Napovednica

 • Čas:
  od 04. 10. 2018
  do 11. 10. 2018
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Outlandish Theatre Platform

  Umetniška rezidenca

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly bosta na enotedenski rezidenci razvijali Projekt Joan, ki bo predstavljen v Dublinu in Ljubljani leta 2019. Preko delavnic, pogovorov in intervjujev z različnimi ženskami in skupnostnimi udeleženci se bosta lotili ustvarjalnega izziva, Ivano Orleansko osvoboditi interpretacij njene maskulinosti in s tem rekonstruirati ključne trenutke Ivaninega življenja skozi sodobne izkušnje.

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly sta za svoje izhodišče vzeli Sveto Ivano Georgea Bernarda Shawa, skozi svoje ugotovitve pa naslavljata zlasti položaj žensk v današnji družbi. Pri tem sodelujeta z Ivano Bacik, senatorko in profesorico kazenskega prava, kriminologije, penologije ter feministične teorije in prava na Trinity College v Dublinu, ter medgeneracijsko skupino različnih žensk v Dublinu in Ljubljani.

  Z raziskavo ter serijo delavnic bosta spletali niti sodobnih situacij za ženske različnih ozadij v na novo uokvirjeno zgodovinsko naracijo, pri čemer bosta skušali poudariti in osvetliti kontinuitete, resonance in pomembnost za trenutni zgodovinski moment.  Outlandish Theatre Platform ustvarja novo eksperimentalno gledališče z različnimi strokovnjaki in skupnostnimi udeleženci, ki človeški smisel in nesmisel kujejo v nenavadne izkušnje performansa. Zavzema se za paticipatorno in eksperimentalno gledališko prakso, ukoreninjeno znotraj lokalnih skupnosti, da bi zagotovila večji dostop do sodelovanja v ustvarjalni dejavnosti, reprezentacijo manjšinskih glasov, angažiranost in razvoj premalo nezastopanih občinstev ter raziskovanje performativnega potenciala rivalskih identitet.

 • Čas:
  od 05. 10. 2018
  do 08. 10. 2018
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Premeščanja | Vezja

  TRANSFER | CIRCUITS (Eng: https://goo.gl/o77Qge)
  PREMEŠČANJA | VEZJA
  5. 10. ob 18.00
  Otvoritev instalacije in spletne razstave
  6. 10. do 8. 10.
  vodeni ogledi na vsake pol ure od 15.00 - 16.30

  Že nekaj let festival Mesto žensk zaposluje vprašanje, kako bogato zgodovino delovanja arhivirati in ohraniti njene vsebine tudi po tem, ko se živi dogodki iztečejo. Pri tem pa z arhivom, ki nastaja nekako ob robu in nesramežljivo razkriva lastno angažiranost kot princip delovanja, intervenirati v glavne toke naracij slovenskega umetnostnega in družbenega sistema. Letos namenjamo posebno pozornost poroznosti med arhivom in prostorom, kjer skušamo skozi izpostavitev arhivskega materiala osvetliti vzpostavljanje performativne scene in praks, ki so se zvrstile v festivalski zgodovini. Prvi v nizu dogodkov, namenjenih oživljanju arhiva, bo iskal bežiščnice in genealogije razvoja različnih smeri in fenomenov ter hkrati beležil posamične umetniške prakse, s posebnim poudarkom na izbranih umetnicah s področja performativnih umetnosti, ki so z Mestom žensk vstopale v sodelovanje in ki jih bo predstavil tuji zainteresirani strokovni javnosti.

  Vodeni ogledi bodo skušali prikazati lastne premisleke o formiranju scene, o tem, kako nekatere stvari obstajajo kot odmev, sočasno, nanašajoč in razvijajoč se glede na, skozi te posamične vstope pa se nam bo izrisovalo mnoštvo zemljevidov.

  Večdnevni dogodek bo dopolnjen še s spletno razstavo izbranih videogradiv izbranih umetnic s področja performativnih umetnosti in njihovih produkcij v sodelovanju z Mrežnim muzejem.

  UMETNICE: Milijana Babić, Uršula Cetinski, Maja Delak, Leja Jurišić in Teja Reba, Barbara Kapelj, Mala Kline, Kolektiv Feminalz, Bara Kolenc, Ema Kugler, Barbara Kukovec, Tanja Ležetić, Nina Meško, Andreja Rauch Podrzavnik, Sinja Ožbolt, Jelena Rusjan, Simona Semenič, Katarina Stegnar, Irena Tomažin, Tina Valentan, Kitch (Lana Zdravković in Nenad Jelesijević), Nataša Živković, Mia Habib, Ana Čigon.

  Vsake pol ure VODENI OGLEDI (6.–8. 10., 15.00–17.00, preddverje Stare mestne elektrarne), ki jih bodo vodile_i različne akterke in akterji na sceni ter predstavile_i partikularen vpogled v arhivski material.

  VODSTVA PO RAZSTAVI (v angleščini): Pia Brezavšček, Andreja Kopač, Alja Lobnik, Sabina Potočki, Rok Vevar, Jasmina Založnik.
  Kuratorici: Lenka Đorojević, Alja Lobnik.
  Vstopnice za vodene oglede: 10 / 7 €
  Rezervacije: pr@cityofwomen.org

 • Čas:
  08. 10. 2018
  od 15:30 do 17:30
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta UL Aškerčeva 2, Ljubljana

  Uradna otvoritev in ponedeljkovi predavanji o spolnosti

  Ponedeljkov program bomo začeli z otvoritvijo projekta Kako si? iƧPOLnjeno., na kateri bosta govorila predstojnik oddelka, red. prof. dr. Valentin Bucik in dekan Filozofske fakultete, red. prof. dr. Roman Kuhar. Po otvoritvi, kjer bo tudi manjša pogostitev, pa ob 16. uri nadaljujemo z dvema krajšima predavanjema.

