Napovednica

 • Čas:
  od 04. 10. 2018
  do 11. 10. 2018
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Outlandish Theatre Platform

  Umetniška rezidenca

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly bosta na enotedenski rezidenci razvijali Projekt Joan, ki bo predstavljen v Dublinu in Ljubljani leta 2019. Preko delavnic, pogovorov in intervjujev z različnimi ženskami in skupnostnimi udeleženci se bosta lotili ustvarjalnega izziva, Ivano Orleansko osvoboditi interpretacij njene maskulinosti in s tem rekonstruirati ključne trenutke Ivaninega življenja skozi sodobne izkušnje.

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly sta za svoje izhodišče vzeli Sveto Ivano Georgea Bernarda Shawa, skozi svoje ugotovitve pa naslavljata zlasti položaj žensk v današnji družbi. Pri tem sodelujeta z Ivano Bacik, senatorko in profesorico kazenskega prava, kriminologije, penologije ter feministične teorije in prava na Trinity College v Dublinu, ter medgeneracijsko skupino različnih žensk v Dublinu in Ljubljani.

  Z raziskavo ter serijo delavnic bosta spletali niti sodobnih situacij za ženske različnih ozadij v na novo uokvirjeno zgodovinsko naracijo, pri čemer bosta skušali poudariti in osvetliti kontinuitete, resonance in pomembnost za trenutni zgodovinski moment.



  Outlandish Theatre Platform ustvarja novo eksperimentalno gledališče z različnimi strokovnjaki in skupnostnimi udeleženci, ki človeški smisel in nesmisel kujejo v nenavadne izkušnje performansa. Zavzema se za paticipatorno in eksperimentalno gledališko prakso, ukoreninjeno znotraj lokalnih skupnosti, da bi zagotovila večji dostop do sodelovanja v ustvarjalni dejavnosti, reprezentacijo manjšinskih glasov, angažiranost in razvoj premalo nezastopanih občinstev ter raziskovanje performativnega potenciala rivalskih identitet.

 • Čas:
  od 05. 10. 2018
  do 08. 10. 2018
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Premeščanja | Vezja

  TRANSFER | CIRCUITS (Eng: https://goo.gl/o77Qge)
  PREMEŠČANJA | VEZJA
  5. 10. ob 18.00
  Otvoritev instalacije in spletne razstave
  6. 10. do 8. 10.
  vodeni ogledi na vsake pol ure od 15.00 - 16.30

  Že nekaj let festival Mesto žensk zaposluje vprašanje, kako bogato zgodovino delovanja arhivirati in ohraniti njene vsebine tudi po tem, ko se živi dogodki iztečejo. Pri tem pa z arhivom, ki nastaja nekako ob robu in nesramežljivo razkriva lastno angažiranost kot princip delovanja, intervenirati v glavne toke naracij slovenskega umetnostnega in družbenega sistema. Letos namenjamo posebno pozornost poroznosti med arhivom in prostorom, kjer skušamo skozi izpostavitev arhivskega materiala osvetliti vzpostavljanje performativne scene in praks, ki so se zvrstile v festivalski zgodovini. Prvi v nizu dogodkov, namenjenih oživljanju arhiva, bo iskal bežiščnice in genealogije razvoja različnih smeri in fenomenov ter hkrati beležil posamične umetniške prakse, s posebnim poudarkom na izbranih umetnicah s področja performativnih umetnosti, ki so z Mestom žensk vstopale v sodelovanje in ki jih bo predstavil tuji zainteresirani strokovni javnosti.

  Vodeni ogledi bodo skušali prikazati lastne premisleke o formiranju scene, o tem, kako nekatere stvari obstajajo kot odmev, sočasno, nanašajoč in razvijajoč se glede na, skozi te posamične vstope pa se nam bo izrisovalo mnoštvo zemljevidov.

  Večdnevni dogodek bo dopolnjen še s spletno razstavo izbranih videogradiv izbranih umetnic s področja performativnih umetnosti in njihovih produkcij v sodelovanju z Mrežnim muzejem.

  UMETNICE: Milijana Babić, Uršula Cetinski, Maja Delak, Leja Jurišić in Teja Reba, Barbara Kapelj, Mala Kline, Kolektiv Feminalz, Bara Kolenc, Ema Kugler, Barbara Kukovec, Tanja Ležetić, Nina Meško, Andreja Rauch Podrzavnik, Sinja Ožbolt, Jelena Rusjan, Simona Semenič, Katarina Stegnar, Irena Tomažin, Tina Valentan, Kitch (Lana Zdravković in Nenad Jelesijević), Nataša Živković, Mia Habib, Ana Čigon.

  Vsake pol ure VODENI OGLEDI (6.–8. 10., 15.00–17.00, preddverje Stare mestne elektrarne), ki jih bodo vodile_i različne akterke in akterji na sceni ter predstavile_i partikularen vpogled v arhivski material.

