Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • 20. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
 • Čas:
  20. 03. 2019
  od 10:00 do 12:00
  Lokacija:
  Mcc Celjski Mladinski Center, Mariborska cesta 2, Celje

  Kdo je režiser_ka tvoje spolne vloge? Celje

  V sklopu projekta Medijski spol ("Media Gender") bomo v sredo, 20. marca 2019 ob 10. uri dokumentarna filma "Miss Representation" (2011) in "The Mask you Live In" (2015) pripeljali tudi v Celje. Točneje v Mcc Celjski Mladinski Center, javni zavod za mladinsko kulturo, izobraževanje, informiranje in šport, na Mariborsko cesto 2 v Celju.

  "Miss Representation" (2011) se osredotoča na stereotipe o ženskah, ki se pojavljajo v medijih. Skozi različne zgodbe in intervjuje film prikazuje vplive, ki jih imajo ti stereotipi na mlada dekleta, kako se manifestirajo in kakšne so njihove posledice. Poleg tega film spremljala tudi akcijo, ki poziva k družbeno odgovornemu oglaševanju, spremembam v uredništvih in izobraževanju.

  Dokumentarni film »The Mask You Live In« (2015) sledi fantom in mladim moškim, ki se srečujejo s težavo, kako ostati zvest sam sebi in hkrati zadostiti ozkim zahtevam konstrukta moškosti. Mediji, vrstniki/ce in tudi odrasli pritiskajo na njih, da se oddaljijo od svojih čustev, zmanjšujejo vrednost prijateljstev, objektivizirajo ženske in rešujejo svoje težave z nasiljem. Ti spolni stereotipi se prepletajo še z raso, razredom in življenjskimi situacijami, ki ustvarjajo labirinte identitetnih kriz fantov in mladih moških na poti, ko poskušajo postati “pravi” moški.

  Predvajani inserti iz dokumentarcev bodo izhodišče za debato o medijski obravnavi tovrstnih tematik tudi pri nas, ki jo bomo popestrili tudi z zbranimi primeri iz našega okolja. Dogodek bo potekal v sproščenem vzdušju in bo temeljil predvsem na pogovoru. Film je v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov, pogovor pa bo potekal v slovenščini. Obisk je brezplačen, lepo vabljeni.

  Za finančno podporo projektu Medijski spol se zahvaljujemo U.S. Embassy Ljubljana.

  Več o projektu in spletnem portalu Spol.si: https://spol.si/.

 • Čas:
  20. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  20. 03. 2019
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš | Berghain

  'Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš' v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, gibanje in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

  V precepu:
  Berghain

  V pogovoru:
  Urška Sterle
  Kadar Urška Sterle ne uraduje kot Tajnica Lezbične mafije, prevaja disidentske in uporniške glasove, pisuni satirične zgodbe in v radijski eter dolgovezi o subkulturnem kapitalu. Preživetja v zombi apokalipsi se uči iz obširne zbirke horor stripov, ki jih kopiči še iz predšolskih časov.

  Snuje, povezuje:
  Dražen Dragojević

  Ilustracija:
  Žiga Tomori
  Animacija:
  Anja Romih

  ***


  Boj je, pravijo, resničen. Ostaja, vztraja, dodajmo. Tudi ko bodo pravice pravične in poroke poročene – #utopija – kulturni boj bo, dokler bo 'nelagodje v kulturi'. Boj zoper normativno. Normativno, če ne drugače, spontano, strukturno normira. Osi so jasne, ločnice zabrisane, presečišča, uganili ste, nelagodna – moško in drugo, hetero in drugo, L in G in B in T in Q in I in drugo ... pa mainstream in drugo, underground in drugo ... tako gor in dol po spolu, kulturi, pa naprej in nazaj k rasi, razredu – normativno normira to, kar mu je zunanje in notranje. Odrine, potlači, zamolči, prilasti, spregleda, pozabi, očisti ... To, kar normira, ostaja, vztraja nekje vzhodno od queera.

 • 21. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
AEC v1.0.4