Napovednica

 • Čas:
  od 07. 12. 2018
  do 13. 12. 2018
  Lokacija:
  Črna kuhna, AKC Metelkova, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Samosa žur

  Tokrat ne bomo pele, ampak kuhale, natančneje, cvrle. Na meniju bodo samose, zbrana sredstva pa bomo namenile za dogodek, ki ga v popolni tajnosti planiramo za pomladne dni. :) Več informacij (pa dobro hrano, zabavno družbo in morda tudi kakšno pesem) boste dobile_i na štantu.

 • Čas:
  od 12. 12. 2018
  do 13. 12. 2018
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, Ljubljana

  Delavnica: O vrstniškem nasilju skozi umetnost

  Ste imele_i kdaj izkušnje z vrstniškim nasiljem na podlagi svoje spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete? Morda še vedno doživljate vrstniško nasilje v šoli ali pa mobing na delovnem mestu? Ali vas targetirajo s sovražnimi komentarji na spletu? Si želite o teh izkušnjah spregovoriti v varnem prostoru skozi kreativne pristope? Bi želele_i skozi deljenje svoje izkušnje nagovoriti druge LGBTIQ+ mlade, ki so v podobni situaciji? Si želite aktivno nastopiti proti nasilju?

  Društvo Parada ponosa se že od leta 2015 ukvarja z naslavljanjem vrstniškega nasilja in nasilja na spletu prek projekta Culture of Humiliation oz. Kultura poniževanja. Med drugim vodimo delavnice osveščanja o negativnih posledicah vrstniškega nasilja po šolah in mladinskih centrih; prirejamo razstave in storytelling o izkušnjah z vrstniškim nasiljem; zbrale_i smo predloge za učiteljice_e in priče nasilju… Več si lahko preberete na www.cultureofhumiliation.org.

  Leto 2019 bi rade_i posvetile_i vam, vsem, ki ste oz. še doživljate vrstniško nasilje. Vabimo vas, da se nam pridružite v projektu Preseganje kulture poniževanja. Vključite se v delavnice kreativnega izražanja, ki vam bodo omogočile, da o svojih izkušnjah “spregovorite” skozi kreativne metode in umetnost ter nagovorite druge mlade LGBTIQ+ osebe, ki so v podobni situaciji. Želimo si skupaj z vami ustvariti prostor, kjer lahko varno spregovorimo o doživljanju nasilja ter najdemo kreativne načine, kako o temi spregovoriti oz. jo prikazati širši javnosti.

  Vabimo vse, ki:

  - se identificirate kot LGBTIQ+ osebe,
  - imate oz. ste imele_i izkušnje z medvrstniškim nasiljem in/ali
  nasiljem na spletu,
  - ste pripravljene_i o njih spregovoriti oz. jih izraziti skozi
  kreativne pristope,
  - se lahko udeležite začetne delavnice 12. in 13. januarja v
  Ljubljani,
  - ste pripravljene_i na dolgoročno sodelovanje: 6 krajših
  delavnic med januarjem in junijem 2019 (enkrat na mesec).

  PRIJAVITE se do 7. januarja 2019
  TUKAJ! → https://goo.gl/forms/gyG5mbQqmlduj2uv1

 • Čas:
  12. 12. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Hostel Celica, Srečišče, Metelkova 8, Ljubljana

  Pogovorni večer: Je pomembno, kako (se) rodimo?

  O porodni pomoči, izkušnjah žensk in porodni kulturi v Sloveniji

  »V nosečnosti me ni nihče vprašal, ali se poroda veselim… Če že, so me spraševali, ali se ga bojim.«
  T. Hvala

  » Nemalokrat slišim, češ da si ženske glede poroda danes preveč izmišljujejo, da smo jim dopustili preveč svobode. Natančno prisluhnimo: »Dopustili«? »Mi«? »Njim«? Kdo lahko ženskam kaj »dopusti«? Kakšen koncept ženske je to?!«
  Z. Drglin, v Intervjuju Tea Hvala z Zalko Drglin, Porod po meri ženske, Apokalipsa, 221-222, 2018

  O rojevanju v Sloveniji se bodo pogovarjale dr. Zalka Drglin, Irena Šimnovec; Nina Radin, dipl. babica, samostojna praksa, Eva Macun, ginekologinja-porodničarka.

  V sredo, 12. decembra 2018 ob 18. uri v Hostlu Celica, Srečišče, Metelkova 8, Ljubljana.

  Vstop prost.

  Toplo vabljene in vabljeni!

AEC v1.0.4