Napovednica

 • Čas:
  od 07. 12. 2018
  do 13. 12. 2018
  Lokacija:
  Črna kuhna, AKC Metelkova, Metelkova ulica 10, 1000 Ljubljana

  Samosa žur

  Tokrat ne bomo pele, ampak kuhale, natančneje, cvrle. Na meniju bodo samose, zbrana sredstva pa bomo namenile za dogodek, ki ga v popolni tajnosti planiramo za pomladne dni. :) Več informacij (pa dobro hrano, zabavno družbo in morda tudi kakšno pesem) boste dobile_i na štantu.

 • Čas:
  10. 12. 2018
  od 12:00 do 13:00
  Lokacija:
  Drevored, ki vodi do Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Tivoliju

  Odkritje spomenika Eleanor Roosevelt

  Ob drevoredu, ki vodi do Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Tivoliju, bomo v četrtek, 29. novembra 2018, v sodelovanju z Amnesty International začeli s postavitvijo obeležja Eleanor Roosevelt.

  Eleanor Roosevelt je bila predsedujoča odboru, ki je zasnoval Splošno deklaracijo človekovih pravic. Ta pomemben dokument, ki predstavlja moderni temelj varstva človekovih pravic, je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela 10. decembra 1948, letos torej zaznamujemo njeno 70-letnico.

  Člani Komisije za spomenike in obeležja MOL so predlagali postavitev obeležja v neposredni bližini Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki želi s tem dopolniti svoje muzejsko poslanstvo s sporočilom, ki ga njeno ime nosi v svetovni dediščini boja za spoštovanje človekovih pravic.

 • Čas:
  10. 12. 2018
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, Ljubljana

  Nataša Živković: Sine

  Nataša Živković: Sine
  performans

  Ženska je vreča, narejena da vzdrži. – Kanun, srednjeveški zakonik Lekëja Dukagjinija, področje severne Albanije in Kosova.

  #Nezaželjena. To je ime mnogih deklic v naši Črni gori. – napis na plakatu Centra za ženske pravice v kampanji proti praksi selektivnega splava, Črna gora, 2017

  Umrla je poslednja črnogorska virdžina. Njena zadnja želja je bila, da je na družinskem grobu zapisana kot edini preživeli sin njenega očeta. – Blic, 2. 8. 2016

  Sine! – mi ljubkovalno reče bližnja sorodnica, ko grem na obisk v Črno goro.

  Sine je poskus antropološke raziskave specifičnega fenomena v performativni obliki. Je osupla fascinacija nad podobami in zgodbami zapriseženih devic oz. virdžin z oddaljenih predelov Črne gore, Albanije, Kosova in Metohije. Je luknja v sistemu, ki taisti sistem vzdržuje. Je drag, ki se tiče vprašanja preživetja v moškem svetu in ki nam postavlja vprašanje, v kakšnem svetu živimo mi.

  Avtorica in izvajalka: Nataša Živković.
  Oblikovanje prostora, scenografije: Lenka Đorojević.
  Oblikovanje luči in tehnično vodstvo: Špela Škulj.
  Fotografija: Nada Žgank.
  Svetovanje: Teja Reba.

  Produkcija: Mesto žensk. Koprodukcija: Bunker – Stara mestna elektrarna. V sodelovanju z: Maska.

  Vstopnice: 7/5€

  Isti večer se bo zgodil double bill s performansom
  Lana Zdravković / Kitch: No.1, vstopnina za oba performansa: 10/7€

  Rezervacija vstopnic: pr@cityofwomen.org

 • Čas:
  10. 12. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Brivnik zanj, epilator zanjo

  V potrošnem svetu nam oglaševanje podaja ideje o tem, kako moramo izgledati, kaj moramo kupovati in kako te izdelke uporabljati, da bomo kar najbolje ustrezali družbeno pričakovani podobi uspešne in srečne osebe. Ti standardi se, seveda, vedno razlikujejo glede na spol. Ženska mora biti urejena, vitka, aktivna, družabna, najboljša v vsem, kar počne, in ob tem uživati, biti srečna. Velikokrat je še prikazana v vlogi matere in žene. Vedno višji standardi se prav tako postavljajo za izgled moških. Ti morajo imeti izklesano telo ali pa morajo biti uglajeni, postavni, šarmantni oz. privlačni, taki, da bi si jih želela vsaka. A to so zgolj umetno ustvarjene podobe, ki različnim industrijam prinašajo milijone. Medtem ko se industrija bogati, se v družbi normalizirajo vsiljene podobe o domnevno pravilnih družbenih vlogah, ki nam jih prikazuje oglaševanje. Začnemo jih podzavestno prevzemati, s tem reproducirati obstoječi družbeni red in poleg tega zavračati vse, kar se od tega reda odklanja. Zato se moramo zoperstaviti pristranskim in stereotipnim podobam, ki so nam vsiljene prek oglasov in drugih orodji potrošniške družbe, ter ustvariti prostor, ki bo vključujoč za vse ljudi.

  Na pogovoru bodo sodelovali:
  Irena Sumi,
  Sinja Čož,
  Meta Kuhar.

AEC v1.0.4