Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • 16. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
 • Čas:
  16. 03. 2019
  od 09:00 do 13:00
  Lokacija:
  Kongresni trg

  Endomarš 2019

  Spet je tu marec in z njim težko pričakovani Endomarš.

  Še ne veste, kaj je to? Nič hudega, berite naprej, mogoče se nam letos pridružite.

  Društvo Endozavest tudi letos sodeluje in podpira svetovno akcijo za ozaveščanje o endometriozi ‒ Worldwide EndoMarch.

  Marec je mesec ozaveščanja o endometriozi, bolezni, ki doleti vsako 10. žensko v rodni dobi. Kljub pogostosti endometrioze pa sta znanje in zavedanje o njej še vedno na zelo nizki ravni, zato letos, tako kot lani, članice društva Endozavest pripravljamo prav poseben dogodek Endomarš.

  To je shod za ozaveščanje o endometriozi, ki bo 16. marca 2019 dopoldne v glavnem mestu Slovenije.

  Endomarševce lahko najdeš v središču Ljubljane, težko nas bo zgrešiti, saj bomo nosili rumene kape, imeli rumene pentljice ter plakate za ozaveščanje.

  Rumena je namreč barva endometrioze, zato sledi rumeni in našel nas boš.

  Zakorakaj z nami po ljubljanskih ulicah in nam pomagaj opozoriti na to prepogosto in izčrpavajočo bolezen. Zapomni si, vsaka prehojena ulica šteje.

  Prisrčno vabljeni vsi, ki želite prispevati svoj glas ali korak k boljšemu poznavanju endometrioze, se želite o njej kaj naučiti ali pa bi radi bili v oporo vsem ženskam z endometriozo.

  Začeli bomo ob 9. uri na Kongresnem trgu in se s počasnim tempom odpravili proti Prešernovemu trgu, kjer se bomo za nekaj časa tudi ustavili. Pot bomo nadaljevali do parka Tivoli, kjer bosta sledili neformalno druženje in spoznavanje ob prigrizku.

  Spremljaš nas lahko na naši spletni strani, Facebooku in Instagramu, kjer lahko najdeš vse informacije o Endomarcu in prihajajočih dogodkih ter druge zanimive vsebine, povezane z endometriozo.

  Skupaj smo močnejši, zato si rezerviraj 16. 3. 2019 in se nam pridruži.

 • Čas:
  16. 03. 2019
  od 11:00 do 14:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Dramska platforma s Simono Semenič

  VABLJENI NA DRAMSKO PLATFORMO S SIMONO SEMENIČ!

  Vsako tretjo soboto v mesecu, z izjemo oktobra, ko bo platforma v torek, 23. 10. 2018 od 15. - 18. ure. Prijave sprejemamo do sobote, 20.10.2018.

  Prijave zbiramo na info.kudkrik@gmail.com, najkasneje do druge sobote v mesecu oz. do zapolnitve mest.

  Dramska platforma poteka že drugo leto zapored in rodila se je iz želje, da bi dramatičarke in dramatiki imeli svoj prostor, ki bi služil izmenjavi izkušenj, komentiranju dramskih besedil ter druženju in, da bi preko teh srečanj spodbudili pisanje in uprizarjanje slovenske dramatike. Platforma bo potekala vsako tretjo soboto v mesecu v prostorih Trubarjeve hiše literature.

  Prijavite se s svojim dramskim besedilom, sinopsisom ali idejo, ki bi jo v skupini dramatikov želeli predebatirati. Udeležba je brezplačna. Na platformi bo redna gostja Simona Semenič.

  Platforme so se že udeležili: Simona Hamer, Saška Rakef, Benjamin Zajc, Helena Fašalek, Suzana Tratnik, Peter Rezman, Brina Klampfer, Katja Gorečan in drugi.

 • Čas:
  16. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  16. 03. 2019
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Bar pr\' Gabrijelu, Trg prekomorskih brigad 1, 5282 Cerkno

  FEM TV 4.0, burleskno-kabarejska predstava / Festival Deuje babe

  7. festival Deuje babe v sodelovanju z Barom Gabrijel vabi na
  burleskno-kabarejsko predstavo

  FEM TV 4.0

  Vam televizijske oddaje in časopisni članki povzročajo želodčne težave? Je na internetu še huje? Fem TV: šopek feminističnih cvetk za učinkovito odpravljanje medijske zgage.

  Četrta v seriji predstav Fem TV vključuje parodije televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko družbeno aktualnih tem, povezanih s spolom in seksualnostjo. Predstava se poigrava s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi izrazi. Razpeta je med burlesko, kabaretom, varietejem, performansom, videom, glasbenimi točkami ter improvizacijskim gledališčem.

