Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • 22. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
 • Čas:
  22. 03. 2019
  od 15:00 do 18:00
  Lokacija:
  Društvo Brez Limita, Zaloška cesta 54, SI- 1000 Ljubljana

  Strokovni seminar Psihosocialno delo z LGBT osebami

  Svetovalne delavke_ci se ob srečanju z LGBT osebami pogosto srečujejo z dilemami in tudi lastnimi predsodki. Kaj pomeni kratica LGBTIQ+? Vprašanja povezana s spolno usmerjenostjo in/ali spolno identiteto. Kako biti v svetovalnem procesu spoštljiv_a zaveznica_ik in v podporo LGBT osebi? Kako ravnati z lastnimi prepričanji? Na kaj moramo biti pozorne_i, ko delamo z LGBT osebami? Kako vključevati družino?
  Na ta in druga vprašanja bomo iskale_i odgovore v skupnem druženju, ki bo trajalo dva dni. Prvi dan bomo posvetile_i teoretičnim okvirom, v drugem pa bo sledilo delo na konkretnih primerih iz prakse, ki jih lahko predstavijo udeleženke_ci same_i. Za vsak primer bomo poskušale_i poiskati konkretne rešitve s pomočjo kreativnih, izkustvenih tehnik.

  Polna cena za udeležbo na seminarju je 120,00 EUR, za študente, brezposelne je 80,00 EUR. Če prideta najmanj dve osebi iz iste organizacije, imata 10% popust.

  Vse ostale podrobnosti in prijavnico vam pošljemo po elektronski pošti, če pošljete sporočilo na drustvo@brezlimita.si ali brez1limita@gmail.com ali pokličete na telefon 041 855 871.

  Če vas ta tematika zanima, vas vabimo, da se na seminar čim prej prijavite. Mesta so namreč omejena.

 • Čas:
  22. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  22. 03. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  MC Podlaga Sežana, Kosovelova ulica 4b, Sežana

  Medijski spol v MC Podlaga - »MISS REPRESENTATION«

  V mladinskem centru Podlaga MC Podlaga Sežana konec marca prirejamo dva filmsko- diskusijska dogodka, ki bosta v nas spodbudila premisleke o tem, kako mediji vplivajo na naše predstave o ženskah in moških.

  V petek 22. in 29. marca bomo v MC Podlaga v sodelovanju z društvom za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Društvo Vita Activa in Klub Študentov Sežana izpostavili problematiko spolnih stereotipov. Na dogodkih bomo prikazali dva dokumentarna filma, eden obravnava medijske reprezentacije žensk (Miss Representation) in drugi medijske reprezentacije moških
  (The Mask You Live in).

  Ogledu filma sledi pogovor, z nami bosta strokovnjak in strokovnjakinja, ki se že več let raziskovalno ukvarjata s tematiko spolov: Iztok Sori, doktor sociologije in direktor ter znanstveni sodelavec na Mirovni inštitut in Mirna Berberović, magistrica študij spolov na Nizozemskem, zaposlena na Radio Študent 89,3 MHz.

  »MISS REPRESENTATION« s pogovorom
  V sodobni družbi so mediji med pomembnejšimi oblikovalci kulturnih norm in ti ženskam pogosto sporočajo, da njihova vrednost izhaja iz njihove lepote, mladosti in seksualnosti. Film se osredotoča na stereotipe o ženskah, ki se pojavljajo v medijih. Skozi različne zgodbe in intervjuje film prikazuje vplive, ki jih imajo ti stereotipi na mlada dekleta, kako se manifestirajo in kakšne so njihove posledice. Poleg problematike stereotipov v medijih, film spremljala tudi akcijo, ki poziva k družbeno odgovornemu oglaševanju, spremembam v
  uredništvih in izobraževanju.

 • Čas:
  22. 03. 2019
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Mini Teater

  Pogovor po filmu Nepokorščina

  Mira, ženski odbor SC Pen in Mini Teater organizirata pogovor po filmu Nepokorščina.

  V tem filmu, o katerem se precej govori, Rachel Weisz igra judovsko žensko, ki je zapustila ortodoksno okolje v Londonu, ker družba ni prikazala strpnosti do drugačnih spolnih usmeritev. Film, ki ga odlikuje izjemna igra, obravnava večpomenskost ljubezni in spolnih usmeritev. Po filmu sledi pogovor Tanje Tuma s Suzano Tratnik.

 • 23. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
AEC v1.0.4