Napovednica

 • Čas:
  15. 12. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Lgbtq+ na koncu jezika

  LGBTQ+ skupnost postaja zmeraj glasnejša in aktivnejša - beseda se širi, obračajo se glave in pišejo se članki z zavajajočimi naslovi. O skupnosti se oblikujejo napačne predstave, mediji pa te mite (včasih nezavedno) pomagajo širiti.
  Pojavljajo se izrazi, ki se LGBTQ+ osebam pomagajo opredeliti, a se ti pogosto zdijo nedosegljivi ali pa načina, kako govoriti o spolno ne-konformnih osebah, sploh ne najdemo.
  Toda zakaj se nam zapleta jezik?
  Znova in znova pridemo do zagate spola v slovenščini; ta je tako vztrajno vtkan v jezik, da se spolna nevtralnost kakršna je v angleščini zdi le kot nedosegljiva pravljica.

  Kako torej razpletemo svoj jezik in o LGBTQ+ skupnosti spregovorimo, brez, da bi ji škodovali?

  Na okrogli mizi bo sodelovala slovenistka dr. Branislava Viča, programska_i koordinator_ka Zavoda Transakcija Evan Grm ter predstavnica_ik društva Legebitra.

 • Čas:
  15. 12. 2018
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, AKC Metelkova mesto

  Novoletna Tehnoburleska: Tatovi podob

  The Feminalz prirejajo že tradicionalno decembrsko razpaljotko s podaljšanim programom in ekstra limited edišn točkami! Podrobnejše informacije sledijo!
  ---
  Emanatova tehnoburleska, zasnovana kot telesna raziskava "ljudem" bližjih (pop) umetniških oblik, ki se sprehaja skozi zabavo in kritiko, satiro in tragedijo, glasbo in ples, feminizem in slači-užitek, končuje četrto leto neustavljive transformacije. Kot so že nekateri stalni obiskovalci ugotovili, gre za organsko tvorbo, klubski dogodek, ki z vsako epizodo doživi modulacijo in se ne jemlje nič kaj preveč resno. Ko se Tatovi povsem razgalijo, ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno.

AEC v1.0.4