Napovednica

 • Čas:
  od 07. 12. 2018
  do 13. 12. 2018
  Lokacija:
  Črna kuhna, AKC Metelkova, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Samosa žur

  Tokrat ne bomo pele, ampak kuhale, natančneje, cvrle. Na meniju bodo samose, zbrana sredstva pa bomo namenile za dogodek, ki ga v popolni tajnosti planiramo za pomladne dni. :) Več informacij (pa dobro hrano, zabavno družbo in morda tudi kakšno pesem) boste dobile_i na štantu.

 • Čas:
  od 12. 12. 2018
  do 13. 12. 2018
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, Ljubljana

  Delavnica: O vrstniškem nasilju skozi umetnost

  Ste imele_i kdaj izkušnje z vrstniškim nasiljem na podlagi svoje spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete? Morda še vedno doživljate vrstniško nasilje v šoli ali pa mobing na delovnem mestu? Ali vas targetirajo s sovražnimi komentarji na spletu? Si želite o teh izkušnjah spregovoriti v varnem prostoru skozi kreativne pristope? Bi želele_i skozi deljenje svoje izkušnje nagovoriti druge LGBTIQ+ mlade, ki so v podobni situaciji? Si želite aktivno nastopiti proti nasilju?

  Društvo Parada ponosa se že od leta 2015 ukvarja z naslavljanjem vrstniškega nasilja in nasilja na spletu prek projekta Culture of Humiliation oz. Kultura poniževanja. Med drugim vodimo delavnice osveščanja o negativnih posledicah vrstniškega nasilja po šolah in mladinskih centrih; prirejamo razstave in storytelling o izkušnjah z vrstniškim nasiljem; zbrale_i smo predloge za učiteljice_e in priče nasilju… Več si lahko preberete na www.cultureofhumiliation.org.

  Leto 2019 bi rade_i posvetile_i vam, vsem, ki ste oz. še doživljate vrstniško nasilje. Vabimo vas, da se nam pridružite v projektu Preseganje kulture poniževanja. Vključite se v delavnice kreativnega izražanja, ki vam bodo omogočile, da o svojih izkušnjah “spregovorite” skozi kreativne metode in umetnost ter nagovorite druge mlade LGBTIQ+ osebe, ki so v podobni situaciji. Želimo si skupaj z vami ustvariti prostor, kjer lahko varno spregovorimo o doživljanju nasilja ter najdemo kreativne načine, kako o temi spregovoriti oz. jo prikazati širši javnosti.

  Vabimo vse, ki:

  - se identificirate kot LGBTIQ+ osebe,
  - imate oz. ste imele_i izkušnje z medvrstniškim nasiljem in/ali
  nasiljem na spletu,
  - ste pripravljene_i o njih spregovoriti oz. jih izraziti skozi
  kreativne pristope,
  - se lahko udeležite začetne delavnice 12. in 13. januarja v
  Ljubljani,
  - ste pripravljene_i na dolgoročno sodelovanje: 6 krajših
  delavnic med januarjem in junijem 2019 (enkrat na mesec).

  PRIJAVITE se do 7. januarja 2019
  TUKAJ! → https://goo.gl/forms/gyG5mbQqmlduj2uv1

 • Čas:
  13. 12. 2018
  od 12:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

  Krasimo Mladinski center Legebitra

  Vabljene_i, da skupaj z nami v mesecu decembru okrasite prostore Mladinskega centra Legebitra.

  S skupnimi močmi bomo postavile_i smrečico, cel mesec pisale_i Decembrsko zgodbo, si pošiljale_i želje in voščila, izdelovale_i okraske in še mnogo več. Da bo vzdušje še bolj prijetno, pa bomo poskrbele za dišeče zimske čaje :)

  Smrečica:
  Smrečica vas čaka v škatli, v skupnostni sobi, skupaj z okraski in lučkami. Prva_i, ki pride, lahko začne :)

  Decembrska zgodba:
  Pred davnimi časi...
  Obiščite nas in dodajte svoj del Decembrske zgodbe. Zgodbo bomo pisale_i na tablo v skupnostni sobi.

  Želje in voščila:
  Napišite in nalepite svoje želje in voščila na ogromno stensko voščilnico.

  Izdelovanje okraskov:
  Svoj okrasek lahko izdelate v Delavnici okraskov aka kotiček za ustvarjanje.

  Vabljene_i vsak delovni dan v mesecu decembru!

  ______________________________________________________
  Dogodke sofinancira Mestna občina Ljubljana.
  Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancirata: Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO

 • Čas:
  13. 12. 2018
  od 17:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

  Izmenjenvalnica oblačil

  Imate doma lepe, cele, uporabne nošene zimske obleke, ki jih praktično ne oblečete več? Bi si zimsko garderobo obogatile_i s kakšnim kosom in se obenem ognile_i nakupovalni histeriji? Bi se ob tem še srečale_i in poklepetale_i s čudovitimi osebami?

