Napovednica

 • Čas:
  od 21. 11. 2018
  do 23. 11. 2018
  Lokacija:
  različne lokacije, Ljubljana

  Festival Grounded

  Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika_ce, udeleženke_ci iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na izzive sedanjosti in prihodnosti.
  Prva izvedba festivala je bila leta 2015 na temo Avtonomija migracij. Tema letošnjega festivala je Intima v času umetne inteligence.

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Hiša sanjajočih knjig, Trubarjeva 29, 1000 Ljubljana

  Literarni večer z z Goncourtovo nagrajenko Marie NDiaye

  Prisrčno vabljeni na literarni večer, ki se bo zgodil v Hiši sanjajočih knjig. Gostili bomo Goncourtovo nagrajenko Marie NDiaye.
  Pogovor bo vodila prevajalka Katja Zakrajšek, ki je med drugim poslovenila tudi avtoričin roman Ladivine.

  Marie NDiaye (1967) je francoska pisateljica in dramatičarka. Za svoja dela je med drugim prejela prestižno francosko Goncourtovo nagrado. Njen roman "Ladivine" je bil leta 2016 med kandidati za mednarodno Bookerjevo nagrado (Man Booker Prize), leta 2018 pa je sledila nominacija za irsko nagrado Dublin Literary Award. V slovenščini je moč prebrati tri njene odlične romane: "Rosie Carpe", "Tri močne ženske", in pri Sanjah objavljeni roman "Ladivine".

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva 6, Ljubljana

  Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat.

  10 žalostnih zgodb.
  10 pogumnih posameznic.
  10 umetniških pripovedi.
  10 opozoril, da se lahko zgodi tudi tebi.
  10 spodbud, da so srečni konci vedno možni.

  Umetnice in umetniki Boris Beja, Mina Fina, Jaka Babnik, Valérie Wolf Gang, Hana Karim, Nina Koželj, Tadej Vaukman in Tanja Radež so upodobili deset pripovedi žensk, ki so se zaradi nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS telefon. Skozi procesualno delo, sodelovanje med umetnicami, umetniki in ženskami z izkušnjo nasilja, so nastale umetniške stvaritve z dodano pripovedno vrednostjo v najrazličnejših oblikah. /… /

  Če umetnosti dovolimo, da nas preseneti, lahko zaznamo vizionarski potencial umetniških del, ki postopoma spreminjajo naše zavedanje o določenih družbenih problemih. Nasilje se dogaja za zaprtimi vrati, zato je razstava priložnost, da o njem spregovorimo na glas in v najrazličnejših kontekstih. Le tako bomo prepogosto neslišnim (in nevidnim) žrtvam dali glas (in obraz).

  Božidar Zrinski, kustos

  Nosilec projekta: Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja

  Partnerji: Prvi program Radia Slovenija, storytelling studio Dobre zgodbe, KOFEIN DIZAJN, O.K.VIR
  Podporniki: Mestna občina Ljubljana, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike

  Pod pokroviteljstvom župana MOL, Zorana Jankovića

  http://www.drustvo-sos.si/zgodbe

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 18:30 do 20:30
  Lokacija:
  Center mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, Koper

  STIK Koper - Družina?

  Tokrat se bomo dotaknile_i teme družin/e.
  Ko nas nekdo vpraša po družini, je največkrat naša prva reakcija, da govorimo o primarni družini v katero smo bile_i rojene_i. Pa je to res naša družina, skupina oseb, ki naj bi bile tam za nas, nas podpirale, vedrile, nas videle kot čudovite, takšne kot smo?
  Je beseda družina že tako zaznamovana, da je nemoremo videti nikakor drugače? Bi bilo bolje zamenjati besedo/izraz, ali le njen pomen?
  O vsem tem in še več, bomo preko izkustvene delavnice debatirale_i na tokratnem STIKu v Kopru.

