Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • 12. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
 • Čas:
  12. 03. 2019
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Priročnik v praksi: umetniška orodja in lgbt tematike

  Legebitra: Vas zanima kako uporabljati umetiška orodja za naslavljanje lgbt+ tematik?
  Na dogodku 12. 3. 2019 bomo premierno predstavile_i in poskusile_i spraviti v prakso priročnik, ki vsebuje umetniške pristope, orodja in popolnoma nove metodologije za naslavljanje lgbt+ tematik v mladinskem delu.
  Od 16h do 18h bomo predstavljale_i in preizkušale_i nove delavnice in metode, ki bodo zbrane v priročniku.
  Na dogodku bo možnost podati komentarje in "popravke" delavnic, preden gredo v končno verzijo priročnika, zato toplo vabljene_i!

  Priročnik lahko pričakujete konec aprila 2019!

  P.s. Pridete in greste lahko kadarkoli med 16to in 18to uro!
  Več kot nas je, lažje in bolj zabavno bo!
  Pridite!

 • Čas:
  12. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  12. 03. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Visconti Fine Art, Mestni trg 18, Ljubljana

  Hommage ženskim umetnicam / Hommage to female artists

  Ob dnevu žena odpiramo v galeriji Visconti Fine Art razstavo v počastitev slovenskih in mednarodnih ženskih ustvarjalk s katerimi je galerija sodelovala in jim priredila osebne razstave.
  Vljudno vabljeni v prostore galerije Visconti Fine Art (Galerija Mestni trg d.o.o.), Mestni trg 18 / I.nad, ob 19h.

  Since 8th of March is International Women's day we are opening an exhibition in honour of Slovenian and International female artists with which the gallery was and is still collaborating.
  We kindly invite you to the opening of the exhibtion on the 12th of March at 7pm at the gallery Visconti Fine Art (Galerija Mestni Trg d.o.o.), Mestni Trg 18 / 1st floor, Ljubljana.

  Kosa Bokšan,Louise Bourgeois, Sevda Chkoutova, Leonor Fini, Metka Krašovec, Adriana Maraž, Marija Rus, Niki de Saint Phalle, Milena Usenik, Kamila Volčanšek.

 • Čas:
  12. 03. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, 1000 Ljubljana

  10. obletnica Društva Parada ponosa

  Parada ponosa praznuje 10. obletnico ustanovitve društva!

  Tokratno Parada povezuje bomo zato posvetile_i spominjanju, nazdravljanju in praznovanju.

  Pridružite se nam v prostorih društva, kjer se bomo z nostalgijo obračale_i v preteklost, delile_i zgodbe in izkušnje, občudovale_i arhivske fotografije, počastile_i naše predhodnjice_ke, nato z obnovljeno motivacijo in energijo zrle_i v prihodnost in se pripravljale_i na nove zmage.

  ----------------------------------------------------------------

  Ljubljana Pride is celebrating the 10th anniversary of the association!

  This week at Pride Connects we will reminisce and celebrate.

  Join us in nostalgically looking back at the past 10 years, sharing the stories of our experiences, admiring the photo archives, honouring those that came before us, and after all of this, turning to the future with renewed energy and motivation.

 • 13. 03. 2019
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana
AEC v1.0.4