Napovednica

 • Čas:
  od 04. 10. 2018
  do 11. 10. 2018
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Outlandish Theatre Platform

  Umetniška rezidenca

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly bosta na enotedenski rezidenci razvijali Projekt Joan, ki bo predstavljen v Dublinu in Ljubljani leta 2019. Preko delavnic, pogovorov in intervjujev z različnimi ženskami in skupnostnimi udeleženci se bosta lotili ustvarjalnega izziva, Ivano Orleansko osvoboditi interpretacij njene maskulinosti in s tem rekonstruirati ključne trenutke Ivaninega življenja skozi sodobne izkušnje.

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly sta za svoje izhodišče vzeli Sveto Ivano Georgea Bernarda Shawa, skozi svoje ugotovitve pa naslavljata zlasti položaj žensk v današnji družbi. Pri tem sodelujeta z Ivano Bacik, senatorko in profesorico kazenskega prava, kriminologije, penologije ter feministične teorije in prava na Trinity College v Dublinu, ter medgeneracijsko skupino različnih žensk v Dublinu in Ljubljani.

  Z raziskavo ter serijo delavnic bosta spletali niti sodobnih situacij za ženske različnih ozadij v na novo uokvirjeno zgodovinsko naracijo, pri čemer bosta skušali poudariti in osvetliti kontinuitete, resonance in pomembnost za trenutni zgodovinski moment.  Outlandish Theatre Platform ustvarja novo eksperimentalno gledališče z različnimi strokovnjaki in skupnostnimi udeleženci, ki človeški smisel in nesmisel kujejo v nenavadne izkušnje performansa. Zavzema se za paticipatorno in eksperimentalno gledališko prakso, ukoreninjeno znotraj lokalnih skupnosti, da bi zagotovila večji dostop do sodelovanja v ustvarjalni dejavnosti, reprezentacijo manjšinskih glasov, angažiranost in razvoj premalo nezastopanih občinstev ter raziskovanje performativnega potenciala rivalskih identitet.

 • Čas:
  od 05. 10. 2018
  do 08. 10. 2018
  Lokacija:
  Stara elektrarna, Slomškova ulica 18, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Premeščanja | Vezja

  TRANSFER | CIRCUITS (Eng: https://goo.gl/o77Qge)
  PREMEŠČANJA | VEZJA
  5. 10. ob 18.00
  Otvoritev instalacije in spletne razstave
  6. 10. do 8. 10.
  vodeni ogledi na vsake pol ure od 15.00 - 16.30

  Že nekaj let festival Mesto žensk zaposluje vprašanje, kako bogato zgodovino delovanja arhivirati in ohraniti njene vsebine tudi po tem, ko se živi dogodki iztečejo. Pri tem pa z arhivom, ki nastaja nekako ob robu in nesramežljivo razkriva lastno angažiranost kot princip delovanja, intervenirati v glavne toke naracij slovenskega umetnostnega in družbenega sistema. Letos namenjamo posebno pozornost poroznosti med arhivom in prostorom, kjer skušamo skozi izpostavitev arhivskega materiala osvetliti vzpostavljanje performativne scene in praks, ki so se zvrstile v festivalski zgodovini. Prvi v nizu dogodkov, namenjenih oživljanju arhiva, bo iskal bežiščnice in genealogije razvoja različnih smeri in fenomenov ter hkrati beležil posamične umetniške prakse, s posebnim poudarkom na izbranih umetnicah s področja performativnih umetnosti, ki so z Mestom žensk vstopale v sodelovanje in ki jih bo predstavil tuji zainteresirani strokovni javnosti.

  Vodeni ogledi bodo skušali prikazati lastne premisleke o formiranju scene, o tem, kako nekatere stvari obstajajo kot odmev, sočasno, nanašajoč in razvijajoč se glede na, skozi te posamične vstope pa se nam bo izrisovalo mnoštvo zemljevidov.

  Večdnevni dogodek bo dopolnjen še s spletno razstavo izbranih videogradiv izbranih umetnic s področja performativnih umetnosti in njihovih produkcij v sodelovanju z Mrežnim muzejem.

  UMETNICE: Milijana Babić, Uršula Cetinski, Maja Delak, Leja Jurišić in Teja Reba, Barbara Kapelj, Mala Kline, Kolektiv Feminalz, Bara Kolenc, Ema Kugler, Barbara Kukovec, Tanja Ležetić, Nina Meško, Andreja Rauch Podrzavnik, Sinja Ožbolt, Jelena Rusjan, Simona Semenič, Katarina Stegnar, Irena Tomažin, Tina Valentan, Kitch (Lana Zdravković in Nenad Jelesijević), Nataša Živković, Mia Habib, Ana Čigon.

  Vsake pol ure VODENI OGLEDI (6.–8. 10., 15.00–17.00, preddverje Stare mestne elektrarne), ki jih bodo vodile_i različne akterke in akterji na sceni ter predstavile_i partikularen vpogled v arhivski material.

