Napovednica

 • Čas:
  od 04. 10. 2018
  do 11. 10. 2018
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Outlandish Theatre Platform

  Umetniška rezidenca

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly bosta na enotedenski rezidenci razvijali Projekt Joan, ki bo predstavljen v Dublinu in Ljubljani leta 2019. Preko delavnic, pogovorov in intervjujev z različnimi ženskami in skupnostnimi udeleženci se bosta lotili ustvarjalnega izziva, Ivano Orleansko osvoboditi interpretacij njene maskulinosti in s tem rekonstruirati ključne trenutke Ivaninega življenja skozi sodobne izkušnje.

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly sta za svoje izhodišče vzeli Sveto Ivano Georgea Bernarda Shawa, skozi svoje ugotovitve pa naslavljata zlasti položaj žensk v današnji družbi. Pri tem sodelujeta z Ivano Bacik, senatorko in profesorico kazenskega prava, kriminologije, penologije ter feministične teorije in prava na Trinity College v Dublinu, ter medgeneracijsko skupino različnih žensk v Dublinu in Ljubljani.

  Z raziskavo ter serijo delavnic bosta spletali niti sodobnih situacij za ženske različnih ozadij v na novo uokvirjeno zgodovinsko naracijo, pri čemer bosta skušali poudariti in osvetliti kontinuitete, resonance in pomembnost za trenutni zgodovinski moment.  Outlandish Theatre Platform ustvarja novo eksperimentalno gledališče z različnimi strokovnjaki in skupnostnimi udeleženci, ki človeški smisel in nesmisel kujejo v nenavadne izkušnje performansa. Zavzema se za paticipatorno in eksperimentalno gledališko prakso, ukoreninjeno znotraj lokalnih skupnosti, da bi zagotovila večji dostop do sodelovanja v ustvarjalni dejavnosti, reprezentacijo manjšinskih glasov, angažiranost in razvoj premalo nezastopanih občinstev ter raziskovanje performativnega potenciala rivalskih identitet.

 • Čas:
  od 05. 10. 2018
  do 08. 10. 2018
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Premeščanja | Vezja

  TRANSFER | CIRCUITS (Eng: https://goo.gl/o77Qge)
  PREMEŠČANJA | VEZJA
  5. 10. ob 18.00
  Otvoritev instalacije in spletne razstave
  6. 10. do 8. 10.
  vodeni ogledi na vsake pol ure od 15.00 - 16.30

  Že nekaj let festival Mesto žensk zaposluje vprašanje, kako bogato zgodovino delovanja arhivirati in ohraniti njene vsebine tudi po tem, ko se živi dogodki iztečejo. Pri tem pa z arhivom, ki nastaja nekako ob robu in nesramežljivo razkriva lastno angažiranost kot princip delovanja, intervenirati v glavne toke naracij slovenskega umetnostnega in družbenega sistema. Letos namenjamo posebno pozornost poroznosti med arhivom in prostorom, kjer skušamo skozi izpostavitev arhivskega materiala osvetliti vzpostavljanje performativne scene in praks, ki so se zvrstile v festivalski zgodovini. Prvi v nizu dogodkov, namenjenih oživljanju arhiva, bo iskal bežiščnice in genealogije razvoja različnih smeri in fenomenov ter hkrati beležil posamične umetniške prakse, s posebnim poudarkom na izbranih umetnicah s področja performativnih umetnosti, ki so z Mestom žensk vstopale v sodelovanje in ki jih bo predstavil tuji zainteresirani strokovni javnosti.

  Vodeni ogledi bodo skušali prikazati lastne premisleke o formiranju scene, o tem, kako nekatere stvari obstajajo kot odmev, sočasno, nanašajoč in razvijajoč se glede na, skozi te posamične vstope pa se nam bo izrisovalo mnoštvo zemljevidov.