  **Dobimo se v četrtek, 22. novembra 2018 ob 18.30 uri v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper**

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 18:30 do 19:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš | Grindr

  'Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš' v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, gibanje in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

  Tokrat v okviru Festival Grounded 2018

  V precepu:
  Grindr

  V pogovoru:
  Karmen Šterk
  Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Karmen Šterk hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju socialne in kulturne antropologije, dela z 'nelagodjem v kulturi' in ohranja 'misterij žene' – ne pusti se posneti.

  Dogodek izjemoma ne bo posnet.

  Kaj ve Grindr o nas, česar ne vemo sami o sebi? Kako ta aplikacija za družbeno mreženje GBTQ oseb z največ uporabniki na svetu strukturira intimo, spol, identiteto? Kaj se je zgodilo z 'L' v LGBTQ? Kako Grindr normira uporabnike, njihovo podobo in telo glede na raso, spol, razred? Kakšno moškost proizvaja Grindr? Kdo se boji debelih, feminilnih Azijcev? Kdaj je preferenca vselej že diskriminacija? Kaj se umetna inteligenca uči iz te in sorodne podatkovne baze in strukture? Kako se samoučeči se stroj uči samoučenja? Kaj se zgodi, ko umetna inteligenca postane najpopolnejši Kupid? Kdaj je naša želja želja umetne inteligence oz. Grindra? Kaj ima ljubezen s tem?

  Snuje, povezuje:
  Dražen Dragojević

  Ilustracija:
  Žiga Tomori
  Animacija:
  Anja Romih

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Galerija Janeza Boljke, Gornji trg 16

  Kulturna ambasada Palestine 2018: Lik in delo palestinske ženske

  Predvajanje dokumentarnega filma Stitching Palestine, Carol Mansour, 2017, 78’, z angleškimi podnapisi.

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Kavarniški večer: Kjer se konča pravica

  Kavarna Tiffany se bo tokrat prelevila v kinodvorano. Kavarniški večer bo namreč postregel z Off programom 34. Festivala LGBT filma. Na platnu se bo predvajal dokumentarni film Kjer se konča pravica (Where Justice Ends), ki raziskuje diskriminatorno ravnanje policije do transspolnih oseb. Po projekciji bo sledil pogovor z Leo Aymard iz Zavoda TransAkcija.

  Film je v angleščini, brez slovenskih podnapisov.

  Trailer: http://www.wherejusticeendsfilm.com/page-2/

  Za tople napitke in prigrizke bo poskrbljeno.

  Vabljene_i!

  Dogodek organizirata Klub Tiffany in Legebitra v sodelovanju s Festivalom LGBT filma in Zavodom TransAkcija.

 • Čas:
  22. 11. 2018
  od 21:00 do 22:00
  Lokacija:
  Klub Gromka, Metelkova mesto

  Tatovi podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice

  Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družaben večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice_ji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo »feministično-postdramsko-burlesko«. Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje. S serijo »Tatovi podob predstavljajo« skupina Feminalz vzpostavlja način dela, kjer bodo članice_i skupine podrobneje pogledali v življenje enega od tehnoburlesknih likov. V septembru 2017 se bo v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica skupine Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns.

  Matilda je ženska, vsaj ponavadi izgleda kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda. Matilda rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.
  V svojem prvem samostojnem projektu bo Matilda nadaljevala z delom na vsakdanjih stvareh in odkrivala skoraj neskončne možnosti metafor, ki jih te stvari ponujajo. Želi ustvarjati s kolektivnim feedback-om, saj je del kolektiva imenovanega Tatovi podob, ki že deluje po tem principu. Želi nasloviti situacije, ki jo vznemirjajo v njenem vsakdanjem življenju in jih uprizoriti na odru. Trenutno jo vznemirjajo smrt, staranje in smisel življenja, brezbrižnost, pomanjkanje empatije, šovinizem, materializem ter neuslišana želja po materinstvu. Njen načrt je, da vse te pojme dodobra preuči, prežveči in izbljuva v performans, ki bo pričal o svetu, v katerem se je trenutno znašla.

AEC v1.0.4