  Fem TV 4.0 nadaljuje tradicijo predstav, ki so se pričele leta 2012 in se v izvedbi 2.0 in 3.0 razvijale in rasle. Trash estetika predstav Fem TV ni le njihova rdeča nit, temveč stališče, ki ga nastopajoče_i zavzemajo do medijskega pačenja stvarnosti, zlasti izkrivljene podobe ženskega telesa in reduciranja žensk na predmet pogleda, ki služita tako dobičkonosni industriji lepote kot ohranjanju patriarhata.

  Kolektiv Fem TV sestavljajo različne posameznice_ki, ki skupaj ustvarjajo v nehierarhičnem feminističnem in kvirovskem duhu. Kolektiv se je oblikoval leta 2012, a se člani_ce spreminjajo, delujejo sporadično v odvisnosti od časovne zasedenosti, obvladljivosti njihovega prekarnega položaja in ostalih delovnih pogojev. Gre za nepoklicno skupino performerk_jev, ki z najbolj učinkovitim orožjem, to je humorjem, politizirajo prezrte teme.

  Več: https://sindikat.emanat.si/project/fem-tv-4-0/

  Idejna zasnova: kolektiv Rdeče zore / Red Dawns in Lezbično-feministična univerza (LFU)
  Video: Vesna Bukovec, Ana Čigon, Ana Grobler
  Ideje, scenariji, režija: kolektiv Fem TV
  Člani_ce Fem TV: Vesna Bukovec, Ana Čigon, Ana Grobler, Eva Jus, Tamara Klavžar, Bernarda Kristan, Vesna Lemaić, Slobodan Malić, Tadeja Pirih, Pia Skušek, Judita Trajber, Danijela Zajc
  Producent: Kolektiv Fem TV
  Koprodukcija: Kulturno-umetniško društvo MREŽA, ŠKUC – Kulturni center Q/Klub Tiffany, Anarhistično kvirovsko-feministični prostor – AFKORS in Cirkusarna NaokROG.
  Organizacija: MC C.M.A.K. Cerkno in Bar Gabrijel

  Vstop prost. Prostovoljni prispevki za nastopajoče dobrodošli.

 • Čas:
  16. 03. 2019
  od 21:00 do 01:00
  Lokacija:
  MC C.M.A.K. Cerkno, Bevkova ulica 11, 5282 Cerkno

  CMAKoncert: YÖU / Igel vs Shark / Relentless Youth / DJane Bruxa

  Sedmič zapovrstjo bo marca v Cerknem divje - Festival DEUJE BABE!

  YÖU (Makedonija)
  Trojica iz Skopja, katere glasba je polna močnih čustev, ki jih izražajo skozi navpite vokale in jokajoče kitare. Skupaj ustvarjajo od konca leta 2015, dve leti kasneje so pri založbah Deny Records/Booking & Nosebleed Records izdali prvenec "We sing the blues...", ki se je znašel na kar nekaj regionalnih lestvicah najboljših albumov leta 2017.
  Skratka, EMOcionalna muzika, kot je najverjetneje ne poznate, če niste nikoli previjali kaset, poleg tega bo to njihov prvi koncert na senčni strani Alp.

  https://youtheband.bandcamp.com/releases
  https://www.youtube.com/watch?v=oC3YcMcT_xA


  Igel vs. Shark (Avstrija)
  Avstrijska zasedba, ki že od leta 2009 piči čisto umazano rock muziko. v 10 letih delovanja so zaradi energičnih nastopov v živo, že imeli priložnost nastopati kot predskupina svetovno znanim izvajalcem kot so AC/DC, Airbourne, Flogging molly..
  "We are the dirt under your fingernails!"

  https://soundcloud.com/igel-vs-shark
  https://www.youtube.com/watch?v=RVz2FzeSoCo
  https://www.youtube.com/watch?v=47ohLKys60U

  Relentless Youth
  je (predvsem) hardcore punk skupina, ki je nastala leta 2011. Predstavili so se s singlom Drowning. Po približno dveh letih igranja po manjših odrih (Orto Bar, Jalla Jalla Akc Metelkova, Rock in Rovte...) je skupina zaradi različnih interestov članov razpadla. Na začetku leta 2016, so se vrnili v novi zasedbi, proti koncu leta pa so izdali prvi EP "Resentment". Vrnitev skupine so potrdili tudi z nastopi na Drunk in Public, Zlüftaj se!, KVŠ Zakon in nekaj drugih eventih. Trenutno delajo na novem albumu, ki bo izšel v letu 2019.

  https://www.youtube.com/watch?v=Jc7epFLWaBo
  https://www.youtube.com/watch?v=SM2psnvPY08

  DJane Bruxa
  Hišna čarovnica, ki bo z izborom glasbe poskrbela za ples do konca!

 • 17. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
AEC v1.0.4