  Večdnevni dogodek bo dopolnjen še s spletno razstavo izbranih videogradiv izbranih umetnic s področja performativnih umetnosti in njihovih produkcij v sodelovanju z Mrežnim muzejem.

  UMETNICE: Milijana Babić, Uršula Cetinski, Maja Delak, Leja Jurišić in Teja Reba, Barbara Kapelj, Mala Kline, Kolektiv Feminalz, Bara Kolenc, Ema Kugler, Barbara Kukovec, Tanja Ležetić, Nina Meško, Andreja Rauch Podrzavnik, Sinja Ožbolt, Jelena Rusjan, Simona Semenič, Katarina Stegnar, Irena Tomažin, Tina Valentan, Kitch (Lana Zdravković in Nenad Jelesijević), Nataša Živković, Mia Habib, Ana Čigon.

  Vsake pol ure VODENI OGLEDI (6.–8. 10., 15.00–17.00, preddverje Stare mestne elektrarne), ki jih bodo vodile_i različne akterke in akterji na sceni ter predstavile_i partikularen vpogled v arhivski material.

  VODSTVA PO RAZSTAVI (v angleščini): Pia Brezavšček, Andreja Kopač, Alja Lobnik, Sabina Potočki, Rok Vevar, Jasmina Založnik.
  Kuratorici: Lenka Đorojević, Alja Lobnik.
  Vstopnice za vodene oglede: 10 / 7 €
  Rezervacije: pr@cityofwomen.org

 • 07. 10. 2018
  Lokacija:
  Ljubljana Urban Tours, Stari Trg 34, 1000 Ljubljana

  Jesenska feministična tura po Ljubljani

  Jesen je tu in z njo tudi jesenska feministična tura v organizaciji zavoda Urbana Vrana. Gre za eno izmed redkih, če ne celo edino redno feministično turo na svetu, nanjo pa že lep čas vabi tudi znani portal Lonely Planet.

  Dobimo se na Starem trgu 34 (pri fontani pred Akademijo za glasbo) v nedeljo 7. oktobra ob 16. uri. Tura, ki jo bo vodila mag. Jasmina Jerant, bo potekala v slovenskem jeziku približno dve uri, z zaključkom ob 18. uri pri Mestni hiši.

  Število mest je omejeno. Za udeležbo morate obvezno izpolniti prijavni obrazec! Najdete ga na tej povezavi: https://www.ljubljanaurbantours.com/sl/brezplacna-feministicna-tura-jesen/

 • Čas:
  07. 10. 2018
  od 11:00 do 13:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

  24. Mesto žensk - Neustrašne ženske

  NEUSTRAŠNE ŽENSKE
  6. in 7. 10. 2018
  11:00 - 13:00
  Stara mestna elektrarna

  Predstavitev projekta in igra s kartami

  »Za večino zgodovine velja, da je neznani avtor ženska« je zapisala Virginia Woolf in resničnost njenih besed se še vedno potrdi vsakič, ko se vprašamo, kdo je neznani avtor. Neustrašne ženske je navdihujoča igra s kartami za vsako generacijo, ki igralke_ce spoznava s prispevki žensk na področjih kulture, politike, znanosti, feminizma, človekovih pravic in umetnosti. Igra spodbuja rušenje predsodkov o ženskah, promovira in praznuje dosedanje uspehe in navdihuje nove generacije neustrašnih - ob vsem tem ponuja tudi odlično zabavo.

  Prostor rodne i medijske kulture K-zona zadnjih trinajst let promovira spolno enakopravnost, socialno pravičnost in samostojno kulturo preko svojega neodvisnega medija VoxFeminae.net in festivala Vox Feminae.

  Vstop prost.
  Organizacija: Mesto žensk. Produkcija: K-zona.