  VODSTVA PO RAZSTAVI (v angleščini): Pia Brezavšček, Andreja Kopač, Alja Lobnik, Sabina Potočki, Rok Vevar, Jasmina Založnik.
  Kuratorici: Lenka Đorojević, Alja Lobnik.
  Vstopnice za vodene oglede: 10 / 7 €
  Rezervacije: pr@cityofwomen.org

 • Čas:
  06. 10. 2018
  od 11:00 do 13:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

  24. Mesto žensk - Neustrašne ženske

  NEUSTRAŠNE ŽENSKE
  6. in 7. 10. 2018
  11:00 - 13:00
  Stara mestna elektrarna

  Predstavitev projekta in igra s kartami

  »Za večino zgodovine velja, da je neznani avtor ženska« je zapisala Virginia Woolf in resničnost njenih besed se še vedno potrdi vsakič, ko se vprašamo, kdo je neznani avtor. Neustrašne ženske je navdihujoča igra s kartami za vsako generacijo, ki igralke_ce spoznava s prispevki žensk na področjih kulture, politike, znanosti, feminizma, človekovih pravic in umetnosti. Igra spodbuja rušenje predsodkov o ženskah, promovira in praznuje dosedanje uspehe in navdihuje nove generacije neustrašnih - ob vsem tem ponuja tudi odlično zabavo.

  Prostor rodne i medijske kulture K-zona zadnjih trinajst let promovira spolno enakopravnost, socialno pravičnost in samostojno kulturo preko svojega neodvisnega medija VoxFeminae.net in festivala Vox Feminae.

  Vstop prost.
  Organizacija: Mesto žensk. Produkcija: K-zona.

  ENG: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/fierce-women

 • Čas:
  06. 10. 2018
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  ŠD Tabor

  24. Mesto žensk - Uprizarjati spol - ples razlik

  Na enotedenski delavnici bosta koreograf in dramaturginja z desetimi mladimi plesalkami_ci, izbranimi preko razpisa, delila svoje izkušnje, ki sta jih nabirala na dvoletnem projektu Uprizarjati spol – ples razlik. Projekt raziskuje spol in ples ter spodbuja prenos spretnosti, ki so koristne pri razvijanju novih narativnih oblik za LGBTIQ identitete v Evropi.

  Sodelujoče_i: Martina Delprete, Sara Gorinjac, Vesna Hauschild, Slobodan Malić, Urška Medved, Alicia Ocadiz, Silvia Pederzani, Giacomo Pini, Maša Radi, Danijela Zajc.

 • Čas:
  06. 10. 2018
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  SNG Drama, Erjvačeva 1, Ljubljana

  Premiera: Emilia Galotti

  Režiser: Igor Vuk Torbica
  Igrajo: Maruša Majer, Aljaž Jovanović, Janez Škof, Matjaž Tribušon, Petra Govc, Maša Derganc, Nik Škrlec, Tadej Toš in Benjamin Krnetić

  Dramsko besedilo je z navidezno precej oddaljeno zgodbo o dekletu, ki se, ukleščeno med ponotranjenimi patriarhalnimi konvencijami ultrakatoliške italijanske družbe 18. stoletja in izsiljenim razkrivanjem lastnih prepovedanih nagonov, odloči, da bo povzročilo lastno smrt, kaže kot relevantno, celo pereče. Očitno namreč na tej civilizacijski stopnji še vedno nismo dobro razumeli, kaj pomeni resnična osvobojenost ženske, kot tudi moškega. Še vedno tičimo sredi patriarhata, ki je že zdavnaj nehal verjeti sam vase, vseeno pa obstaja kot dominantna družbena oblika in nas na različne načine v različnih kulturah hromi in mori. (Katarina Pejović, dramaturginja)

  Na podlagi Lessingove drame Emilia Galotti (1772) pripravljamo žaloigro v petih dejanjih, ki na veliki oder prihaja že kmalu!

  Več o uprizoritvi: https://bit.ly/2xI1TIz

  Predpremiera: 5. oktobra ob 19.30
  Premiera: 6. oktobra ob 20.00
  Prve ponovitve: 8., 9., 12., 13., 15. in 16. oktobra ob 19.30

 • Čas:
  06. 10. 2018
  od 20:00 do 21:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

  24. Mesto žensk - Nataša Živković: Sine

  Nataša Živković: Sine
  performans, premiera

  Ženska je vreča, narejena da vzdrži. – Kanun, srednjeveški zakonik Lekëja Dukagjinija, področje severne Albanije in Kosova.