  VODSTVA PO RAZSTAVI (v angleščini): Pia Brezavšček, Andreja Kopač, Alja Lobnik, Sabina Potočki, Rok Vevar, Jasmina Založnik.
  Kuratorici: Lenka Đorojević, Alja Lobnik.
  Vstopnice za vodene oglede: 10 / 7 €
  Rezervacije: pr@cityofwomen.org

 • Čas:
  05. 10. 2018
  od 09:00 do 10:30
  Lokacija:
  Centralna Postaja, Trubarjeva 23, Ljubljana

  Zajtrk s Salome

  Letošnji projekt Kako si? bomo otvorili z zajtrkom, na katerem bomo klepetali z divo Christo Žentiily, znano predvsem pod imenom Salome.

  Najprej si bomo ogledali njen dokumentarni film Božja napaka, nato pa bo z nami delila svojo izkušnjo transspolnosti.
  Christa Žentiily - Salome je slovenska medijska osebnost, pevka, igralka, kuharica, aktivistka LGBT in organizatorka zabav. Sama meni, da je v javnosti prepoznavna predvsem po svoji drugačnosti, iskrenosti in zavzemanju za pravice vseh ljudi.
  Rodila se je kot moški, a si je v življenju želela samo eno – postati ženska. Kljub zatiranju in posmehu zaradi njene drugačnosti, se je Salome uprla družbenim predsodkom in se odločila za popolno spremembo spola. O tem govori tudi biografski roman Novo rojstvo, ki opisuje trpljenje, ljubezen in preobrazbo slovenske transspolne dive.

  Ker gre za zajtrk, se bo na dogodku našlo tudi kaj za pod zob.

 • Čas:
  05. 10. 2018
  od 10:00 do 13:00
  Lokacija:
  ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

  24. Mesto žensk | Marwa Arsanios: Političnost podob

  ALUO in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo vabita na delavnico POLITIČNOST PODOB / IMAGE POLITICALITY z Marwo Arsanios v sklopu 24. Mednarodni festival - Mesto žensk / City of Women Festival.

  V petek, 5. oktobra 2018, od 10.00 do 13.00 v Škuc Gallery.

  Delavnico bo vodila Marwa Arsanios, libanonska umetnica, filmska ustvarjalka in raziskovalka, ki politike s sredine dvajsetega stoletja premišljuje s sodobne perspektive, poseben poudarek pa namenja odnosom med spoli, urbanizmu in industrializaciji. K raziskavi pristopa kolaborativno in stremi k delu, ki zajema različne discipline.

  PRIJAVA:
  Zaradi omejenega števila mest so obvezne prijave na:
  https://goo.gl/forms/LoZnUJL2Vk21yb4w1

  VSEBINA:
  Kako lahko razmišljamo o militantnem filmu danes? Kakšna je lahko njegova vloga v neposrednem političnem delovanju? Kakšno pomembnost ima v dobi aktivizma družbenih medijev in njegovi takojšnjosti? Kakšne podobe imajo lahko uspešen učinek na politiko? Vprašanja si zastavljamo v sedanjosti, hkrati pa se zavedamo določene tradicije produkcije militantnega filma. Ogledale_i si bomo nekaj odlomkov in ob njih poskusile_i odgovoriti na nekaj zastavljenih vprašanj.

  Udeleženke_ce prosimo, da s sabo prinesejo lastne posnetke, za katere menijo, da so politični.

  Vsebina se navezuje na razstavo umetnice KDO SE BOJI IDEOLOGIJE?, ki se v sklopu 24. Mesta žensk v Galeriji Škuc odpira v četrtek, 4. oktobra, ob 20.00.

 • Čas:
  05. 10. 2018
  od 12:00 do 14:00
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta UL, Aškerčeva 2, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Feminizem je univerzalizem

  Težko je najti »pravo« pot za sprevračanje praks izključevanja »feminističnega vidika« iz filozofije, literature in umetnosti. Da bi odprli ta ozka vrata, smo med letošnje festivalske dogodke vključili avtobiografijo kot sestavni del kritične teorije in novih borilnih veščin.

  Spremljevalni program 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk

  Petek, 5. oktober 2018, 12.00 - 14.00
  Filozofska fakulteta
  Eva D. Bahovec in sodelavke: Feminizem je univerzalizem
  predavanje in praktikum
  eng: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/feminism-universalism


  Nedelja, 7. oktober 2018, 17.00 - 19.00
  Stara mestna elektrarna
  Pogrešana avtobiografija, poetika telesa, pronominalna politika
  Okrogla miza
  Sodelujejo: Laura Hengehold, Polona Mesec, Metka Zupančič, Elena Pečarič, Eva D. Bahovec
  eng: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/missing-autobiography-poetics-body-pronominal-politics

  Ponedeljek, 8. oktober 2018, 19.00
  Filozofska fakulteta
  Laura Hengehold: Avtobiografija in feministična imaginacija
  predavanje
  eng: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/autobiography-and-feminist-imagination

 • Čas:
  05. 10. 2018
  od 15:00 do 17:30
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

  24. Mesto žensk - Musica Femina

  MUSICA FEMINA
  Predstavitev projekta

  Musica Femina je dvoletni projekt sodelovanja med štirimi mednarodnimi partnerji, ki si delijo poglede na enakopravnost spolov na področju kulture in umetnosti. Do leta 2020 se bodo po različnih lokalnih okoljih izvajale številne dejavnosti, ki bodo osvetljevale kreativnost žensk v glasbi, omogočale novo ustvarjanje in transnacionalno mobilnost umetnic ter predlagale diskurzivne programe in implementirale strukturne spremembe na področju enakopravnosti v glasbeni industriji.