  ENG: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/fierce-women

 • Čas:
  07. 10. 2018
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

  24. Mesto žensk - Pogrešana avtobiografija, poetika telesa, pronominalna politika Okrogla miza

  Težko je najti »pravo« pot za sprevračanje praks izključevanja »feminističnega vidika« iz filozofije, literature in umetnosti. Da bi odprli ta ozka vrata, smo med letošnje festivalske dogodke vključili avtobiografijo kot sestavni del kritične teorije in novih borilnih veščin.

  Spremljevalni program 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk

  Nedelja, 7. oktober 2018, 17.00 - 19.00
  Stara mestna elektrarna
  Pogrešana avtobiografija, poetika telesa, pronominalna politika
  Okrogla miza
  Sodelujejo: Laura Hengehold, Polona Mesec, Metka Zupančič, Elena Pečarič, Eva D. Bahovec
  eng: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/missing-autobiography-poetics-body-pronominal-politics

  Ponedeljek, 8. oktober 2018, 19.00
  Filozofska fakulteta
  Laura Hengehold: Avtobiografija in feministična imaginacija
  predavanje
  eng: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/autobiography-and-feminist-imagination

 • Čas:
  07. 10. 2018
  od 19:00 do 20:15
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

  24. Mesto žensk - Simona Semenič: Jaz, žrtev.

  SIMONA SEMENIČ: JAZ, ŽRTEV.
  (eng: https://goo.gl/kghHvb)

  07/10/18 19:00 Stara mestna elektrarna (v angleščini)
  11/10/18 19:00 Nova pošta
  12/10/18 19:00 Nova pošta

  Slovenija / 2007 / 50'
  Performans

  Simona Semenič je svoj prvi besedni solo z naslovom Jaz, žrtev. premierno predstavila v okviru 13. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk leta 2007. V avtobiografskem besedilu in predstavi, v kateri tudi nastopa, se ukvarja s svojimi bližnjimi srečanji s temnimi silami te in one sorte. Spregovori o izkušnjah z epilepsijo in zdravstvenim sistemom, z genitalnim herpesom in zdravstvenim sistemom, pa še s čim in z zdravstvenim sistemom.

  // 7. 10. v angleščini; 11., 12. 10. v slovenščini //

  Avtorica in izvajalka: Simona Semenič
  Oblikovalec luči: Janko Oven
  Produkcija: Mesto žensk

  V sklopu 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk

  Vstopnice: 10 / 7 €
  Rezervacije: pr@cityofwomen.org

 • Čas:
  07. 10. 2018
  od 20:30 do 22:00
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Simona Semenič: drugič

  SIMONA SEMENIČ: DRUGIČ
  (ENG: https://goo.gl/oKFd94)

  07/10/18 20:30 Stara mestna elektrarna (v angleščini)
  11/10/18 20:30 Nova pošta

  Slovenija / 2014
  Performans

  Predstava drugič, premierno izvedena na 20. Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti – Mesto žensk leta 2014, je vsebinsko nadaljevanje prvega sola; kjer se prvi solo konča, se drugi začne. Dobesedno. »Pustite mi kaditi« – zadnja replika v performansu Jaz, žrtev. – je prva replika v predstavi drugič. Simona se sprehodi skozi zadnja leta, v katerih se je na ta in oni način spopadala s poslabšanjem epilepsije in, neizogibno, z zdravstvenim sistemom.

  // 7. 10. performans v angleščini, 11. 10. v slovenščini //
  Besedilo, režija, nastop: Simona Semenič
  Koncept postavitve in vizualna podoba: Barbara Kapelj Osredkar
  Oblikovanje svetlobe: Andrej Petrovčič
  Dramaturška in čustvena podpora: Barbara Kapelj Osredkar, Simona Hamer, Rok Vevar
  Produkcija: Mesto žensk in KD Integrali društvo.

  Vstopnice: 10 / 7 €
  Rezervacije: pr@cityofwomen.org

  ABONMA SIMONA SEMENIČ
  https://goo.gl/N6K9Vw
  MESTO UMETNIC
  https://goo.gl/vFp94w

AEC v1.0.4