  #Nezaželjena. To je ime mnogih deklic v naši Črni gori. – napis na plakatu Centra za ženske pravice v kampanji proti praksi selektivnega splava, Črna gora, 2017

  Umrla je poslednja črnogorska virdžina. Njena zadnja želja je bila, da je na družinskem grobu zapisana kot edini preživeli sin njenega očeta. – Blic, 2. 8. 2016

  Sine! – mi ljubkovalno reče bližnja sorodnica, ko grem na obisk v Črno goro.

  Sine je poskus antropološke raziskave specifičnega fenomena v performativni obliki. Je osupla fascinacija nad podobami in zgodbami zapriseženih devic oz. virdžin z oddaljenih predelov Črne gore, Albanije, Kosova in Metohije. Je luknja v sistemu, ki taisti sistem vzdržuje. Je drag, ki se tiče vprašanja preživetja v moškem svetu in ki nam postavlja vprašanje, v kakšnem svetu živimo mi.

  V sklopu 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk

 • Čas:
  06. 10. 2018
  od 22:00 do 23:00
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

  24. Mesto žensk — Lana Zdravković / Kitch: No.1

  No.1

  trap performans, premiera

  No.1 je drzna. Kljubuje prevladujoči logiki faktičnosti, štetja in preštevanja, ki jo v dominantnem dispozitivu antipolitike najizraziteje utrjujejo ekonomija, pravo in marketing. No.1 je objestna. Zaveda se, da je upor v teh razmerah možen le kot kolektiven, a dobro ve, da je kvaliteta mnoštva odvisna od kvalitete enega. No.1 je nesramna. Z nenehnim delom na sebi afirmira gesto emancipatorne subjektivizacije, ki zavrne banalno logiko štetja ter razpre škandalozno dejstvo, da politika temelji na »nepravilnem« štetju, ki odpira prostor odsotnosti vsakršne vladavine. No.1 je nevarna, ker je samovšečna. No.1 je človeška, ker je artificielna. No.1 je ena, ker je mnoštvo.

  V okviru 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk

  Produkcija: Kitch
  Koprodukcija: Mesto žensk
  http://www.cityofwomen.org/sl/content/2018/projekt/no1

 • Čas:
  06. 10. 2018
  od 23:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, Masarykova 24, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Kristina Aleksova aka Rat - Festival Party

  KRISTINA ALEKSOVA AKA RAT
  DJ set
  (začetek 23:59)
  Uradni žur 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk

  »I’m serious as cancer when I say rhythm is a dancer!«

  Zabava za vse skomine in migljaje. Soul, pop, yugo nostalgija, trash, psihadelija in elektronske štance iz različnih dekad. Rat je selektor, ki žanrske ločine vmeša v celonočno poskočnico, in konektor, ki plesišče prelije z dekadenčno nostalgijo, da vas bo ščemelo še dolgo v življenje. Rakica po horoskopu, balerina po profesiji, performerka po novem, DJ-ka po srcu. Dogodek za potuhnjence & pozerje, lepotice & šarmerje, čudake & bedake. Tudi tiste z dlakami!

  Come as you are, I wanna take you there!

  Vstopnice: 10 / 7 €
  (Sobotni naboj: Nataša Živković: Sine + Lana Zdravković / Kitch: No.1 + Kristina Aleksova aka RAT: Žur Mesta žensk v Klubu Gromka, Metelkova za 20 eur)
  Rezervacija vstopnic: pr@cityofwomen.org

  Organizacija: Mesto žensk

  eng: https://goo.gl/kzSn8n

 • Čas:
  06. 10. 2018
  od 23:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Gromka, Masarykova 24, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Kristina Aleksova aka Rat - Festival Party

  KRISTINA ALEKSOVA AKA RAT
  DJ set
  (začetek 23:59)
  Uradni žur 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk

  »I’m serious as cancer when I say rhythm is a dancer!«

  Zabava za vse skomine in migljaje. Soul, pop, yugo nostalgija, trash, psihadelija in elektronske štance iz različnih dekad. Rat je selektor, ki žanrske ločine vmeša v celonočno poskočnico, in konektor, ki plesišče prelije z dekadenčno nostalgijo, da vas bo ščemelo še dolgo v življenje. Rakica po horoskopu, balerina po profesiji, performerka po novem, DJ-ka po srcu. Dogodek za potuhnjence & pozerje, lepotice & šarmerje, čudake & bedake. Tudi tiste z dlakami!

  Come as you are, I wanna take you there!

  Vstopnice: 10 / 7 €
  (Sobotni naboj: Nataša Živković: Sine + Lana Zdravković / Kitch: No.1 + Kristina Aleksova aka RAT: Žur Mesta žensk v Klubu Gromka, Metelkova za 20 eur)
  Rezervacija vstopnic: pr@cityofwomen.org

  Organizacija: Mesto žensk

  eng: https://goo.gl/kzSn8n

AEC v1.0.4