  Otvoritveni nagovor in predstavitev razstave Musica Femina na Dunaju: Irene Suchy (maezenatentum.at/ Dunaj).

  Predstavitev partnerjev in pogovor o vprašanju žensk v glasbi v lokalnih kontekstih: Bettina Wackernagell (Heroines of Sound, Berlin), Samu Gryllus (Gryllus Kft, Budimpešta), Nina Dragičević in Teja Reba (Mesto žensk, Ljubljana).

  // v angleščini //
  Vstop prost.
  Produkcija in organizacija: Mesto žensk. Koprodukcija: Bunker.

  Musica Femina je del 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti mesto žensk. Dogodki v okviru Musice Femine:
  24. Mesto žensk | GNUČČI + AmberValent @ Kino Šiška
  24. Mesto žensk - Neustrašne ženske
  24. Mesto žensk | POZICIJA GLASBENE USTVARJALKE V SLOVENIJI
  24. Mesto žensk | RE_HUMANIZACIJA IV. @ Kino Šiška
  NABÉLOSE: https://goo.gl/7Xqw7g
  AGNEL / CASTELLÓ / DUTHOIT: https://goo.gl/4yjZGm

  ENG: http://www.cityofwomen.org/en/content/2018/project/musica-femina

 • Čas:
  05. 10. 2018
  od 18:00 do 20:15
  Lokacija:
  Daktari, Krekov trg 7, Ljubljana

  Ljubljančanke

  Dobrodošli spet na zgodbe znamenitih Ljubljančank.
  Začnemo v Daktariju ob 18h in zaključimo 20.15 na Gornjem trgu 44. Vabljeni!!!

 • Čas:
  05. 10. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  https://www.facebook.com/events/2227094044211544/

  Kulturni center Q (ŠKUC) vas v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja vabi na pogovor o LGBT vsebinah v otroški literaturi. Pesnik, pisatelj, urednik in aktivist Brane Mozetič ter pisateljica, ilustratorka in pravljičarka Alenka Spacal bosta predstavila svoje slikanice in se pogovarjala o nastajanju, sprejemanju in pomembnosti otroških slikanic z LGBT vsebino.
  Pogovor bo v petek, 5. oktobra 2018, ob 18h v Klubu Tiffany (AKC Metelkova mesto).

  Alenka Spacal bo predstavila svojo pot od Mavrične maškarade, ki velja za prvo slovensko LGBT slikanico, do naslednjih slikanic, v katerih dalje razvija tematike spola, Kako ti je ime? in Modre ptičje misli.
  Brane Mozetič bo predstavil svoji dve otroški slikanici: prvo slovensko gejevsko slikanico Prva ljubezen, ki je izšla tudi v španščini, švedščini in korejščini, ter bila predelana v lutkovno predstavo – ter slikanico Murenček in Polhek, ki govori o ljubezni, drugačnosti in minljivosti.

  Vabljene_i!

 • Čas:
  05. 10. 2018
  od 21:00 do 22:00
  Lokacija:
  Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

  24. Mesto žensk | Lucy McCormick: TROJNA GROŽNJA

  Postpop genialka Lucy McCormick in njen Girl Squad predstavljata trashstep-dubpunk moralko za sodobni svet. Lucy, ki nastopa v vseh vlogah, se bo z uprizarjanjem Nove zaveze preko novovalovske svete trojice plesa, močnih balad in peformansa poskusila ponovno povezati s svojo lastno vestjo. Predstavila se bo z divjim kvirovskim klubskim performansom, ki ga režira Ursula Martinez.

  Dogodek je del 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk.

 • Čas:
  05. 10. 2018
  od 22:30 do 23:30
  Lokacija:
  Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3

  24. Mesto žensk | GNUČČI + AmberValent @ Kino Šiška

  Gnučči s svojo razigrano in divjo kreativnostjo ustvarja skladbe opolnomočenja, s katerimi zvočno slika veselje in zabavo. Med nastopi njena drzna in hrupna ženska energija napolnjuje prostor in navdihuje svobodo in interakcijo. Njena glasba je več kot le katalizator energij; je klic po povezovanju, deljenju in medsebojni skrbi. Lahko vas zadane njen energičen ritem, duhovito rapanje, očarljiv glas ali linije. Gnučči vsekakor postaja vitalni del klubske scene in nujno doživetje.

  Dogodek je del 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk.

AEC v1.0.4