Napovednica

 • Čas:
  od 26. 02. 2019
  do 24. 05. 2019
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  Naj se nas sliši:Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb

  Kako živimo transspolne osebe v Sloveniji? Kaj počnemo? Kakšne težave imamo? Kaj nas veseli?

  Področje transspolnosti in načini življenja transspolnih oseb so v Sloveniji večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov tako dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

  Z raziskavo želimo pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije.

  POVEZAVA NA ANKETNI VPRAŠALNIK: https://www.1ka.si/a/198857

  Rezultati raziskave bodo v korist pri oblikovanju programov, ki so namenjeni transspolnim osebam s strani nevladnih organizacij, ustvarjanju politik, ki naslavljajo pravice transspolnih oseb, ter pomemben doprinos k beleženju zgodovine gibanja za pravice transspolnih oseb v Sloveniji.

  Opozorilo pred občutljivo vsebino: nekatera vprašanja se nanašajo na doživeto diskriminacijo, nasilje, duševno zdravje, itd.

 • Čas:
  01. 03. 2019
  od 10:00 do 12:30
  Lokacija:
  Hiša Evropske Unije, Dunajska 20, Ljubljana

  Razprava o enakosti spolov v EU

  Inštitut za proučevanje enakosti spolov in Inštitut za politični menedžment vas v sklopu kampanje ozaveščanja o evropskih volitvah vabita na pogovor s t. i. slovenskimi obrazi Evropske unije. Z aktualnimi poslankami in poslanci v Evropskem parlamentu ter bodočimi kandidatkami in kandidati za poslanke in poslance v Evropskem parlamentu bomo spregovorili o enakosti spolov v Evropski uniji.

  Dogodek, ki bo potekal v petek, 1. 3. 2019, s pričetkom ob 10. uri v Hiši Evropske unije (Dunajska 20, Ljubljana), vidimo kot odlično uverturo v mesec marec, ki je že tradicionalno posvečen naslavljanju vprašanj o enakosti spolov.

  Ker predstavlja vprašanje razumevanja in implementacije enakosti spolov temelj demokratične družbene ureditve, vas vabimo, da na pogovoru skupaj odpremo in naslovimo ključno (dosedanje in prihodnje) dogajanje na področju zagotavljanja enakosti spolov na ravni Evropske unije in seveda, da vse to postavimo še v kontekst primerjave s Slovenijo.

  Tekom pogovora boste udeleženke in udeleženci lahko govorkam in govorcem zastavljali vprašanja. Po pogovoru bo ob 11.30 sledila manjša pogostitev.

  Dogodek bo moderirala Ana Pavlič, članica Sveta zavoda IPES in doktorska kandidatka na FDV, UL.

  Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je število mest omejeno. Za zagotovitev vaše prisotnosti prosim do 28. februarja izpolnite prijavnico: https://goo.gl/forms/lNLytIt2wWygcHRR2

 • Čas:
  01. 03. 2019
  od 15:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenia

  Feministična umetnost na UL ALUO, 1. del

  Vabljene_i na otvoritev skupinske razstave "Feministična umetnost na UL ALUO, prvi del: Éden, dva, ... pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri", v torek, 12. februarja 2019, ob 20:00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto.
  Kuratorstvo in besedilo: mag. Ana Grobler
  Strokovna vodja: dr. Petja Grafenauer
  Strokovni sodelavec: Sebastian Krawczyk
  Lektura in prevod: Špela Bibič
  Oblikovanje: Ana Grobler, Emil Kozole
  Odnosi z javnostmi: Sara Bešlin Vatovec, Sebastian Krawczyk
  Zahvala: mag. Ana Čigon, doc. mag. Emina Djukić, Eva Jus, izr. prof. mag. Žiga Kariž, Tamara Klavžar, Nika Lapkovski, Tadeja Pirih, mag. Peter Rauch, izr. prof. Sašo Sedlaček, Pia Skušek, Nurlama Vidrih

  Celoten tekst je dostopen na spletni strani Galerije Alkatraz: http://galerijalkatraz.org/?p=14674

 • Čas:
  01. 03. 2019
  od 17:00 do 20:00
  Lokacija:
  MC C.M.A.K. Cerkno, Bevkova ulica 11, 5282 Cerkno

  Delavnica glasbenega improviziranja in eksperimentiranja

  7. Festival DEUJE BABE bomo začele z delavnico glasbenega improviziranja in eksperimentiranja, ki ji bo sledil CMAKoncert enkratne zasedbe ImprOrkestra (impro nastop vseh sodelujočih).

  Kdaj so zvoki le zvoki in kdaj preidejo v glasbo?
  Kakšna je razlika med šumom in tišino?
  Gre pri improvizaciji lahko kaj narobe?
  Zakaj muziciramo?

  Vse to se bomo spraševali med improviziranim muziciranjem.
  Vabimo vse zainteresirane; z glasbilom ali brez, učene ali amaterje.

  Delavnico vodita Ana Kravanja in Samo Kutin, glasbena improvizatorja in multiinstrumentalista. V zadnjem desetletju skupnega muziciranja sodelujeta v improvizacijskih sestavih in bendih, med njimi Širom, Najoua in Olfamoštvo.

  Ustvarjata glasbo za pripovedovanja, predstave in filme ter vodita glasbene delavnice. Njune skladbe so kombinacija komponiranja in improviziranja, inštrumentarij pa se iz nastopa v nastop spreminja, a v osnovi zajema kopico lastnoročno izdelanih glasbil in tradicionalnih glasbil. Med njimi so violina, viola, ribab, hurdy gurdy, ikitelia, obročni bobni, begena, kalimbe, balafoni, balunofoni, razna tolkala in zvočila.

  Udeležba je brezplačna, zaželene so prijave in prostovoljni prispevki. Več info na 068 692 214 (Matic).

  Povezave:
  https://vimeo.com/140822292
  https://www.youtube.com/watch?v=N80pn59BWvA
  http://www.macefizelj.si/najoua/

 • Čas:
  01. 03. 2019
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Rdeče zore: Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

  Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

  V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

  Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 • Čas:
  01. 03. 2019
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Jana Unuk o pesniški knjigi Anne Świrszczyńske Baba sem

  Prevajalka iz poljščine Jana Unuk bo v pogovoru s Petro Koršič predstavila »eno najvidnejših poljskih pesnic 20. stoletja, še danes nepreseženo feministično pesnico« Anno Świrszczyńsko (1909--1984), njeno poezijo ter svoj slovenski prevod pesniške knjige Baba sem (LUD Literatura, zbirka Mozaiki).

  »/R/azkrivala /je/ ženski pogled na svet in življenje, obenem pa je v poljsko poezijo uvedla problematiko telesnosti, tako trpljenja, ki mu je telo podvrženo, kot užitka, ki ga telo daje ženski,« je zapisala J. Unuk v spremnem besedilu in nadaljevala: »«Babjost« kot fenomen, ki ga Świrszczyńska analizira, zaobjema vse vidike ženskega življenja, ne samo somatične, ampak tudi izkušenjske in emocionalne. V duhu moderne povojne poezije med pesniške teme vpelje vsakdanjost, ki pa jo raziskuje v človeški psihi, v območju najbolj prvinskih človeških čustev.«

AEC v1.0.4