Napovednica

 • Čas:
  od 07. 12. 2018
  do 13. 12. 2018
  Lokacija:
  Črna kuhna, AKC Metelkova, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Samosa žur

  Tokrat ne bomo pele, ampak kuhale, natančneje, cvrle. Na meniju bodo samose, zbrana sredstva pa bomo namenile za dogodek, ki ga v popolni tajnosti planiramo za pomladne dni. :) Več informacij (pa dobro hrano, zabavno družbo in morda tudi kakšno pesem) boste dobile_i na štantu.

 • 11. 12. 2018
  Lokacija:
  Vhodna avla Narodne galerije, Prešernova 24

  Po sledeh Ivane Kobilca - sprehod po Ljubljani

  Ob razstavi umetnin Ivane Kobilca se bomo odpravili na sprehod v središču Ljubljane in obiskali kraje, povezane s slikarkinim življenjem. Pot nas bo iz Narodne galerije vodila mimo Mladike in uršulink čez Ljubljanico po Ključavničarski ulici do Magistrata, kjer si bomo ogledali originalno sliko Slovenija se klanja Ljubljani.

  Cena: 5 eur
  Trajanje: 90 minut

  Zbirno mesto: Vhodna avla Narodne galerije, Prešernova 24.
  Pričetek ob 16:00

 • Čas:
  11. 12. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hisa Literature, Stritarjeva ulica 7, 1000 Ljubljana

  Kdo je režiser_ka tvoje spolne vloge?

  Pred prazniki si privoščimo še nekaj resnosti in si v sklopu projekta Medijski spol (»Media Gender«) oglejmo filma, ki podajata kritičen pogled na medijsko obravnavo spola, predvsem moških in žensk oziroma dečkov in deklic.

  --> 11.12. – »The Mask You Live In« (2015)

  Dokumentarec spremlja vsakdanje življenje fantov in mladih moških v ZDA, ki poskušajo ostati zvesti sebi, medtem ko se soočajo z zunanjimi pritiski ameriške družbe z ozko definicijo moškosti. Raziskave kažejo, da v primerjavi z dekleti fantje v ZDA veliko prej dobijo diagnozo vedenjskih motenj, večkrat jih izključijo iz šole, bolj so podvrženi kriminalnim dejanjem, zasvojenosti in/ali samomorilnosti.
  Ogledu bo sledil pogovor, v katerem bosta predvajana filma izhodišče za debato o obravnavi tovrstnih tematik v slovenskih medijih. V kolikšni meri lahko ameriški primer preslikamo v slovensko medijsko krajino, kako je s spolnimi stereotipi pri nas, kakšen je njihov vpliv na naša vsakdanja življenja? Morda nas debata v duhu prihajajočih praznikov zapelje tudi k spolnim stereotipom pri izbiri daril ...

  **Opomba: Film bo na ogled v angleščini (z angleškimi podnapisi), diskusija pa bo potekala v slovenščini.
  ______________________________________________________

  Projekt Medijski spol (»Media Gender«) je nastal pod okriljem spletnega portala spol.si in Društva za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa. V sklopu projekta lahko na našem portalu berete članke, ki izpostavljajo filme, nadaljevanke, glasbo in druge izdelke popularne kulture, ki si jih je vredno ogledati, ter se udeležite diskusijskih večerov z ogledom dokumentarnih filmov »The Mask You Live In« (2015) in »Miss Representation« (2011).

  Za finančno podporo projektu Medijski spol se zahvaljujemo Veleposlaništvu Združenih držav Amerike.

  Več o projektu in spletnem portalu Spol.si: https://spol.si/.

AEC v1.0.4