Napovednica

 • 26. 11. 2018
  Lokacija:
  Galerija Janeza Boljke, Gornji trg 16

  Kulturna ambasada Palestine 2018: Lik in delo palestinske ženske

  Predvajanje dokumentarnega filma Stitching Palestine, Carol Mansour, 2017, 78’, z angleškimi podnapisi.

 • Čas:
  26. 11. 2018
  od 14:00 do 15:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg, Ljubljana

  O nasilju v partnerskih odnosih pogovarjala

  Uro in pol se bo Sabina Čobec (Društvo za nenasilno komunikacijo) o nasilju v partnerskih odnosih pogovarjala s kolegico Katjo Matko iz Društvo SOS telefon ter našo predsednico Katjo Zabukovec Kerin. Zanimivo bo. Vabljene_i!

 • Čas:
  26. 11. 2018
  od 18:00 do 20:30
  Lokacija:
  Korobač, Šutna 76, 1241 Kamnik

  Medijski spol: Miss representation

  Kdo je režiser_ka tvoje spolne vloge?

  V Korobaču nadaljujemo z drugim diskusijskim večerom v sklopu projekta Medijski spol (»Media Gender«). Ameriški dokumentarni film Miss representation, se osredotoča na stereotipe o ženskah, ki se pojavljajo v medijih. Skozi različne zgodbe in intervjuje film prikazuje vplive, ki jih imajo ti stereotipi na mlada dekleta, kako se manifestirajo in kakšne so njihove posledice. Poleg problematike stereotipov v medijih, film spremljala tudi akcijo, ki poziva k družbeno odgovornemu oglaševanju, spremembam v uredništvih in izobraževanju.

  Ogledu filma bo sledil pogovor o primerjavi s slovenskimi mediji, v kolikšni meri lahko ameriški primer preslikamo v slovensko medijsko krajino, kako je s spolnimi stereotipi pri nas in kakšen je njihov vpliv.


  Opomba: Film bo na voljo na ogled v angleščini (z angleškimi podnapisi), medtem ko bo diskusija potekala v slovenščini.

 • Čas:
  26. 11. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Družabno medgeneracijsko srečanje: bovling

  Pozdravljene_i,

  z novo sezono prihajajo nove aktivnosti namenjene vsem generacijam LGBT-oseb, našim prijateljicam_jem, partnericam_jem, kolegicam_om in vsem, s katerimi se počutimo dobro.

  Tokrat se dobimo na medgeneracijskem bovlingu v Bowling Klubu Spider v Parku Tivoli v Ljubljani. V ponedeljek, 26. novembra 2018, ob 18.00.

  Pridite in pripeljite s seboj tiste, ob katerih vam je lepo.

  Vabljene_i.

 • Čas:
  26. 11. 2018
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Psihoanaliza je brez feminizma slepa, feminizem je brez psihoana

  Ko je postala psihoanaliza tarča feminističnih kritik, ki so jo zavračale kot nekaj škodljivega in nevarnega, je Jaqueline Rose zapisala v britanski Feminist Review: »Ali je psihoanaliza 'nova ortoreksija' feminizma? Ali pa pomeni vznik nečesa težavnega in izjemnega, vendar za feminizem pomembnega, a je (ponovno) na tem da se izgubi?« V tistem času smo pri nas izdali posebno številko revije Problemi, ki je bila posvečena medsebojni artikulaciji psihoanalize, feminizma in filozofije, v nadaljevanju pa se je nova miselna orientacija ohranjala v reviji za ženske študije in feministično teorijo Delta in drugje.
  Videti je, da moramo danes ponovno zastaviti izhodiščna vprašanja in preiskati takratne nove začetke. Vprašati se moramo, kaj lahko naredimo za boljše razumevanje Freudovih temeljnih konceptov, ki so pomembni tako za feministično gibanje kot za sodobno filozofijo. Psihoanaliza je na strani vprašanja, Freudovega Was will das Weib?, Lacanovega Che vuoi?, feminističnega Ali nisem feministka?, v širšem kontekstu kritične teorije pa tudi vprašanja Kaj je razsvetljenstvo? v navezavi na vprašanji o kritiki in revoluciji, ki so videti pomembna za ohranjanje dediščine razsvetljenstva za nas.
  Predavanje je namenjeno razpravi o tem, kako lahko psihoanaliza nadaljuje in poglablja konfrontacijo s patriarhijo, ki jo feminizem upravičeno in vedno znova postavlja pod vprašanj, in kako lahko feminizem »odpre oči« psihoanalizi, da ne bo zapadala v populizem in podpirala antirazsvetljenstvo.
  Organizatorji: Festival Mesto žensk, Filozofska fakulteta, Center za psihoanalizo, Društvo za kulturološke raziskave

AEC v1.0.4