Napovednica

 • Čas:
  od 04. 10. 2018
  do 11. 10. 2018
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Outlandish Theatre Platform

  Umetniška rezidenca

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly bosta na enotedenski rezidenci razvijali Projekt Joan, ki bo predstavljen v Dublinu in Ljubljani leta 2019. Preko delavnic, pogovorov in intervjujev z različnimi ženskami in skupnostnimi udeleženci se bosta lotili ustvarjalnega izziva, Ivano Orleansko osvoboditi interpretacij njene maskulinosti in s tem rekonstruirati ključne trenutke Ivaninega življenja skozi sodobne izkušnje.

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly sta za svoje izhodišče vzeli Sveto Ivano Georgea Bernarda Shawa, skozi svoje ugotovitve pa naslavljata zlasti položaj žensk v današnji družbi. Pri tem sodelujeta z Ivano Bacik, senatorko in profesorico kazenskega prava, kriminologije, penologije ter feministične teorije in prava na Trinity College v Dublinu, ter medgeneracijsko skupino različnih žensk v Dublinu in Ljubljani.

  Z raziskavo ter serijo delavnic bosta spletali niti sodobnih situacij za ženske različnih ozadij v na novo uokvirjeno zgodovinsko naracijo, pri čemer bosta skušali poudariti in osvetliti kontinuitete, resonance in pomembnost za trenutni zgodovinski moment.  Outlandish Theatre Platform ustvarja novo eksperimentalno gledališče z različnimi strokovnjaki in skupnostnimi udeleženci, ki človeški smisel in nesmisel kujejo v nenavadne izkušnje performansa. Zavzema se za paticipatorno in eksperimentalno gledališko prakso, ukoreninjeno znotraj lokalnih skupnosti, da bi zagotovila večji dostop do sodelovanja v ustvarjalni dejavnosti, reprezentacijo manjšinskih glasov, angažiranost in razvoj premalo nezastopanih občinstev ter raziskovanje performativnega potenciala rivalskih identitet.

 • 09. 10. 2018
  Lokacija:
  Vhodna avla Narodne galerije, Prešernova 24

  Po sledeh Ivane Kobilca - sprehod po Ljubljani

  Ob razstavi umetnin Ivane Kobilca se bomo odpravili na sprehod v središču Ljubljane in obiskali kraje, povezane s slikarkinim življenjem. Pot nas bo iz Narodne galerije vodila mimo Mladike in uršulink čez Ljubljanico po Ključavničarski ulici do Magistrata, kjer si bomo ogledali originalno sliko Slovenija se klanja Ljubljani.

  Cena: 5 eur
  Trajanje: 90 minut

  Zbirno mesto: Vhodna avla Narodne galerije, Prešernova 24.
  Pričetek ob 16:00

 • Čas:
  09. 10. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Pritličje Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Nekoč so bile gospe

  Nekoč so bile medicinske sestre spoštovane gospe s poklicem, znanjem, družbenim priznanjem, stabilno zaposlitvijo in finančno varnostjo. Kakšen je njihov položaj danes? Kakšna je povezava med spolom in ekonomskim položajem osebe? Je plačna vrzel med spoli edini pokazatelj neenakosti? So tradicionalno ženski poklici slabše plačani od preostalih? Je položaj na trgu delu za ženske težji?

  Na okrogli mizi bodo sodelovali:
  Dino Bauk, Renata Šribar, Svetlana Slapsak

 • Čas:
  09. 10. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Dunajska cesta 10, 1000 Ljubljana

  Parada povezuje // Večer kviza

  Tokrat je čas za kviz! Skozi določen format kviza bomo odkrivali zgodovino in pomen parade ponosa pri nas in na splošno. Pridite in se nam pridružite. Zmagovalka_ec bo prejel_a nagrado! ;)

  Z dogodkom ‘PARADA POVEZUJE’ si prizadevamo za povezovanje lokalnih LGBTIQ+ mladih, aktivistk_ov in vseh, ki jih zanima politična plat parad ponosa in boji za človekove pravice LGBTIQ+ oseb v Sloveniji in po svetu. Zavedamo se, da je to, da se pojavimo kot LGBTIQ+ osebe na ulici, samo po sebi politično dejanje. In vemo, da to ni enostavno - zato želimo ustvarjati varen(varnejši) prostor za vse LGBTIQ+ osebe in prostor opolnomočenja.

  (Dogodek bo v angleškem jeziku).

AEC v1.0.4