Napovednica

 • Čas:
  od 12. 11. 2018
  do 24. 11. 2018
  Lokacija:
  Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana

  Nekaterih stvari ni mogoče nikoli izbrisati

  V času od 12. do 24. novembra 2018 bo v Knjižnici Šiška, Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana, razstava Združenja proti spolnemu zlorabljanju z naslovom:

  »Nekaterih stvari ni mogoče nikoli izbrisati«.

  Namen razstave je ozaveščanje javnosti o tem še vedno tabuiziranem problemu skozi zgodovino prizadevanj za spreminjanje odnosa do tega družbenega problema. Z razstavo opozarjamo na še vedno prisotne mite v zvezi s spolnimi napadi na otroke in prizadevanja Združenja od njegove ustanovitve dalje, za boljše prepoznavanje spolnih napadov na otroke, na dejstvo, da smo vsi odrasli odgovorni za povečanje občutljivosti do tega problema in ob razkritju zlorabe za pričakovano zaščito otrok – žrtev in podporo in pomoč nezlorabljajočim staršem. O razstavi smo posebej obvestili osnovnošolske institucije, v pričakovanju, da bi lahko voden obisk otrok predstavljal učno uro na temo, o kateri še vedno težko spregovorimo ravno tistim, ki jih to najbolj zadeva.

 • Čas:
  od 21. 11. 2018
  do 23. 11. 2018
  Lokacija:
  različne lokacije, Ljubljana

  Festival Grounded

  Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika_ce, udeleženke_ci iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na izzive sedanjosti in prihodnosti.
  Prva izvedba festivala je bila leta 2015 na temo Avtonomija migracij. Tema letošnjega festivala je Intima v času umetne inteligence.

 • Čas:
  21. 11. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana

  Artish mladinska ustvarjalnica

  Vabljene_i na prvo srečanje Artish mladinske ustvarjalnice - različice Mladinske čvekalnice, kjer bomo namesto z besedami spregovorile_i z različnimi izdelki, ki jih bomo ustvarile same_i.

  Ste vedele_i?
  Med risanjem se v možganih aktivirajo deli, ki nadzorujejo vid in natančno motoriko, s čimer se razbremeni delovanje amigdale, ki je odgovorna za uravnavanje čustev in stresa.

  Ustvarjalnico bova skupaj z vami ustvarjala Filip Vurnik, dipl. prof. likovne pedagogike in Mateja Vilfan, uni.dipl. socialna delavka.

 • Čas:
  21. 11. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Institut français de Slovénie, Breg 12, 1000 Ljubljana

  Srečanje z Marie NDiaye

  Literarni pogovor s francoske pisateljico Marie NDIAYE (moderira Luka Novak v okviru Slovenskega knjižnega sejma 2018)

  Vstop brezplačen. V francoščini in v slovenščini s simultanim prevajanjem.

  Marie NDiaye (1967) je francoska pisateljica in dramatičarka. Za svoja dela je med drugim prejela prestižno francosko Goncourtovo nagrado. Njen roman "Ladivine" je bil leta 2016 med kandidati za mednarodno Bookerjevo nagrado (Man Booker Prize), leta 2018 pa je sledila nominacija za irsko nagrado Dublin Literary Award. V slovenščini je moč prebrati tri njene odlične romane: "Rosie Carpe", "Tri močne ženske", in pri Sanjah objavljeni roman "Ladivine", poleg tega pa tudi dramo "Hilda". Njen oče, Senegalec, se je vrnil v Afriko, ko je bila še dojenček, tako da je odraščala le ob mami, Francozinji iz revne kmečke družine, po poklicu učiteljici na gimnaziji, v južnem predmestju Pariza, v miljeju, ki nikakor ni bil umetniški. Pisati je začela zelo mlada, kot šolarka, pri dvanajstih ali trinajstih letih. Potem ko je svojo prvo knjigo "Quant au riche avenir" objavila kot gimnazijka pri komaj 17 letih, so prepoznali njen sijajen talent in ji že napovedali bogato pisateljsko kariero. Že takrat jo je kot mlado pisateljico odkril njen mož in ji kot neznani bralec napisal prijazno pismo. Odgovorila mu je in vzplamtela je ljubezen. Leta 2007 se je z družino preselila v Berlin. Nadaljnjih devet let je z družino živela med Francijo in Nemčijo, sedaj pa večinoma biva na francoskem podeželju, v Gironde, nedaleč od Bordeauxa.

  "Biti umetnik pomeni avanturo in torej tvegati," pravi Marie NDiaye v portretu v Delovi Sobotni prilogi, ki ga je subtilno izrisala novinarka Mimi Podkrižnik.

  Med pogovorom bo igralka Darja Reichman prebirala odlomke iz romana Ladivine in iz igre Hilda.

  Ob koncu literarnega pogovora bo Marie NDiaye razglasila in podelila Nodierevo nagrado za najboljši prevod iz francoščine, ki ga je izbrala letošnja žirija v naslednji sestavi: Aleš Berger, Katarina Marinčič in Primož Vitez.

  "Belka" / sreda 21. novembra 2018 ob 21.00, Slovenska kinoteka

  Ob obisku avtorice v Sloveniji si bo v Kinoteki možno tudi ogledati film Belka (Claire Denis), za katerega je scenarij napisala prav Marie NDiaye.

 • Čas:
  21. 11. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

  Kulturna ambasada Palestine 2018: Lik in delo palestinske ženske

  Predvajanje celovečernega filma 3000 noči (3000 Nights), Mai Masri, 2015, 103’, z angleškimi podnapisi. Sledi manjša pogostitev.

AEC v1.0.4