  ZAKAJ RAZISKOVATI SPOLNOST?
  Na prvem letošnjem predavanju projekta Kako si? iƧPOLnjeno nam bo red. prof. dr. Roman Kuhar pojasnil, kako in zakaj je spolnost postala tema raziskovanja v družboslovju in kako je znanstveno raziskovanje seksualnosti skozi discipliniranje in osvobajanje vplivalo na duševno zdravje posameznikov in posameznic. Predstavil bo tudi nekaj podatkov iz raziskave o spolnem vedenju študentk in študentov v Sloveniji.

  SAM(SK)I V OSAMI
  Socioseksualnost je osebnostna poteza, ki opisuje stopnjo pripravljenosti posameznika za neobvezujoča spolna razmerja. Bolj socioseksualni posamezniki so v razmerju manj predani, intimni in čustveno navezani ter se bodo z večjo verjetnostjo vpletli v kratkotrajna spolna razmerja. Absolventa magisterskega študija psihologije Naja Kikelj in Žan Lep bosta predstavila svojo študijo, ki raziskuje povezavo med socioseksualnostjo in osamljenostjo.

 • Čas:
  08. 10. 2018
  od 17:00 do 19:30
  Lokacija:
  Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

  24. Mesto žensk | POZICIJA GLASBENE USTVARJALKE V SLOVENIJI

  Mesto žensk v sklopu evropskega projekta Musica Femina: women made music najavlja javno tribuno o razredni, ekonomski in umetniški poziciji skladateljic, kantavtoric in drugih zvočnih umetnic v Sloveniji. V središču bodo vprašanja spolne razlike v glasbenem glavnem toku, možnosti ustvarjanja, dostopnost javnih prostorov, pa tudi metode poseganja v uveljavljene strukture na področju glasbe.

  Dogodek je del 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk.

  VEČ INFO: bit.ly/KSMestoZenskTribuna

  VSTOP PROST

 • Čas:
  08. 10. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Mestna hiša (Magistrat, Rotovž), Mestni trg 1, Ljubljana

  Okrogla miza: Duševno zdravje LGBT+ oseb

  »V zadnjih desetletjih se je pokazal znaten porast tveganja za samomor pri LGBT osebah v primerjavi s splošno populacijo (Haas idr., 2011).«

  Osrednja tema okrogle mize bo duševno zdravje v povezavi s spolno identiteto in spolno usmerjenostjo. Govorile_i bomo o trenutnem stanju in zdravju LGBT+ oseb v Sloveniji ter o psihološki in psihosocialni podpori, ki je na voljo. Dotaknile_i se bomo tudi vloge družine in drugih podpornih sistemov, ki vplivajo na duševno zdravje. Pogovorile_i pa se bomo tudi o aktivnostih, ki jih Mestna občina Ljubljana izvaja na tem področju in o načrtih za prihodnja leta.

  Svoja razmišljanja bodo z nami delile_i:
  Blažka Plahutnik Baloh, Legebitra
  Danči Maraž, Oddelek za zdravje in socialno varstvo Mestna občina Ljubljana
  Linn Julian Koletnik, Zavod TransAkcija
  dr. Simona Topolinjak, Oddelek za zdravje in socialno varstvo Mestna občina Ljubljana

  Dogodek je brezplačen. Prijava ni potrebna.

  Se vidimo!

 • Čas:
  08. 10. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta UL, Aškerčeva 2, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Avtobiografija in feministična imaginacija

  Težko je najti »pravo« pot za sprevračanje praks izključevanja »feminističnega vidika« iz filozofije, literature in umetnosti. Da bi odprli ta ozka vrata, smo med letošnje festivalske dogodke vključili avtobiografijo kot sestavni del kritične teorije in novih borilnih veščin.

  Spremljevalni program 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk

  Ponedeljek, 8. oktober 2018, 19.00
  Filozofska fakulteta
  Laura Hengehold: Avtobiografija in feministična imaginacija
  predavanje
  eng: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/autobiography-and-feminist-imagination

 • Čas:
  08. 10. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

  24. Mesto žensk | RE_HUMANIZACIJA IV. @ Kino Šiška

  Koncertni cikel Re_humanizacija mladim glasbenicam in glasbenikom odpira možnosti za snovanje in javno izvedbo avtorskih del. Tokratni glasbeni performans je pod vodstvom Katje Oberlintner in Ine Puntar usmerjen v skupinsko delo, ki se skozi proces nastajanja oblikuje na podlagi dialoškosti. Raziskujeta skozi vprašanje "kako" biti skupaj, s tem pa razpirata parametre in kontekst oblikovanja kolektivnega in individualnega. Njuno delo bodo pod umetniškim vodstvom Dréja Hočevarja izvajale uveljavljene slovenske ustvarjalke Ana Čigon, Mina Fina, Maja Osojnik, Jelena Rusjan in Irena Tomažin.

  Dogodek je del 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk.

  VEČ INFO: bit.ly/KSRehumanizacijaIV
  VSTOPNICE NA VOLJO NA DAN DOGODKA
  na dan dogodka: 2 €

  Produkcija: Zavod Sploh. Ko-produkcija: Mesto žensk in Kino Šiška.

AEC v1.0.4