Napovednica

 • Čas:
  od 12. 11. 2018
  do 24. 11. 2018
  Lokacija:
  Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana

  Nekaterih stvari ni mogoče nikoli izbrisati

  V času od 12. do 24. novembra 2018 bo v Knjižnici Šiška, Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana, razstava Združenja proti spolnemu zlorabljanju z naslovom:

  »Nekaterih stvari ni mogoče nikoli izbrisati«.

  Namen razstave je ozaveščanje javnosti o tem še vedno tabuiziranem problemu skozi zgodovino prizadevanj za spreminjanje odnosa do tega družbenega problema. Z razstavo opozarjamo na še vedno prisotne mite v zvezi s spolnimi napadi na otroke in prizadevanja Združenja od njegove ustanovitve dalje, za boljše prepoznavanje spolnih napadov na otroke, na dejstvo, da smo vsi odrasli odgovorni za povečanje občutljivosti do tega problema in ob razkritju zlorabe za pričakovano zaščito otrok – žrtev in podporo in pomoč nezlorabljajočim staršem. O razstavi smo posebej obvestili osnovnošolske institucije, v pričakovanju, da bi lahko voden obisk otrok predstavljal učno uro na temo, o kateri še vedno težko spregovorimo ravno tistim, ki jih to najbolj zadeva.

 • Čas:
  19. 11. 2018
  od 16:00 do 17:30
  Lokacija:
  Podiplomska šola ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana

  Aljoša Pužar: Female stories - female histories

  Vabimo vas na gostujoče predavanje na doktorskem modulu Kulturna zgodovina, ki ga bo imel izr. prof. ddr. Aljosa Puzar, predavatelj na katedri za Kulturologija na FDV - Fakulteta za družbene vede:

  Female stories - female histories: modernity and the problem of gaze (Ženske pripovedi – ženske zgodovine: modernost in problem pogleda).

  The lecture will offer an insight into the construct of modern femininity, focusing on East Asian regional context. It will discuss the problem of gaze (pogled), both orientalist and self-orientalizing, that determines or decides how is this "modern femininity" treated by the recent cultural historiography and cultural studies. Some comparative remarks will be offered with regards to European histories.

  Predavanje v angleškem jeziku bo v ponedeljek, 19. novembra 2018 ob 16. uri v sejni sobi ZRC SAZU, Novi trg 2, 1. nadstropje, Ljubljana. Vabljeni!

 • Čas:
  19. 11. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Galerija Janeza Boljke, Gornji trg 16, Ljubljana

  Kulturna ambasada Palestine: Lik in delo palestinske ženske

  Kulturna ambasada Palestine 2018 je posvečena palestinskim ženskam, katerih življenja se pogosto odvijajo v tišini, njihova razmišljanja pa javnosti največkrat ostajajo nevidna. Preko razstave, pogovorov in filmov želimo predstaviti delovanje palestinskih žensk ter njihov boj za ženske pravice, boj proti sionističnemu kolonializmu naseljevanja in apartheidu ter boju za svobodno Palestino.

  Program, ponedeljek, 19.11.2018
  Otvoritev Kulturne ambasade Palestine z razstavo
  Tradicionalne palestinske vezenine: ključ za obstoj narodne identitete.
  Razstavo bo odprla Fatima Abbadi, fotografinja in poznavalka palestinskih vezenin.
  Je avtorica dveh monografij, Parallel Orientalism in Al-Salt, A Photo Documentary Project. Sledila bo manjša pogostitev.

 • Čas:
  19. 11. 2018
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hisa Literature

  Lezbično gledališče in gledališče čišče – Maja Šorli

  Ali v Sloveniji obstajajo uprizoritve, ki jih lahko razumemo kot primer lezbičnega gledališča? Kako sploh konceptualizirati ta pojem in ali ima model takšnega gledališča v Sloveniji lahko prihodnost? In kaj je gledališče čišče, žanr, ki ga je Maja Šorli v Manifestu za novo gledališče v reviji Dialogi leta 2017 definirala kot obrobno, a hkrati osvobojeno gledališko prakso. V predavanju bomo skupaj poiskali teoretsko presečišče med tema dvema pojmoma in gledališki užitek, ki ga obe praksi lahko ponudita danes.

  Maja Šorli je urednica, raziskovalka, avtorica umetniških in strokovnih gledaliških besedil, dramaturginja, scenaristka in pedagoginja. Doktorirala je leta 2011 na UL AGRFT, kjer je zaposlena kot raziskovalka, predvsem pa je samozaposlena v kulturi kot dramaturginja. Leta 2014 je objavila znanstveno monografijo Slovenska postdramska pomlad (Knjižnica MGL). Souredila je monografije Skupnost emancipiranih misli in teles (Emanat, 2018), Hibridni prostori umetnosti (UL ARGFT in MASKA, 2012) in Dinamika sprememb v slovenskem gledališču 20. stoletja (UL ARGFT in MASKA, 2010).

  Cikel predavanj Feminizem danes pripravljata Jasmina Založnik in Katja Čičigoj, v sodelovanju s KUD-om Anarhiv (v okviru programa Škratova čitalnica).

 • Čas:
  19. 11. 2018
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Štihova dvorana

  200. letnica Fanny Hausmann in šesta nagrada mira

  200. OBLETNICA ROJSTVA FANNY HAUSMANN
  Literarni večer in slavnostna podelitev literarne nagrade mira za leto 2018

  Avtorica dogodka: Meta Kušar
  Nastopata: pesnica in skladateljica Nina Dragičević ter filozofinja, vokalistka in zvočna umetnica Irena Tomažin Zagoričnik – OM produkcija z zvočnimi preleti
  Povezuje: Tanja Tuma

  O prvi slovenski pesnici Fanny Hausmann, Prešernovi sodobnici, rojeni leta 1818, ne vemo veliko, razen tega, da je bila hči lastnika graščine, zelo izobražena in dejavna v celjskem slovenskem družabnem življenju. Tudi pesmi, ki so jih uredniki večkrat samovoljno popravljali, so v zbirki Fanice Hausmannove, prve slovenske pesnice, izšle šele leta 1926. Pesnica in esejistka Meta Kušar, pesnica in skladateljica Nina Dragičević ter filozofinja, vokalistka in zvočna umetnica Irena Tomažin Zagoričnik bodo v glasbeno-besednem performansu oživile njenega duha in poezijo. Performans v spomin prvi slovenski pesnici bo tudi osrednji del slavnostne akademije ob podelitvi šeste literarne nagrade mira, ki jo Ženski odbor Slovenskega centra PEN Mira podeljuje za posebne književne dosežke in osebno držo slovenskim književnicam. Prireditev bo povezovala Tanja Tuma, predsednica ženskega odbora Mira.  V sodelovanju z ženskim odborom Slovenskega centra PEN Mira

AEC v1.0.4