  Potem vas v četrtek, 13. decembra 2018, od 17.00 do 21.00 ure vabimo na prvo Legebitrino izmenjevalnico oblačil z DiDi!

  Pravila izmenjevalnice bomo objavile_i kmalu. Do takrat pa hitro v omaro ... po cunje, da ne bo pomote!
  _____________________________________________
  Do you have nice, whole, already worn yet still usable winter clothes that you do not wear anymore? Would you like to enrich your winter wardrobe with a piece of clothing or two and at the same time avoid shopping frenzy? And would you like to meet wonderful people and chat with them?

  Then we invite you to the first Legebittra's clothing exchange with DiDi, on Thursday, 13th December 2018 from 5 pm to 21 pm.

  Exchange rules will be announced soon. Until then, quickly into the closet ... to find a piece of clothing, just to be clear!
  _____________________________________________
  Dogodke sofinancira Mestna občina Ljubljana.
  Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancirata: Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO.

 • Čas:
  13. 12. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Evropska komisija v Sloveniji, Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana

  Projekcija filma Nečista kri

  Ella, pripadnica ljudstva Sami, je odraščala sredi prostrane in divje Laponske. Ko začne s štirinajstimi leti obiskovati državno srednjo šolo v Uppsali, četrtem največjem švedskem mestu, spozna povsem drugačno življenje. To jo kot vsako najstnico sprva navduši, a če se hoče zares vklopiti v novo okolje, bo plačala visoko ceno: postati mora povsem nova oseba ter pretrgati vse vezi s svojo družino in kulturo …
  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
  Film je prejemnik sredstev EU za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne produkcije iz programa Ustvarjalna Evropa: MEDIA. Leta 2017 je prejel nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.
  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
  Brezplačna udeležba do zapolnitve prostih mest! Prosimo za predhodno potrditev udeležbe na: bit.ly/OdkrivajEU
  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
  Dogodek je del serije družabnih prireditev pod skupnim imenom Odkrivaj EU, v okviru katere vas leta 2018 vsak mesec, z izjemo julija in avgusta, vabimo v Hišo Evropske unije.

 • Čas:
  13. 12. 2018
  od 18:30 do 19:30
  Lokacija:
  Španski borci - Center kulture v Mostah, Zaloška 61 (pri tržnici Moste), Ljubljana

  Simone de Beauvoir o starosti

  Antropologinja dr. Irena Šumi, raziskovalka in literarna kritičarka dr. Tina Bilban, ter sociologinja dr. Alenka Švab bodo predstavile svoj pogled na prelomno delo Starost Simone de Beauvoir, ki ga je Boris A. Novak v spremni besedi označil za 'pionirsko delo o fenomenu staranja in starosti'.
  Polemizirali bomo o družbeni konstrukciji starosti in različnih bioloških, kulturnih in družbenih znamenjih starosti in se vprašali zakaj vedno govorimo o 'lepih starcih' in nikoli 'lepih starkah'.
  Govorili bomo o odnosu do starosti in starih, ki je po mnenju de Beauvoir notranje povezan z razmerji moči v družbi in razredno opredeljen. Kar se najbolje kaže v dejstvu, da se s starim človekom skozi zgodovino, nihče ni nikoli poistovetil, oziroma kot pravi sama:
  »Star človek je periferija človeškega stanja; ni prepoznan in nihče se ne prepozna v njem«.
  Zanimalo nas bo, kako da kot družba sprejemamo bedo, v kateri živijo revni stari, in ignoriramo probleme, s katerimi se soočajo. In ali iz tega ne sledi, da nesrečna usoda revnih starih razkriva neuspeh naše celotne civilizacije, ki nam je s produkcijskim načinom, - ki že v delovnih letih ne dovoljuje nič več kot pravico, da reproduciramo svoje življenje, - odvzela smisel obstoja. To je zločin naše družbe:
  »Starostna politika je škandalozna. Toda še bolj škandalozen je način na katerega se obravnava večino ljudi tako v mladosti, kot v zrelih letih.«

 • Čas:
  13. 12. 2018
  od 19:30 do 20:30
  Lokacija:
  Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, 2000 Maribor

  Monodrama Pod enim pogojem

  Avtor Rene: "HIV ne izbira.", "Ljubezen je brezpogojna, ali pa je ni."

  Kratek povzetek zgodbe: Po dveh letih odsotnosti glavnega junaka Luko, ki je gej, pokliče bivši ljubimec Miro, ki je bil, medtem ko sta imela večletno odprto vezo, poročen z žensko. V prvem telefonskem razgovoru Luka izve, da se je Miro ločil, da je HIV pozitiven in da želi ...

  Monodrama "Pod enim pogojem" je nastala kot del DIH-ovega HIV/ aids preventivnega programa "Pamet v roke, kondom na glavo!", ki ga podpirata Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana.

  Dogodek organiziramo v sodelovanju z MKC Maribor, programom Maribor skozi rožnata očala in Salonom uporabnih umetnosti v Mariboru.

  VSTOP PROST

AEC v1.0.4