Napovednica

 • Čas:
  16. 12. 2018
  od 18:00 do 06:00
  Lokacija:
  Gledališče Glej, Gregorčičeva ulica 3, Ljubljana

  Premiera | Simona Semenič: Do zadnjega

  Simona Semenič: Do zadnjega, premiera

  Simona Semenič, pogumna, neustrašna, drzna in večkrat nagrajena avtorica bo v trajnostnem performansu Do zadnjega svojemu celotnemu dramskemu opusu zagotovila svoj prekaren glas.

  Dramatičarka in performerka Simona Semenič je v slovenskem prostoru s svojo pisavo drastično spremenila notacijsko formo dramske pisave, izumljala nove dramske tehnike ter jim z ambivalentnim razmerjem med dramskim in dramatesinim glasom, ki se večkrat prepleteta do nerazvidnosti, in z legami metadramske govorice zagotovila korpus, pri katerem se bralka (raba spola je generična) ne more znebiti občutka, da jo jezik nagovarja telesno; ali rečeno natančneje: da je njen dramski jezik telo.

  Do zadnjega lahko pomeni neko vrsto prečiščevalnega rituala: do zadnjega gledalca, do zadnjega besedila, do zadnjega smisla, do zadnje želje, do zadnjega atoma moči … Nenazadnje gre za proces, s katerim bi si akumulirani čas rigidnih kulturnih in družbenih kodov ponovno zagotovil delček prihodnosti.

  Avtorica in izvajalka: Simona Semenič
  Dramaturginja: Simona Hamer
  Oblikovalec svetlobe: Igor Remeta
  Oblikovalca prostora: Petra Veber, Igor Remeta
  Produkcija: Mesto žensk.

  Vstopnice: 10 / 7 €
  Rezervacija vstopnic: rezervacije@glej.si ali pr@cityofwomen.org

 • Čas:
  16. 12. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Pritličje Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Javna seja | Deena Abdelwahed

  Vljudno vabljene_i na drugo Javno sejo z Deeno Abdelwahed, glasbeno producentko, DJ-ko in aktivistko, razpeto med Tunisom in Toulousom, ki pri svojih performansih hodi po robu klubskega in družbenega ter se sprašuje, kako bi elektronska glasba zvenela, če bi se razvila v arabskem svetu. V Ljubljano prihaja še na krilih sveže izdanega prvenca “Khonnar”.

  Obvezno domače branje:

  EP KLABB (InFiné éditions, 2017)
  https://deenabdelwahed.bandcamp.com/album/klabb

  KHONNAR (InFiné éditions, 2018)
  https://deenabdelwahed.bandcamp.com/album/khonnar

  Deena se iz podtalja klubov Monokel in Tiffany (https://www.facebook.com/events/2424355940927144/) seli v Pritličje le dan po svojem debitantskem nastopu v Ljubljani. Z njo se bo o iskanju zvoka kot sredstva upora v času arabske pomladi, mejah in njihovi transcendenci ter rumenih jopičih pogovarjal Luka Volk, aktivist in član kolektiva Ustanova.

  “[...] do not make the mistake of classifying this as ‘world music’ – an out-dated colonial ghetto for nonwestern music modes – this is a vital now sound that recognises no borders in it’s fierce mission to make the dancefloor bump whilst uncompromisingly referencing all-too-real geopolitical concerns.”

  - SHAPE, Platform for Innovative Music and Audiovisual Art from Europe

  Pogovor bo potekal v angleščini.

AEC v1.0.4