Napovednica

 • Čas:
  od 12. 11. 2018
  do 24. 11. 2018
  Lokacija:
  Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana

  Nekaterih stvari ni mogoče nikoli izbrisati

  V času od 12. do 24. novembra 2018 bo v Knjižnici Šiška, Trg komandanta Staneta 8, Ljubljana, razstava Združenja proti spolnemu zlorabljanju z naslovom:

  »Nekaterih stvari ni mogoče nikoli izbrisati«.

  Namen razstave je ozaveščanje javnosti o tem še vedno tabuiziranem problemu skozi zgodovino prizadevanj za spreminjanje odnosa do tega družbenega problema. Z razstavo opozarjamo na še vedno prisotne mite v zvezi s spolnimi napadi na otroke in prizadevanja Združenja od njegove ustanovitve dalje, za boljše prepoznavanje spolnih napadov na otroke, na dejstvo, da smo vsi odrasli odgovorni za povečanje občutljivosti do tega problema in ob razkritju zlorabe za pričakovano zaščito otrok – žrtev in podporo in pomoč nezlorabljajočim staršem. O razstavi smo posebej obvestili osnovnošolske institucije, v pričakovanju, da bi lahko voden obisk otrok predstavljal učno uro na temo, o kateri še vedno težko spregovorimo ravno tistim, ki jih to najbolj zadeva.

 • Čas:
  13. 11. 2018
  od 12:00 do 15:00
  Lokacija:
  Ambasada ROG

  Kuhamo v Ambasadi Rog

  V torek, 13. novembra od 12.00 do 15.00 ekipa Legebitrinega Masterchefa ponovno operira v Ambasadi Rog.

  Na izobraževalnem meniju: multikulturnost.
  Na krožniku: domače jesenske jedi.

  Javite, kdo želi zraven!

 • Čas:
  13. 11. 2018
  od 15:00 do 19:00
  Lokacija:
  Argentinski park, Ljubljana

  TransMisija V: Dovolj čakanja

  TransMisija V bo v torek, 13. 11. 2018, potekala pa bo pod sloganom Dovolj čakanja.

  Ti je slogan morda znan? Leta 2010 je to bil slogan Parade ponosa, hkrati je bilo to tudi prvo leto, ko so bile_i na plakatih za promocijo parade fotografirani_e člani_ce lokalnih LGBT+ skupnosti. Vir: http://ljubljanapride.org/2010/

  Uporna energija takratne parade ponosa in jasno izraženi pozivi k ureditvi človekovih pravic LGBT+ skupnosti nosijo v zgodovini LGBT+ skupnosti posebno mesto in energijo, ki jo želimo s TransMisijo V osvetliti in znova prebuditi.

  Letos smo se glede na družbeno in politično klimo odločile_i, da koncept dogodka popolnoma spremenimo. TransMisija V bo tako za razliko od nekdanjih srečanj formalnega in zaprtega tipa dogodek v javnih prostorih, z manjšimi javnimi akcijami in neformalnim druženjem, vse z namenom zavzemanja prostora – dejanskega in medijskega - in medsebojnega povezovanja.

  TransMisijo V bodo tvorile sledeče akcije in dogodki:

  15:00 – 15:15: zbor v Argentinskem parku
  15:15 – 15:30: nagovor pred Ministrstvom za notranje zadeve
  15:30 – 15:45: nagovor pred Ministrstvom za zdravje
  15:45 – 16:00: skupna pot do Prešernovega trga
  16:30 – 18:00: kosilo in druženje v Pritličju
  18:00 – 19:00: Trans mic v Pritličju

  Zbirale_i bomo tudi podpise za Poziv k vzpostavitvi formalne ureditve postopkov potrditve spolne identitete za transspolne osebe, ki ga bomo konec novembra oddale_i na Ministrstvo za zdravje.

  Vabimo vas, da se shoda udeležite v čimvečjem številu. Zaželene so tudi raznorazne skupnostne zastave, transparenti in drugi pripomočki, ki povečujejo vidnost transspolnih oseb in tematik.

 • Čas:
  13. 11. 2018
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Trans mic

  Zavod TransAkcija in Pritličje vabita na open mic oziroma Trans mic, ki se bo 13. novembra ob 18.00 odvil v sklopu TransMisija V: Dovolj čakanja Dogodek kot tak predstavlja sklepni dogodek TransMisije V.

  Na odru se bomo zvrstile_i transspolne osebe in naše zaveznice_ki, ki bomo, ojačane_i z mikrofonom, govorile_i in brale_i svoje misli in sporočila. Sodeluje lahko kdorkoli, ki želi, in sicer tako, da pove nekaj po lastnem izboru, nekaj za kar si želite, da bi bilo ob tej priložnosti slišano. Glavna tema je seveda transspolnost, življenja in človekove pravice transspolnih oseb, opozarjanje na neurejena področja, kot je pravno priznanje spola, morda pa tudi proslavljanje vsega, kar nam je do sedaj že uspelo. Sodelujočih pa nikakor ne želimo tematsko omejiti, zato vam puščamo proste roke. Zaradi časovnih omejitev bo imela vsaka oseba na voljo največ 2 minuti. Govorite lahko v kateremkoli jeziku.

  Toplo vabljene_i k sodelovanju in poslušanju!

 • Čas:
  13. 11. 2018
  od 19:00 do 23:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Otvoritveni žur 34. Festivala LGBT filma

  V petek, 16. novembra ob 19. uri, vas vabimo na otvoritveno zabavo 34. Festivala LGBT filma.

  Ker je festivalski teden vedno prekratek za vsa druženja, letos pričenjamo že slab teden pred uradno otvoritvijo, ki bo 24. novembra v Kinodvoru.

  Pred druženjem in zabavo bomo na kratko predstavili letošnji festival.

  Sodelovale_i pa boste lahko tudi v nagradni igri za brezplačne vstopnice.

  Vabljene_i!

 • Čas:
  13. 11. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, Ljubljana

  Antirasizem v lgbtiq+ organizaciji

  Ponosno najavljamo, da je Društvo Parada ponosa postala članica Evropske mreže proti rasizmu - ENAR (European Network Against Racism).

  V torek vas vabimo vse, ki vas zanima kaj pomeni, da se LGBTIQ+ organizacija deklarira in deluje znotraj antirasističnega gibanja. Spoznali se bomo z mrežo ENAR ter razpravljali o pristopih, ki jih ubira naše društvo v boju proti rasizmu.

  Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

AEC v1.0.4