Napovednica

 • Čas:
  01. 12. 2018
  od 19:00 do 21:15
  Lokacija:
  Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva cesta 11, 1000 Ljubljana

  Narodna sprava: Krajine svobode

  Ana Vujanović, Marta Popivoda
  NARODNA SPRAVA: KRAJINE SVOBODE

  Krajine svobode so umetniško-politično popotovanje po krajinah protifašističnega in komunističnega spomina, ki ga ni strah poetičnosti, čustvenosti, čutnosti in eksperimentalnosti, hkrati pa konceptualno in racionalno zarisuje problem izbrisa tega spomina iz današnje evropske družbe. Na podlagi dokumentarnega besedilnega gradiva, kakršno so dnevniki partizank iz druge svetovne vojne in intervjuji z njimi, odpira širša vprašanja o protifašističnih herojinjah, o ženskem obrazu vojne ter odnosu med spominom in zgodovino.

  Zasedba: Damjana Černe, Vida Rucli, Katarina Stegnar
  Ustvarjalci: Ana Vujanović, Marta Popivoda, Tery Žeželj,
  Bibo Nejc Potočan, Matej Stupica, Sheena McGrandles, Lev Predan Kowarski, René Frölke, Gaja Naja Rojec, Mateja Dermelj ...
  Pričevanja in intervjuji: Zora Konjajev, Sonja Vujanović, Zdenka Kidrič

 • Čas:
  01. 12. 2018
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana

  Slavne neznane: OR poiesis

  Vljudno vabljeni na koncertni cikel Slavne neznane. Na dogodku se nam bo predstavila OR poesis.

  OR poiesis

  TEOREMA

  situacija poslušanja s fragmenti zvočne poezije

  Ponavljajoči se zvoki vsakdana so pogosto neznosni. Teror. Tudi zato, ker se običajno raztreščijo na zidu tišine.

  Petra Kapš nas bo v slušnem sprehodu zapeljala v izbrane prostore in konkretne atmosfere, ki so bili inspiracija performativne zvočne poezije, lahke in krhke kot nepričakovani piš vetra, vzpodbujene s hojo in poskusi nepremičnega stanja. Posebej na Ljubljano in Berlin se vežejo njeni bralni performansi poezije Piera Paola Pasolinija na postajah in v vagonih podzemne železnice ter z varnostno službo pospremljeno prepovedano branje pesmi Srečka Kosovela na osrednjem stopnišču Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana. Poti mnogokrat vodijo do zidovja, znotraj njih pa se pogosto razkrijejo paradiži. To je tam, kjer se nikoli nič ne spreminja, kjer je vse vedno isto. Njihovi prebivalci so najverjetneje že povsem gluhi … bodisi nori. Nenehno navzočnost nespremenljivega, konstanto zdajšnjost, podprto z brez-časovno matrico nad(od)grajene resničnosti, bi lahko označili kot auralni pekel. Avtorica predlaga smrten, v tišino odluščen paradiž.


  belo

  tišina

  misli se ponavljajo

  vrtijo krog, neumorne

  so kot kristali snega

  nočejo pasti na zemljo

  ujame jih koprena neskončnih medprostorij uma

  uhelj poskoči

  ščegeta ga raskava površina šuma


  Petra Kapš je umetnica, piska, magistra filozofije, kuratorka. Na zvočno performativnem področju deluje pod imenom OR poiesis.

  Svoje delo tke vmes med umetnostjo zvoka, radia, poezijo, performansom, variacijami vizualnega in konkretnega. Besedo, njen primarni medij, razširja v sonornih sferah čas-prostor poezije. Razvija performativno prakso terenskega snemanja, raziskuje in udejanja možnosti intimnih medijskih prostorov, posveča se auralnosti spomina, vrtinam v čas, telesnosti. Ob vseh digitalnih razsežnostih tehnoloških sredstev ji je središčna fizična prisotnost telesa. Njena dela beležijo samote.

  Spletna stran: http://orpoiesis.blogspot.com/

  Soundcloud: https://soundcloud.com/user-880349987-124851397

AEC v1.0.4