISKAJ SVOJ FEMI-KVIR SIMBOL

  Lokacija: Studio Meta Tisk
  ******************************
  Delavnica poteka v čisto pravem sitotisk studiu - META TISK, na Metelkovi. Naučile_i se bomo popularne tehnike šablonskega sitotiska, s pomočjo katere boste svojo majico, torbo ali druga bombažna oblačila popestrile_i s svojimi izvirnimi kreacijami. Tokratnje kreacije bodo v duhu počastitve žensk, ki so si v preteklosti (iz)borile več pravic na vseh področjih ter vseh, ki se za to borijo še danes. Lahko si svoj najljubši feministični ali kvir simbol prinesete s seboj. Naj bo vsak dan 8. marec!

  Zaželjeno je, da s seboj prinesete majico in torbo, ki jo želite potiskati s tematsko povezano grafiko.

  Za vse, ki boste brez materialov, bodo na voljo majčke iz druge roke in torbice po nabavni ceni.

  Dobimo se v soboto, 23.3. ob 11ih pred Stavbo Pešak (vhod Ch0)na Metelkovi!
  Pridite, super bo! :)

  Obvezne prijave na: festival.reciklart@gmail.com.
  Delavnica je brezplačna. Vodita jo Nevena Aleksovski in Danijela Zajc.

  Organizacija: KUD Mreža/Reciklart
  Koprodukcija: Studio Metatisk

  Projekt podpira MOL, Urad za mladino

 • Čas:
  23. 03. 2019
  od 15:00 do 18:00
  Lokacija:
  Društvo Brez Limita, Zaloška cesta 54, SI- 1000 Ljubljana

  Strokovni seminar Psihosocialno delo z LGBT osebami

  Svetovalne delavke_ci se ob srečanju z LGBT osebami pogosto srečujejo z dilemami in tudi lastnimi predsodki. Kaj pomeni kratica LGBTIQ+? Vprašanja povezana s spolno usmerjenostjo in/ali spolno identiteto. Kako biti v svetovalnem procesu spoštljiv_a zaveznica_ik in v podporo LGBT osebi? Kako ravnati z lastnimi prepričanji? Na kaj moramo biti pozorne_i, ko delamo z LGBT osebami? Kako vključevati družino?
  Na ta in druga vprašanja bomo iskale_i odgovore v skupnem druženju, ki bo trajalo dva dni. Prvi dan bomo posvetile_i teoretičnim okvirom, v drugem pa bo sledilo delo na konkretnih primerih iz prakse, ki jih lahko predstavijo udeleženke_ci same_i. Za vsak primer bomo poskušale_i poiskati konkretne rešitve s pomočjo kreativnih, izkustvenih tehnik.

  Polna cena za udeležbo na seminarju je 120,00 EUR, za študente, brezposelne je 80,00 EUR. Če prideta najmanj dve osebi iz iste organizacije, imata 10% popust.

  Vse ostale podrobnosti in prijavnico vam pošljemo po elektronski pošti, če pošljete sporočilo na drustvo@brezlimita.si ali brez1limita@gmail.com ali pokličete na telefon 041 855 871.

  Če vas ta tematika zanima, vas vabimo, da se na seminar čim prej prijavite. Mesta so namreč omejena.

 • Čas:
  23. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  23. 03. 2019
  od 22:00 do 23:30
  Lokacija:
  MC C.M.A.K. Cerkn,o Bevkova ulica 11, Cerkno

  7. Deuje babe: Lara / Looni

  Zaključna žurka 7. Festival DEUJE BABE z DJane Looni & DJane LARA.

  LARA H. ( house/electro/breaks/techno )
  Cerknica

  Lara je od svojega 18. leta najmlajša rezidentka ljubljanskega Klub K4. Glasbeno pot je z igranjem violine in klarineta začela v svetu klasične glasbe, ljubezen do elektronike pa je odkrila že v zgodnjih najstniških letih. Še posebej uživa ob odkrivanju pozabljenih plat.

  https://soundcloud.com/klubk4music/k4-podcast-lara

  Looni ( Chicago/deep/house ) Elektronika 69
  Idrija

  Polona se je na svojo glasbeno pot podala pri petih letih, ko je začela igrati klavir in violino. V zadnjih letih se posveča predvsem predajanju svojega znanja na mlajše, poleg tega pa pridno nabira kilometre na slovenski elektronski sceni.

  https://soundcloud.com/polona-looni

 • 24. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
AEC v1.0.4